Współczesna ekonomia. Ku nowemu paradygmatowi?

- biznes, finanse
- 2010-01-01
- 2010-01-01
- 9788325511999
Publikacja jest próbą analizy współczesnej ekonomii z perspektywy metodologii nauk społecznych i historii myśli ekonomicznej oraz najważniejszych dylematów gospodarki światowej. Autorka łączy rozważania teoretyczne z praktycznymi problemami rozwoju, transformacji, kryzysu i wyboru modelu kapitalizmu. Wykorzystuje najnowsze dane dotyczące stopnia zaawansowania transformacji krajów postkomunistycznych i ich konkurencyjności. Kolejne rozdziały mają dostarczać rozwiniętej argumentacji na rzecz tezy, zgodnie z którą główny „gmach” ekonomii wymaga zasadniczej przebudowy, a rozwój nowej ekonomii instytucjonalnej może świadczyć o tym, że istnieją już znaczące symptomy gotowości do tej zmiany.
Recenzowaną monografię oceniam wysoko z wielu względów. Po pierwsze, w ostatnich latach ukazało się niewiele prac polskich autorów poświęconych pogłębionej refleksji teoretycznej nad stanem współczesnej ekonomii. Taka refleksja jest bardzo potrzebna, zwłaszcza w okresach przełomowych w dziejach gospodarczych świata, a wszystko wskazuje na to, że w takim właśnie okresie teraz jesteśmy. Po drugie, mimo stosunkowo niewielkich rozmiarów książki, Autorka zdołała przedstawić, w sposób bardzo interesujący, kilka najważniejszych przedmiotów sporu w teorii ekonomii i pokazać kierunki ewolucji myśli ekonomicznej w tym zakresie. Po trzecie, Autorka wykazała w tej książce dość rzadką w nauce umiejętność: przedstawiania skomplikowanych problemów teoretycznych w sposób klarowny, prosty, ale intelektualnie inspirujący. Dawno już nie czytałem książki polskiego autora z zakresu ekonomii napisanej tak „elegancko”: precyzyjnie, ładną polszczyzną i wszechstronnie osadzonej w światowym dorobku teoretycznym.
Jerzy Wilkin,
Wydział Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu Warszawskiego
Książka jest kierowana zarówno do pracowników naukowo-dydaktycznych, jak i studentów nie tylko na kierunkach ekonomicznych, ale także na socjologii, politologii i europeistyce, a nawet prawie. Będzie też inspirującą lekturą dla praktyków – ekonomistów, polityków czy dziennikarzy zainteresowanych zjawiskami zachodzącymi we współczesnej gospodarce.
Kup Współczesna ekonomia. Ku nowemu paradygmatowi? w ulubionej księgarni
Oceny książki Współczesna ekonomia. Ku nowemu paradygmatowi?
6 użytkowników ma tytuł Współczesna ekonomia. Ku nowemu paradygmatowi? na półkach głównych- Chcę przeczytać 5
- NP Ekonomia 1
- Ekonomia 1
- NP Ekonomia - Światopogląd 1
- 4 Nieposiadam 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Współczesna ekonomia. Ku nowemu paradygmatowi?