ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać435
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać16
LubimyCzytać13
Szkarłatny blask

- horror
- 2013-10-21
- 2013-10-21
W okolicznych lasach bez wieści znikają ludzie. Według ludowej legendy stoją za tym diabelskie moce, ale może to sprawka pewnej sekretnej okultystycznej organizacji, której agenci o paranormalnych zdolnościach tropią każdego, kto zetknął się z tajemnicą starego domu…
Łukasz Stańczuk, świeżo upieczony absolwent socjologii, dziedziczy położony w leśnych ostępach dom. Pełen nadziei na lepszą przyszłość udaje się w rejon Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego. Samochód grzęźnie jednak w rowie, a on sam błądzi po lesie w zapadającej ciemności. Nie może oprzeć się wrażeniu, że ktoś go obserwuje. Szybko przekona się, że na pozór zbawienny spadek posiada swoją mroczną stronę – stojąca samotnie w lesie stara chata staje się centrum nadnaturalnych wydarzeń związanych ze starym okultystycznym rytuałem przywoływania potężnego demona…
Kup Szkarłatny blask w ulubionej księgarnii
Szkarłatny blask
Łukasz Henel potrafi znaleźć w lesie strach. Świetnie dobiera słowa opisując jak żyje puszcza, wyobrażone, bądź nie, maszkary ją zamieszkujące, cienie jakie rzucają drzewa, szelesty, szumy skrzydeł, trzeszczenia, mgły ,. Brrrr. A to, że w lesie ludzie giną bez wieści to chyba jasne. Jestem z tych co to wchodzą do lasu i od razu się gubią. Dlatego trzymam się utartych szlaków. I dnia. W nocy dzieją się w lesie rzeczy niewyobrażalne i straszne. Na deser dostajemy okultyzm, zdolności nadprzyrodzone i ….demona. Witek, Marta i Łukasz bardzo chcą odkryć zagadkę zaginięć i tajemnicę zjawisk paranormalnych. Polecam.
Oceny książki Szkarłatny blask
585 użytkowników ma tytuł Szkarłatny blask na półkach głównych- Przeczytane 323
- Horror 9
- Literatura polska 5
- Horrory 4
- 2018 4
- 2019 3
Cytaty z książki Szkarłatny blask
Lekiem na nieszczęśliwą miłość jest nowa miłość, lekiem na śmierć jest nowe życie.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szkarłatny blask
6,5/10 ode mnie. Taka "piąteczkowa" książka, dobrze się ją czyta, a scenę nad jeziorem wprost się - nomen omen - chłonie. Zabieram się teraz za "Demona".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻadna przekombinowana groza. Prosty, a przyjemny horror. Tylko końcówka trochę poleciała, ale generalnie polecam fanom duchów i nawiedzeń.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdarza mi się, że już nawet po pierwszych dwóch stronach książki przeczuwam czy będzie ona dobra czy nie. Tu niestety szybko wiedziałam, że nic z tego nie będzie...
Ogólnie książka mogłaby mi się podobać, gdybym miała 16 lat.
Główny bohater wygląda jak sam autor (nawet nosi to samo imię),ma dziewczynę, która jest jednym z najbardziej nieogarniętych stworzeń o jakich słyszałam, a mimo to z jakiegoś powodu rozpacza po byciu porzuconym, no i ta goła baba w drugim rozdziale, którą pocięło jakieś niewidzialne coś...
To po prostu nie dla mnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólnie książka mogłaby mi się podobać, gdybym miała 16 lat.
Ebook. Miły horror ,ta scena nad jeziorem mistrz.
Ebook. Miły horror ,ta scena nad jeziorem mistrz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo miał być horror czy coś w tym guście? Hmmm... Nie moje klimaty. Książka mnie trochę śmieszyła. Początek był spokojny i nie mogłam doprecyzować, czego mi w tej historii brak. Dopiero przy wydarzeniach przy jeziorze zrozumiałam: tej opowieści brak dynamiki. W czasie, gdy świat się wali na oczach bohaterów, oni zwracają się do siebie pełnymi zdaniami, poprawną polszczyzną, bez wykrzykników. Naprawdę? Tacy bez nerwów grzeczni mili chłopcy? I dziewczyna. W książce nie ma ani jednego przekleństwa. Agenci synagogi są głupkowaci, a mają objąć świat we władanie. Są niewiarygodni . Ani razu czytając książkę nie poczułam dreszczyku emocji. Nie ma budowania napięcia. A czytałam głuchą nocą, żeby nie było:) Przeczytałam, ale nie na długo ta książka zostanie w mojej pamięci.
Jedna gwiazdkę dodałam za to, że autor zdołał mnie zainteresować rejonem umocnień koło Międzyrzecza i okolicami Zielonej Góry.
To miał być horror czy coś w tym guście? Hmmm... Nie moje klimaty. Książka mnie trochę śmieszyła. Początek był spokojny i nie mogłam doprecyzować, czego mi w tej historii brak. Dopiero przy wydarzeniach przy jeziorze zrozumiałam: tej opowieści brak dynamiki. W czasie, gdy świat się wali na oczach bohaterów, oni zwracają się do siebie pełnymi zdaniami, poprawną polszczyzną,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Szkarłatny blask" to druga w kolejności powieść grozy Łukasza Henela, a w moim przypadku trzecia przeczytana z czterech napisanych dotąd przez tego autora (zacząłem czytać od końca - od najnowszej chronologicznie, a więc "Demona").
Cóż mogę powiedzieć?
Na pewno historia w niej przedstawiona jest niespecjalnie oryginalna i co więcej - bardzo schematyczna, ale nie powiem, że lektura była stratą czasu. Mamy tu standardowy zestaw składników horrorów Pana Łukasza - pradawny demon, okultyzm, naziści i zagadka, która jest dość łatwa do rozszyfrowania. Mimo banalnej treści powieści i ekspresowego wręcz finału książki, "Szkarłatny blask" można spokojnie przeczytać w leniwe niedzielne popołudnie, tak jak sam to uczyniłem :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCóż mogę powiedzieć?
Jest to pierwsza książka pana Henela, jaką przyszło mi przeczytać i fakt, że przeczytałam ją w ciągu jednego wieczora, świadczy o tym, że historia zawarta w tej książce potrafi zachęcić do czytania dalej. Niemniej jednak można w niej znaleźć sporą dawkę absurdów sytuacyjnych, a sama fabuła nie jest specjalnie wyszukana. Jest to taka książka do przeczytania i zapomnienia, dlatego tylko 6 gwiazdek. Jest dość dobra, nic ponad to. Myślę, że sięgnę jeszcze w przyszłości po jakąś inną książkę tego autora.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Szkarłatny blask" to druga, przeczytana przeze mnie książka tego autora. Muszę przyznać, że choć bardzo przypomina "Demona" to jest bardzo ciekawa i wciągająca. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOt taka sobie bajka. Lekka, szybko się czyta. Sięgnęłam po nią z obawą, że to nie jest dobry pomysł zaczynać czytać wieczorem. Nic bardziej mylnego. Napięcia żadnego. Baśnie braci Grimm są straszniejsze. Ot książka na jeden raz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChciałam się bardzo bać, a nie było okazji. Opis domku w lesie - bardzo sugestywny, historia o sekcie - ciekawa, ale to nie to. Czytałam inną powieść Henela pt."On", niestety "Szkarłatny..." nie dorasta jej do pięt. Łukasz, popraw się!