- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Psychiatria i psychoterapia
- Building motivational interviewing skills
- 2013-01-01
- 2013-01-01
- Małgorzata Cierpisz
Porywający, rzeczowy, przystępny - tak można określić ten podręcznik przedstawiający narzędzia do samodzielnego kształcenia, które znajdują zastosowanie w licznych kontekstach zawodowych i sytuacjach wielu klientów. Z pewnością nie będzie leżeć na półce. Czytelnicy będą do niego wracać, aby udoskonalać i utrwalać umiejętności potrzebne w dialogu motywującym oraz szukać nowych sposobów nauczania tej metody.
Dr Steve Martino Yale University School of Medicine
Książka jest kluczem do sukcesu w dziedzinie dialogu motywującego. Gorąco polecam ją wszystkim zainteresowanym - zarówno tym, którzy dopiero zapoznają się z dialogiem motywującym, jak i tym, którzy znają już tę metodę.
Dr Scott Walters University of Texas School of Public Health
Wypracowanie biegłości w dialogu motywującym wymaga wielu ćwiczeń, które stanowią sedno tego pasjonującego, przystępnego poradnika. Jest on pełen przykładów zebranych w rozmaitych kontekstach klinicznych oraz interakcji i zadań przydatnych w praktycznej nauce umiejętności związanych z tą metodą terapeutyczną. Autor - doświadczony badacz i praktyk z dziedziny DM - ułatwia czytelnikom naukę dzięki sprawdzianom wiadomości, ćwiczeniom, które pozwalają na zdobywanie biegłości w stosowaniu zasad tej terapii, oraz arkuszom ćwiczeń do powielania. Czytelnik krok po kroku zyskuje niezwykle ważne w dialogu motywującym kompetencje konieczne do podnoszenia znaczenia zmiany, pielęgnowania w kliencie wiary w siebie, rozstrzygania ambiwalencji, umacniania zobowiązania do zmiany i negocjowania planu jej urzeczywistnienia.
Książka jest przeznaczona dla szerokiego kręgu psychologów, terapeutów i psychoterapeutów.
Kup Rozwijanie umiejętności w dialogu motywującym. Podręcznik praktyka z ćwiczeniami w ulubionej księgarni
Oceny książki Rozwijanie umiejętności w dialogu motywującym. Podręcznik praktyka z ćwiczeniami
105 użytkowników ma tytuł Rozwijanie umiejętności w dialogu motywującym. Podręcznik praktyka z ćwiczeniami na półkach głównych- Chcę przeczytać 87
- Psychologia 5
- Psychoterapia 3
- Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego 1
- Psychoterapia 1
- ZaaQ'25 1
- Psycho-Społeczne 1
Cytaty z książki Rozwijanie umiejętności w dialogu motywującym. Podręcznik praktyka z ćwiczeniami
Dodaj cytat z książki Rozwijanie umiejętności w dialogu motywującym. Podręcznik praktyka z ćwiczeniami
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rozwijanie umiejętności w dialogu motywującym. Podręcznik praktyka z ćwiczeniami
Kolejna pozycja z zakresu Dialogu Motywującego (DM) po którą sięgałem przygotowując warsztat i kolejny rozdźwięk pomiędzy pierwszym i drugim wydaniem. Niby to samo, a jednak całkiem inaczej. Zmiana języka, z którego korzystają autorzy, wyczuwa się na każdym kroku (czy tam na każdej stronie).
Rosengren stworzył podręcznik rozwijania umiejętności stosowania DM dla praktyków. Każdy rozdział to najpierw wprowadzenia, a następnie zestaw ćwiczeń pozwalających przećwiczyć (praktykować) umiejętności wykorzystywane w rozmowie z drugim człowiekiem. Systematycznie poukładane w spójna całość pozwalają użytkownikowi nabyć wprawy i rozwinąć się w praktykowaniu i ułatwić codzienne stosowanie.
Jak dla mnie kolejna niezbędna pozycja dla każdego, komu bliski jest DM. Nie zmienia to faktu, że najlepiej ćwiczy się jednak na szkoleniach w kontakcie z innymi osobami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRosengren stworzył podręcznik rozwijania umiejętności stosowania DM dla praktyków....
Rozwijanie Umiejętności w Dialogu Motywującym autorstwa Davida B. Rosengren wydana przez Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
To jedna z książek, na które najbardziej nie mogłam się doczekać. Konkretny i kompletny podręcznik dla terapeutów, zawierający cenne wskazówki i ćwiczenia przygotowujące do korzystania z dialogu motywującego w psychoterapii. W książce znajdują się : zarówno dokładne wyjaśnienie, przykłady interwencji, dialogi i gotowe ćwiczenia, praktyczne zadania do wykorzystania w pracy z pacjentem. Książka przeprowadza nas przez cały proces dialogu motywującego, ale również dostarcza technik, które z pewnością świetnie sprawdza się w gabinecie psychoterapeuty każdego nurtu psychoterapeutycznego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jedna z książek, na które najbardziej nie mogłam się doczekać. Konkretny i kompletny podręcznik dla terapeutów, zawierający cenne wskazówki i ćwiczenia przygotowujące do korzystania z dialogu motywującego w psychoterapii. W książce znajdują...