Książka zawiera teksty będące interpretacjami utworów (czy pewnych aspektów twórczości) polskich pisarek, przede wszystkim Narcyzy Żmichowskiej, Elizy Orzeszkowej, Zofii Nałkowskiej, Róży Ostrowskiej i Doroty Masłowskiej. Autorka stara się także ukazywać problemy rozwoju twórczych podmiotowości w warunkach niewoli, braku pełnej autonomii lub oddziaływania długotrwałych skutków politycznej i kulturowej zależności. Książka może przyczynić się do dyskusji feministycznej na temat literatury, szczególnie w odniesieniu do bogatego „kobiecego” XIX i XX wieku.
Kup Od Żmichowskiej do Masłowskiej O pisarstwie w nadwiślańskim kraju w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń
Porównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Znakomite świadectwo intelektualnych poszukiwań i namysłów. Chronologicznie patrząc, wiedzie od "Nad Niemnem" (bowaryczna figura Emilii Korczyńskiej),ale dla mnie najciekawsze były rozważania na temat:
1) "Wojny polsko ruskiej" Masłowskiej: profesorka szuka śladów Masłowskiej w tekście, rozgrywa relacje między słabymi, karykaturalnymi bohaterkami, a nie mniej karykaturalnym Silnym, wyjaśnia skąd opór wobec książki u studentek polonistyki (nierzadko również przybyszek z Rumi, Wejherowa, transfiguracji Ali i Andżeli),dostrzega nie tylko pogardę, ale również empatię; koncepcja "lojalnego" i "zdradzieckiego" (walenrodycznego) debiutu; 2) "Carrie" Kinga: dogłębna analiza postaci z perspektywy rodzinnych uwikłań i seksualności (utowarowienie kobiecych postaci),wiodąca w kierunku współczesnych reprezentacji modelu w "Zmierzchu" czy "Igrzyskach śmierci". Do tego jeszcze wzruszający obrazek matki autorki ("Moja mama patrzy w dal"),spozierającej z okładki w efemerycznym momencie wolności.
Schulz / Forum 12 Maciej Abramowski, Marcin Całbecki, Eliza Gościniak, Ewa Graczyk, Eliza Kącka, Katarzyna Lukas, Aleksandra Naróg, Małgorzata Ogonowska, Józef Olejniczak, Stanisław Rosiek, Włodzimierz Rudnicki, Piotr Sitkiewicz, Tymoteusz Skiba, Aleksandra Skrzypczyk, Branislava Stojanović, Kris Van Heuckelom
OPINIE i DYSKUSJE o książce Od Żmichowskiej do Masłowskiej O pisarstwie w nadwiślańskim kraju
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to1) "Wojny polsko ruskiej" Masłowskiej: profesorka szuka śladów Masłowskiej w tekście, rozgrywa relacje między słabymi, karykaturalnymi bohaterkami, a nie mniej...