Przerwane oczekiwanie. Poradnik dla kobiet po poronieniu

- poradniki
- 2013-11-15
- 2013-11-15
- Alicja Paleta, Barbara Sosnowska
„Serce nie bije, ciąża obumarła”. Te słowa przynoszą ogromny ból kobietom, które doświadczają straty ciąży na różnych jej etapach. Poronienie pozostawia rozczarowanie, niedowierzanie, gorycz, poczucie pustki.
„Przerwane oczekiwanie” dostarcza odpowiedzi na wiele spośród pytań, które stawiają sobie kobiety po stracie. Dlaczego tak się stało? Czy mogłam temu zapobiec? Czy to się powtórzy? Jakie badania powinnam zrobić? Dzięki współpracy wielu specjalistów – psychologów, położników, ginekologów, neonatologów – daje klucz do zrozumienia fizycznych i emocjonalnych reakcji kobiety.
Cisza, która zbyt często otacza problem poronienia, czyni je tematem tabu. Wyjście z kręgu milczenia może być bardzo pomocne nie tylko dla kobiety, ale także tych wszystkich – partnera, rodziny, przyjaciół – którzy chcą jej zapewnić wsparcie po trudnych przeżyciach.
Niezwykle emocjonalne świadectwa rodziców, wzruszające opowieści o osobistych przeżyciach mogą sprawić, że przejście przez te ciężkie chwile będzie choć odrobinę lżejsze.
Kup Przerwane oczekiwanie. Poradnik dla kobiet po poronieniu w ulubionej księgarni
Oceny książki Przerwane oczekiwanie. Poradnik dla kobiet po poronieniu
51 użytkowników ma tytuł Przerwane oczekiwanie. Poradnik dla kobiet po poronieniu na półkach głównych- Chcę przeczytać 24
- Poronienie 1
- Położnictwo 1
- 2018 1
- Doulowe i rodzicielskie 1
- Położnictwo/Neonatologia 1
- 2017 1
Cytaty z książki Przerwane oczekiwanie. Poradnik dla kobiet po poronieniu
Cisza i empatyczne słuchanie są warte więcej niż tysiąc słów: nie czujmy się w obowiązku pocieszać za wszelką cenę, to nie jest ko nieczne, a wręcz jest niemożliwe. Przytaczamy w tym miejscu świadectwo Albertiny, która opowiada: Zona mojego kuzyna, przemiła dziewczyna, która uwielbia dzieci, nie zrealizowała jeszcze swego marzenia, by mieć własne dziecko. Była w ciąży po raz dr...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przerwane oczekiwanie. Poradnik dla kobiet po poronieniu
Bardzo trudna w odbiorze książka, ale nie ze względu na język, ale na treść, temat, jaki porusza - strata ciąży. Dla każdej kobiety, ale również dla każdego mężczyzny, który pragnie dziecka, poronienie to ciężkie przeżycie, wydarzenie, które pamięta się całe życie. Nieco trudna i bardzo poruszająca pozycja jak na początek roku. Książkę oceniam jako bardzo pomocną, wpierającą i przede wszystkim rzetelną i autentyczną, ponieważ sama autorka przeżyła stratę ciąży na wczesnym etapie. Zebrane zostały historie par, które stanęły wobec ciężkiego doświadczenia. Niejednokrotnie miałam łzy w oczach. Książka może być pomocna w pracy terapeutycznej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ważna, niezwykle ważna... Pomaga zrozumieć istotę straty. Pomocna kobiecie, rodzicom po doświadczeniu poronienia, pomocna rodzinie, pomocna personelowi medycznemu. Jej niezwykłym uzupełnieniem, nawet znacznie większą rolę pełnią dwie inne książki: "O dziecku, które odwróciło się na pięcie" I. Barton- Smoczyńskiej i "Witraże w ciemności" R. Kleszcz- Szczyrby.
Książka ważna, niezwykle ważna... Pomaga zrozumieć istotę straty. Pomocna kobiecie, rodzicom po doświadczeniu poronienia, pomocna rodzinie, pomocna personelowi medycznemu. Jej niezwykłym uzupełnieniem, nawet znacznie większą rolę pełnią dwie inne książki: "O dziecku, które odwróciło się na pięcie" I. Barton- Smoczyńskiej i "Witraże w ciemności" R. Kleszcz-...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wartościowa książka.
Bardzo wartościowa książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tokompetentny przewodnik dla kobiet w ciazy która kończy sie stratą. jedno zastrzezenie to nieprzystające do warunków polskich fragmenty o połoznej prowadzącej ciążę (u nas to wciąź nowosc i niezbyt rozpowszechniona praktyka)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo touwaga: koszmarna porada bandazowania piersi i ograniczenia płynów celem wygaszenia laktacji