Kryptonim Srebrny książę. Walczący z prawdziwą mafią.

- 2013-01-01
- 2013-01-01
Życie Ryszarda Wiercińskiego, do czasu choroby zdiagnozowanej w 2006 roku, było bardzo bogate. Swoim życiorysem mógłby uszczęśliwić minimum trzech facetów, jeśli tylko nie byliby impotentami. Niesamowite, trudne do uwierzenia, a przecież prawdziwe historie opowiedziane przez autora w książce „Kryptonim Srebrny książę. Walczący z prawdziwą mafią” niejednokrotnie wywołają śmiech czytelnika. Autentyzm narracji, dowcip i szybkie tempo akcji sprawiają, że mamy do czynienia ze świetną prozą komediowo-sensacyjną, a jednocześnie opowieścią o cechach pasjonującego dokumentu.
Autor nie żałuje, że zachorował. Zapłatę odebrał do 2006 roku, co częściowo w swojej książce opisuje. A dzięki swojej chorobie uratował życie wielu ludzi.
Kup Kryptonim Srebrny książę. Walczący z prawdziwą mafią. w ulubionej księgarni
Oceny książki Kryptonim Srebrny książę. Walczący z prawdziwą mafią.
68 użytkowników ma tytuł Kryptonim Srebrny książę. Walczący z prawdziwą mafią. na półkach głównych- Chcę przeczytać 40
- 2017 1
- Dokumentalne Historyczne 1
- Powiesc 1
- Policjanci i złodzieje 1
- Chcę 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kryptonim Srebrny książę. Walczący z prawdziwą mafią.
Również poszukuje tej książki. Wie ktoś gdzie można ją kupić ?
Również poszukuje tej książki. Wie ktoś gdzie można ją kupić ?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeż poszukuję tej książki i nigdzie jej nie ma może ktoś ma jakąś informację gdzie można kupić
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoszukuje tej książki. Jakby ktoś wiedział gdzie mogę ja dostać proszę o info.
Poszukuje tej książki. Jakby ktoś wiedział gdzie mogę ja dostać proszę o info.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDość interesująca, na poły kryminalna historia prawdziwa.
Dość interesująca, na poły kryminalna historia prawdziwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka ! Ukazuje od środka kulisy wielu ciekawych wydarzeń, naświetla wiele spraw i jest w niej sporo humoru. Polecam !
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z lepszych książek jakie czytałem. Historie w niej opowiedziane są wręcz niewiarygodne i nadają się na film. Oczywiście nie pochwalam tego co robił Pan Ryszard ale cóż takie były czasy... Książkę czyta się szybko i lekko gdyż jest ona podzielona na krótkie rozdziały i każdy z nich przedstawia ciekawą i niewiarygodną historię. Polecam w 100% dla osób interesujących się tematyką starych "przekrętów" ale i dla zwykłego czytelnika z uwagi na lekkość i ciekawe wnętrze książki.
Jedna z lepszych książek jakie czytałem. Historie w niej opowiedziane są wręcz niewiarygodne i nadają się na film. Oczywiście nie pochwalam tego co robił Pan Ryszard ale cóż takie były czasy... Książkę czyta się szybko i lekko gdyż jest ona podzielona na krótkie rozdziały i każdy z nich przedstawia ciekawą i niewiarygodną historię. Polecam w 100% dla osób interesujących się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTu jest w miarę trafna opinia:
„Kryptonim Srebrny książę. Walczący z prawdziwą mafią”
Posted on: 10 czerwca 2014 by Patryk Sosnowski
We współczesnym świecie często można poznać interesujące osoby, które opowiadają jak kiedyś się żyło. Gdy mówią o czasach komuny w Polsce i o tym, co wtedy robili, mało który nastolatek chce wierzyć ich słowom. Codziennością były przekręty i oszustwa, ale przygody głównego bohatera książki, Ryśka, wprawiły mnie w niedowierzanie. Rysiek, czyli jak się dowiadujemy, autor książki – Ryszard Wierciński opisał swoje wyczyny w dziele pod tytułem: „Kryptonim Srebrny książę. Walczący z prawdziwą mafią”.
Okładka została odpowiednio dobrana do głównego tematu – srebra, dzięki któremu Rysiek z przyjaciółmi zarabiał ogromne pieniądze, nawet jak na tamte czasy. Ukazanie srebrnych sztab i monet daje nam wyobrażenie bogactwa, jakie zgromadził autor poprzez okradanie cinkciarzy i innych osób.
Lektura jest podzielona na wiele rozdziałów, a każdy zawiera inną historię, zawsze ciekawą, a wręcz fascynującą. Jedną z opisywanych „akcji” jest kradzież kliszy rentgenowskiej z archiwum. Grupa złodziei podjechała pod szpital i zaczęła ładować drogocenną kliszę, którą później mieli przetopić na srebro. Ubrani w białe fartuchy bez problemu zostali wpuszczeni na teren szpitala ciężarówką, którą kierował niewiedzący o niczym mężczyzna. Niestety zobaczyła ich pewna pielęgniarka, która zwróciła im uwagę, że przyczyniają się do powstawania przeciągu. Rysiek poprosił o kogoś do otwierania drzwi, a pielęgniarka przysłała dwóch ludzi do noszenia kliszy, więc ekipie ten pomysł się spodobał. Później bez problemu dotarli z kliszą do Warszawy i przetopili ją na srebro.
Rysiek stosował ciekawą metodę na zarabianie – przez oszustwa. Umawiał się z kimś, aby sprzedać srebro, podjeżdżali razem samochodem pod przypadkowy blok, handlarz wysiadał i mówił, że idzie wyprosić z domu matkę i siostrę, ale wracał mówiąc, że akcję trzeba przeprowadzić w samochodzie. Przynosił kilkadziesiąt kilo czystego srebra, a kupujący je sprawdzał. Wtedy Rysiek pieniądze i otwierał drzwi auta, co było znakiem dla przekupionej milicji, aby zatrzymali nabywcę. Następnie Rysiek uciekał z pieniędzmi, a pechowca zostawiał ze srebrem, z posiadania którego musiał tłumaczyć się milicji. Podstawieni milicjanci mówili kierowcy, że muszą przeszukać auto, ale nie chcąc wykazywać się pracowitością zawozili podejrzanego na komendę, a on a kolei dawał im łapówkę aby go wypuścili. W tym czasie Rysiek opróżniał auto również ze srebra.
Pod koniec książki autor pisze, że w dzisiejszych czasach prawdziwą mafią są koncerny farmaceutyczne. Prowadzi z nimi walkę poprzez internet i uświadamia nam, że to one, a nie broń palna stanowią prawdziwe zagrożenie.
Zaskakujące dla mnie jest to, że autor tak się zmienił. Opowiedział o swojej chorobie, ale zdaje mi się, że to nie ona go tam zmieniła, tylko czasy, w jakich przyszło mu żyć. Książkę polecam osobom, które lubią czytać o niezwykłych przygodach rodem z PRLu oraz tym, których ciekawi przestępcze życie pełne wrażeń.
Tytuł: „Kryptonim Srebrny książę. Walczący z prawdziwą mafią”
Autor: Ryszard Wierciński
Wydawnictwo: Warszawska Firma Wydawnicza
Rok wydania: 2013
Stron: 182
Tu jest w miarę trafna opinia:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Kryptonim Srebrny książę. Walczący z prawdziwą mafią”
Posted on: 10 czerwca 2014 by Patryk Sosnowski
Świetna, niepowtarzalna książka.. To dzieło prosi się o film. Wielu moich znajomych jest tego zdania, łącznie z red. Pytlakowskim. Miał rację pan Jan Machulski, że nawet "Vabank", "Żądło" to wszystko nic przy tej historii, Książka Wiercińskiego jest napisana bardzo wprawnie, bez dłużyzn i zbędnych opisów. Polecam z całego serca..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowita książka. Trzyma w napięciu od pierwszych stron. Niech autor ponownie nawiąże kontakt z filmowcami. Będzie to szlagier XXI wieku! Polecam gorąco i czekam jak wielu innych na film!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam jednym tchem zapominając o jedzeniu i piciu. Wciąga ta książka bezlitośnie. Ciągle byłam ciekawa co się wydarzy na następnej stronie. I to wszystko jest oparte na niewiarygodnych faktach. Ale ten autor przeszedł przygody. Film oparty na tej książce będzie szlagierem kasowym! Polecam przeczytać, tak jak mi też polecono. Nie będziecie żałować.