Okładka książki Subtelna rewolucja. Wykorzystaj potencjał swojego malucha od pierwszego dnia życia autora Glenn Doman, Janet Doman, 9788324636884
Glenn DomanJanet Doman Wydawnictwo: Sensus poradniki dla rodziców
poradniki dla rodziców
How Smart Is Your Baby? : Develop and Nurture Your Newborn's Full Potential
2012-11-16
2012-11-16
Anna Kanclerz

Kup Subtelna rewolucja. Wykorzystaj potencjał swojego malucha od pierwszego dnia życia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Subtelna rewolucja. Wykorzystaj potencjał swojego malucha od pierwszego dnia życia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Subtelna rewolucja. Wykorzystaj potencjał swojego malucha od pierwszego dnia życia

Bardzo ciekawy i praktyczny poradnik. Niektóre elementy na pewno wypróbuję. Najważniejszym przesłaniem tej książki to traktowanie dziecka z szacunkiem i poświęcenie mu 100% swojego czasu (a nie wkładanie w kojce, chodziki i byle się dzieciak nie "odzywał").

Książka co do zasady godna zainteresowania, ale skierowana raczej do rodziców dzieci z problemami neurologicznymi i wymagających regularnych, systematycznych ćwiczeń. Spora część zaleceń z książki wymaga przygotowania konkretnych materiałów (np. tor do pełzania, drabinka, na której dziecko ma wykonać zwis na rękach) i tym samym jest raczej będzie niemożliwa do wprowadzenia w życie przez przeciętnego rodzica mieszkającego w m2 i nie mającego zacięcia złotej rączki - konstruktora. Jednak pewne propozycje autorów mogą stanowić źródło inspiracji do pracy z dzieckiem.

Książka ta pisana była przez ponad 50 lat, więc włożono w nią wiele pracy i czasu, mnóstwo wysiłku. Matki były obserwatorkami pracy badawczej, dzieliły się swoimi spostrzeżeniami, mobilizowały do działań. Także dzieci pozwalały poznać siebie, były cierpliwe i błyskotliwe. I znowu spotykam się, w kolejnej już książce, ze stwierdzeniem, że:

"DZIECI SĄ NAJWSPANIALSZYM DOBREM, JAKI OTRZYMUJEMY OD LOSU."

Powtarzam się? Na pewno, ale w tym temacie zgadzam się z autorami jak najbardziej.

Mózg zaczyna się rozwijać u dziecka już w łonie matki. Pierwszy rok życia to niezwykła nauka, wtedy maleństwo rozwija się niebywale szybko. To bardzo ważny etap dla rozwoju mózgu właśnie.
Matki są dla swoich potomków najlepszymi na świecie nauczycielami, niestety w naszych dziwnych czasach zbyt szybko oddaje się maluszka pod opiekę osób trzecich. Bycie matka staje się niemodne, mało użyteczne.
Dziecko ma potrzeby nie tylko fizjologiczne, ale także emocjonalne, poza tym powinno rozwijać swoje zdolności, wtedy staje się sprawne i fizycznie, i intelektualnie.
Przedstawiam tutaj suche fakty, czy je popieram? Czy się z nimi zgadzam? To zależy jak na to wszystko spojrzeć, na pewno warto pomagać dziecku, wspierać je i tłumaczyć, wspierać w dążeniu do samorealizacji.

"Z tej książki dowiesz się, jak zapewnić dziecku najlepszy start do osiągnięcia pełni jego możliwości."
Polecam, a sama sięgam po kolejne tytuły z tej serii.

"DZIECI SĄ NAJWSPANIALSZYM DOBREM,...

37 użytkowników ma tytuł Subtelna rewolucja. Wykorzystaj potencjał swojego malucha od pierwszego dnia życia na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Subtelna rewolucja. Wykorzystaj potencjał swojego malucha od pierwszego dnia życia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Subtelna rewolucja. Wykorzystaj potencjał swojego malucha od pierwszego dnia życia

Cytaty z książki Subtelna rewolucja. Wykorzystaj potencjał swojego malucha od pierwszego dnia życia