Tytan. Życie Johna D. Rockefellera

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2013-11-27
- 1998-01-01
- Krzysztof Obłucki
Biografia najbogatszego biznesmena, przemysłowca i filantropa swoich czasów, pierwszego w historii miliardera. Uosabiał amerykański mit człowieka startującego w biznesie od zera, który dzięki nadzwyczajnej oszczędności, pracowitości i odwadze w podejmowaniu bezprecedensowych przedsięwzięć zbudował w drugiej połowie XIX wieku naftowe imperium i potęgę swojego rodu. Nie liczył się z rządowymi przepisami, ignorował konkurencję, a stosowane przez niego reguły gry ekonomicznej jeszcze dziś mogą być interesujące dla ludzi rozpoczynających karierę w świecie biznesu.
Kup Tytan. Życie Johna D. Rockefellera w ulubionej księgarni
Oceny książki Tytan. Życie Johna D. Rockefellera
1289 użytkowników ma tytuł Tytan. Życie Johna D. Rockefellera na półkach głównych- Chcę przeczytać 855
- Biografie 17
- Biografia 9
- 2019 6
- E-book 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tytan. Życie Johna D. Rockefellera
Poprawna. Czuje niedosyt. Szukam jeszcze jego przemyśleń, motywów działania.
Poprawna. Czuje niedosyt. Szukam jeszcze jego przemyśleń, motywów działania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka, wiele faktów, opinii nt bohatera książki z fotografiami. Czas poświęcony na czytanie tej biografii był wart każdej chwili. Polecam gorąco wyrobić sobie zdanie o tym człowieku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa biografia o ciekawym człowieku. Człowiek który miał w sobie tak dużo determinacji i siły woli, że mógłby ją obdarować kilka innych osób. Postać nieszablonowa, wieloaspektowa która wykorzystała swoje 5 minut w życiu aż nadto. To przykład sytuacji kiedy przygotowanie i odpowiedni mental spotyka okazję i wykorzystuję ją w 110%.
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam
"Tytan. Życie Johna D. Rockefellera" autorstwa Rona Chernowa to biografia jednej z najbardziej wpływowych postaci amerykańskiego kapitalizmu. Chernow wnikliwie przedstawia skomplikowaną naturę Rockefellera – zarówno jako genialnego przedsiębiorcy, jak i kontrowersyjnego filantropa. Szczególną uwagę zwraca analiza trudnych relacji z ojcem, który był postacią barwną, ale moralnie wątpliwą, co ukształtowało młodego Johna i wpłynęło na jego późniejszy stosunek do pracy i życia. Autor dokładnie opisuje również ogromny wkład Rockefellera w działalność filantropijną, który wyznaczył nowe standardy dobroczynności na niespotykaną dotąd skalę.
Książka zachwyca rozmachem i liczbą zgromadzonych faktów, jednak brak płynnych przejść między wątkami sprawia, że narracja momentami wydaje się fragmentaryczna, a niektóre wydarzenia wyglądają, jakby zostały wyrwane z kontekstu.
Ocena: 6/10.
Pomimo swoich zalet, książka traci na spójności, co może utrudniać pełne zaangażowanie czytelnika. Idealna dla pasjonatów historii przemysłu, ale wymaga cierpliwości w odbiorze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAmerican dream w czystym wydaniu. Ciężka praca, dużo szczęścia i wizja połączona z bezwzględnością. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoda czasu na tę książkę. Jest to wybielona wersja charakterystyki życia jednego z najbogatszych ludzi danej epoki. Nie wspomina o jego przekrętach, o chęci dominacji i krzywd wyrządzonych ludziom
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest skrótem liczącej niemal 1000 stron biografii J.D. Rockefellera tego samego autora i niestety ewidentnie widać, że jest to skrót. Czułam się tak, jakbym czytała bryk z lektury. Niepołączone wątki, urwane tematy, niepełne wyjaśnienia, nierówny rozkład akcentów. Dla mnie to niestety była strata czasu. Nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajwyraźniej postać Rockefellera jest jeszcze ciekawsza niż się wydawało. W historii dużo było o jego firmie, mniej o nim a szkoda, bo to było chyba najbardziej interesujące.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresująca biografia przybliżająca osobę najmajętniejszego człowieka w historii. Można wyciągnąć sporo dobrych wskazówek co do prowadzenia biznesu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWięcej jednak można było się dowiedzieć o działaniach firmy, niż o samym Rockefellerze, ale nie dziwi przez to, że ukrywał swoje życie, a minęło zbyt wiele czasu, aby móc sięgnąć do wspomnień ludzi mu ówczesnych.
Bogaty jest bogaty dlatego, że jest oszczędny. Nie znam wielu arabskich szejków, ani innych ekscentrycznych miliarderów (w zasadzie to nie znam żadnego),ale znam kilku polskich bardzo bogatych przedsiębiorców. Każdy z nich ma tę wspólną im cechę - oszczędność (nie skąpstwo),czasami posuniętą to granicy niemalże absurdu (jak historia z kupnem roweru przez Rockefellera dla swoich dzieci).
Kolejna ich wspólna cecha to niesamowite opanowanie i świetne zarządzanie emocjami. Wreszcie ogromna siła woli, dobór właściwych ludzi oraz chęć do naprawdę ciężkiej pracy. Te wszystkie cechy odnajduję u Rockefellera w świetnej biografii Rona Chernowa. Książkę przeczytałem bardzo szybko, a to dzięki świetnemu językowi, wielu anegdotom, oraz to że opisywała prawdziwe życie. Był Rockefeller tytanem, zwykle balansującym na granicy prawa, a często poza nim (pewnie się z tym prawem nie zgadzał). Ciągle skupiony na swoich przedsiębiorstwach, ciągle o krok przed konkurencją, ciągle w pracy.