Okładka książki Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu. Najnowszy przekład z języków oryginalnych z komentarzem autora praca zbiorowa, 9788374241960
praca zbiorowa Wydawnictwo: Edycja Świętego Pawła religia
religia
2009-06-30
2009-06-30
9788374241960

Kup Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu. Najnowszy przekład z języków oryginalnych z komentarzem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu. Najnowszy przekład z języków oryginalnych z komentarzem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu. Najnowszy przekład z języków oryginalnych z komentarzem

Mimo wielu kontrowersji co do prawdziwości przekazów, gdyż to z nich powstało Pismo Św. nadal jest to bardzo mocna pozycja dla poszukiwacza Prawd Duchowych. Biblia niejednokrotnie została przeinaczona, nastąpiły zmiany w opowieściach, wiele ksiąg zostało wymyślonych, w niektórych w ogóle nie czuć Ręki Boga. Do tego dochodzą błędy tłumaczy, którymi byli po prostu przepisujący Ją mnisi. Zaiste także byli tylko ludźmi. Jezus był postacią wybitną i sam opis Jego cudów daje dużo do wewnętrznych przemyśleń. Stary Testament jak to Stary daje wgląd w ówczesne stosunki na Bliskim Wschodzie. Dlatego też każdy z raz mógłby ją przeczytać.

Przeczytanie całego Pisma Świętego zajęło mi wiele lat i jestem dumny z tego osiągnięcia. Wydanie to zostało zaopatrzone w kilkuakapitowe wstępy do każdej z ksiąg i kilkuakapitowe wstępy do każdego z, nazwijmy to, rodzajów pism (księgi proroków mniejszych, ewangelie itp.). Czytanie Pisma było więc bardzo przejrzyste, tym bardziej, że gdy nie miałem pod ręką papierowej wersji, zawsze mogłem sięgnąć po wersję elektroniczną na stronie biblia.deon.pl

Przeczytana od 12.08.2024 do 27.10.2024.
Przede wszystkim, nie śmiem oceniać biblii. To nie jest powieść, którą można oceniać dobrze albo źle. Po mojemu oceniamy dobrze albo wcale. Zawsze chciałem przeczytać biblię, lecz brakowało mi motywacji. Może wynikało to, że nie jest łatwą księgą, ale dałem radę. Dlaczego przeczytałem? To przecież jedna z najstarszych książek o dziejach świata i jako osoba wierząca jestem zdania, że obowiązkiem jest zapoznać się z treścią. Wielu mówi, to jest w piśmie świętym, no i część nawet nie może dyskutować, bo tej biblii nie przeczytało. Na przeczytaniu można dużo zyskać.
Przy okazji przytoczę ulubione fragmenty:
Psalm 94, 101,136, 139.
List do Rzymian 12, 13, 14
List do Koryntian 7, 13
List do Efezjan 4
List świętego Jakuba 5
List świętego Piotra 3
List świętego Jana 2
Bardzo ciekawa była apokalipsa według świętego Jana. Teraz już wiem, że ma ona specjalne znaczenie. Zupełnie jak z dziełem pełnym idiomów. Ma ukryte znaczenie. Co tym bardziej podkreśla, jak niezwykłe jest pismo święte.
Nie żałuję ani jednej chwili poświęconej czytaniu biblii. No i to nie jest koniec mojej przygody, kiedy znam całość, mogę sobie czytać fragmenty dla utrwalenia. Jest tyle tych stron, że nie sposób wszystko zapamiętać za jednym razem.
Przeczytanie tej książki może nie być łatwe, ale poznawanie treści to sama przyjemność.

Przeczytana od 12.08.2024 do 27.10.2024.

6780 użytkowników ma tytuł Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu. Najnowszy przekład z języków oryginalnych z komentarzem na półkach głównych
2466 użytkowników ma tytuł Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu. Najnowszy przekład z języków oryginalnych z komentarzem na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu. Najnowszy przekład z języków oryginalnych z komentarzem

praca zbiorowa
praca zbiorowa
Książki, które powstały w wyniku prac zbiorowych lub trudno jest przypisać im konkretnych autorów.

Cytaty z książki Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu. Najnowszy przekład z języków oryginalnych z komentarzem