Od Żmichowskiej do Masłowskiej O pisarstwie w nadwiślańskim kraju

Okładka książki Od Żmichowskiej do Masłowskiej O pisarstwie w nadwiślańskim kraju autora Ewa Graczyk, 9788378651369
Ewa Graczyk Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego językoznawstwo, nauka o literaturze
językoznawstwo, nauka o literaturze
2013-01-01
2013-01-01

Kup Od Żmichowskiej do Masłowskiej O pisarstwie w nadwiślańskim kraju w ulubionej księgarnii

Oceny książki Od Żmichowskiej do Masłowskiej O pisarstwie w nadwiślańskim kraju

OPINIE i DYSKUSJE o książce Od Żmichowskiej do Masłowskiej O pisarstwie w nadwiślańskim kraju

Znakomite świadectwo intelektualnych poszukiwań i namysłów. Chronologicznie patrząc, wiedzie od "Nad Niemnem" (bowaryczna figura Emilii Korczyńskiej),ale dla mnie najciekawsze były rozważania na temat:

1) "Wojny polsko ruskiej" Masłowskiej: profesorka szuka śladów Masłowskiej w tekście, rozgrywa relacje między słabymi, karykaturalnymi bohaterkami, a nie mniej karykaturalnym Silnym, wyjaśnia skąd opór wobec książki u studentek polonistyki (nierzadko również przybyszek z Rumi, Wejherowa, transfiguracji Ali i Andżeli),dostrzega nie tylko pogardę, ale również empatię; koncepcja "lojalnego" i "zdradzieckiego" (walenrodycznego) debiutu;
2) "Carrie" Kinga: dogłębna analiza postaci z perspektywy rodzinnych uwikłań i seksualności (utowarowienie kobiecych postaci),wiodąca w kierunku współczesnych reprezentacji modelu w "Zmierzchu" czy "Igrzyskach śmierci".
Do tego jeszcze wzruszający obrazek matki autorki ("Moja mama patrzy w dal"),spozierającej z okładki w efemerycznym momencie wolności.

23 użytkowników ma tytuł Od Żmichowskiej do Masłowskiej O pisarstwie w nadwiślańskim kraju na półkach głównych
4 użytkowników ma tytuł Od Żmichowskiej do Masłowskiej O pisarstwie w nadwiślańskim kraju na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Od Żmichowskiej do Masłowskiej O pisarstwie w nadwiślańskim kraju

Okładka książki Schulz / Forum 12 Maciej Abramowski, Marcin Całbecki, Eliza Gościniak, Ewa Graczyk, Eliza Kącka, Katarzyna Lukas, Aleksandra Naróg, Małgorzata Ogonowska, Józef Olejniczak, Stanisław Rosiek, Włodzimierz Rudnicki, Piotr Sitkiewicz, Tymoteusz Skiba, Aleksandra Skrzypczyk, Branislava Stojanović, Kris Van Heuckelom
Okładka książki Białe maski/szare twarze. Ciało, pamięć, performatywność w perspektywie postzależnościowej Monika Graban-Pomirska, Ewa Graczyk, Magdalena Horodecka, Monika Żółkoś
Okładka książki Dwudziestolecie mniej znane. O kobietach piszących w latach 1918-1939. Z antologią Karolina Cierzan, Monika Graban-Pomirska, Ewa Graczyk

Cytaty z książki Od Żmichowskiej do Masłowskiej O pisarstwie w nadwiślańskim kraju

Dodaj cytat z książki Od Żmichowskiej do Masłowskiej O pisarstwie w nadwiślańskim kraju