Kalendarzyk niemałżeński

Okładka książki Kalendarzyk niemałżeński autorstwa Paulina Młynarska, Dorota Wellman
Dorota WellmanPaulina Młynarska Wydawnictwo: Znak Literanova biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2013-05-06
2013-05-06
Paulina Młynarska i Dorota Wellman zapraszają do świata kobiecych spraw. Pogadajmy o tym, co dla nas ważne! Najlepiej z czerwonym winem albo z kawałkiem czekoladowego ciasta, które na pewno nie pójdzie nam w biodra.

Kalendarzyk niemałżeński to pochwała kobiecej przyjaźni, szczere rozmowy i bardzo osobiste listy.

Paulina i Dorota nie boją się żadnego tematu: rozmawiają o facetach i dzieciach, o swoich lękach i błędach, straconych szansach i przeszłych miłościach. O piekle, które kobiety gotują kobietom i o tym, co kobiety lubią gotować swoim facetom.
Kalendarzyk niemałżeński to książka, która powinna trafić do rąk każdej Polki – matki i singielki, feministki i tradycjonalistki, perfekcyjnej i trochę mniej doskonałej pani domu.

Kup Kalendarzyk niemałżeński w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Kalendarzyk niemałżeński i

Opinia społeczności książki Kalendarzyk niemałżeńskii

Książki 487 Opinie 67

Oceny książki Kalendarzyk niemałżeński

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kalendarzyk niemałżeński

Na półkach: , , , ,

Książkę już kiedyś czytałam( 2014 r) ale chwilo trwaj to jest to co po latach umyka i czyta się po raz enty z przyjemnością. Lubię rozsądne rozmowy, a może bardziej wypowiedzi tak ogólnie o życiu - znajdziemy w książce nawet jakiś przepis ...

Przeczytana w 2021r., stąd też ta ocena. W Polsce są już inne realia, problemy o których rozmawiano w książce są już powszechne lub nieaktualne.

Fajnie napisana, przyjemnie się czyta, ale czy ta książka odmieni moje życie? Raczej nic do niego nie wniosła, oprócz poznania parę szczegółów z życia Autorek.

Lekka i przyjemna lektura na letnie wieczory. W listach pisanych do siebie autorki często poruszały trudne i wymagające tematy, czasem zmuszające czytelnika do refleksji. Mamy tu naprawdę sporo ciekawych i mądrych przemyśleń obu autorek. Ja jestem na tak!

1563 użytkowników ma tytuł Kalendarzyk niemałżeński na półkach głównych
437 użytkowników ma tytuł Kalendarzyk niemałżeński na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kalendarzyk niemałżeński

Okładka książki Afterparty Paulina Młynarska, Dorota Wellman
Afterparty Paulina Młynarska, Dorota Wellman
Okładka książki Być jak Pągowski Andrzej Pągowski, Dorota Wellman
Być jak Pągowski Andrzej Pągowski, Dorota Wellman
Okładka książki Siedem lat później Dorota Wellman, Janusz Leon Wiśniewski
Siedem lat później Dorota Wellman, Janusz Leon Wiśniewski
Dorota Wellman
Polska dziennikarka, prezenterka, producentka programów telewizyjnych i radiowych. Absolwentka filologii polskiej Uniwersytetu Warszawskiego. Karierę dziennikarską zaczęła w Radio Solidarność, a następnie w Radiu Zet, w którym realizowała autorski program Bulion. W latach 1992-94 w prywatnej stacji telewizyjnej NTW realizowała swój program "Fotel". W TVP1 tworzyła programy: Goniec, Tylko w Jedynce i Bohaterowie, skandaliści i inni, była gospodynią talk-show Szpila w RTL 7, prowadziła cykliczny program Konsument w TVP2. Między 2005 a 2006 rokiem, prowadziła w TOK FM popołudniową audycję "TOK o'clock". Dorota Wellman była również uczestniczką programu Show!Time w Polsacie, który zbojkotowała po jednym z występów. Od 2006 jest członkiem Partii Dobrego Humoru. Można było ją zobaczyć ze swoim telewizyjnym partnerem Marcinem Prokopem w porannym programie Pytanie na śniadanie i w programie rozrywkowym Podróże z żartem w TVP2. Od 3 września 2007 pracuje w TVN, gdzie wraz z Marcinem Prokopem prowadzi poranny magazyn Dzień Dobry TVN. Dorota Wellman wespół z Marcinem Prokopem prowadzili też program Clever - widzisz i wiesz. Jest jednym z ekspertów w programie Milionerzy. W 2008 roku wydała wraz z Januszem Leonem Wiśniewskim książkę Arytmia uczuć. Jest to obszerny wywiad z autorem S@motności w sieci, w którym opowiada on o swoim życiu. Od 6 listopada 2009 do 8 sierpnia 2010 prowadziła w stacji TVN Style autorski program o książkach Czytam bo lubię. Obecnie na antenie tej samej stacji wraz z Magdą Mołek prowadzi program Miasto kobiet.

Pod niemieckimi łóżkami. Zapiski polskiej sprzątaczki Justyna Polanska
Pod niemieckimi łóżkami. Zapiski polskiej sprzątaczki
Justyna Polanska
Podchodziłam do niej kilka razy, bo chciałam przeczytać coś lekkiego i po niemiecku, ale nie dawałam rady. Nagle sięgnąłam po nią kolejny raz i przeczytałam w 2 dni. Nie jest to książka górnych lotów, ale taka dla zabicia czasu, gdy pod ręką nie ma nic lepszego, mimo to historie w niej zawarte pokazują niemiecką, zarobkowa rzeczywistość. Justyna wyjeżdża do Niemiec najpierw jako opiekunka do dzieci, potem pracuje w barze u tureckiego pracodawcy, aby w końcu zostać sprzątaczką. Nie jest to jej wymarzona droga kariery, ale lepsza niż jej początki. Tłumaczy, że pracuje na czarno, bo kto by wynajmował sprzątaczkę i płacił więcej, aby mogła opłacić podatki. Czasem spotyka się z tym, że jakiś mężczyzna proponuje jej sex za pieniądze, albo pisze, że wyrazem nie tylko gościnności, ale też zwykłej ludzkiej przyzwoitości traktowania drugiego człowieka z szacunkiem byłoby zaproponowanie jej szklanki wody w upalny dzień. Pisze również o tym, że niektórzy testują jej zaufanie zostawiając banknoty w różnych częściach domu, albo zadają jej pytanie typu: "czy umie obsługiwać komórkę?". Książka może wzbudzać różne kontrowersje i emocje, bo opowiada o zderzeniu dwóch kultur, gdzie barierą w porozumieniu bywa język. Poza tym znam trochę mentalność Niemiecką i to jest trochę zabawne, że mogą postrzegać obcokrajowców jako trochę "zacofanych" (pani jeździ na Wakacje do 5 gwiazdkowego hotelu?),ale prawda jest taka, że dla Polaków to mentalność niemiecka wydaje się często trochę "zacofana". Polacy mają spryt, którego Niemcom często brakuje. Z racji tego, że społeczeństwa niemieckie i polskie są dosyć różnorodne, nie można nikogo wrzucać do jednego worka. Książka wydaje mi się być interesująca, bo pokazuje to wyśnione życie za granicą w taki realistyczny sposób. Jest jak jest. Zarabia się tam więcej i inaczej żyje, ale nie zawsze jest się tam na najwyższym stanowisku, dlatego patrzy się na obcokrajowców z góry, bo nie da się z nimi dogadać. Justyna opisuje też jak pedantyczni potrafią być Niemcy odliczając 10 minut spóźnienia co do centa, ale też nie dodając nic za ileś minut ponad. Jak dentysta u którego pracowała zapraszał na wizytę, gdyby potrzebowała, a gdy jej sióstr przyszła z bolącym zębem, polecił jej dokładniej myć zęby i podarował szczoteczkę do zębów. Wspominała też kobietę, która chwaliła się swoimi markowymi zakupami (1500 euro torebka czy 400 euro spodnie) gdzie równocześnie potrafiła zwlekać z wypłatą nawet dwa tygodnie tłumacząc, że miała "inne wydatki" . Książka to szczera opowieść o tym jak na serio bywa na emigracji i choć momentami może przesadzona, to i tak możemy spojrzeć, że nie zawsze trawa jest bardziej zielona po drugiej stronie płota 😉
amisette - awatar amisette
Bomba. Alfabet polskiego szołbiznesu Karolina Korwin Piotrowska
Bomba. Alfabet polskiego szołbiznesu
Karolina Korwin Piotrowska
💣„Bomba” to książka autorstwa jednej z moich ulubionych dziennikarek, do tego jej pierwsza. W formie alfabetu punktuje z nazwisk polski szołbiznes. Wpierw nie byłam pewna, czy to jest dobry pomysł, subiektywnie wyrażać swoje zdanie na temat znanych osób. Trzeba mieć do tego odwagę. Zastanawiałam się też - po co? Po co pisać książkę, która na celu ma obśmiać ten nasz polski rynek? 💣W trakcie czytania okazało się jednak, że sporo nazwisk reprezentuje osoby naprawdę dobre i poważane. Umożliwiło mi to w końcu przypisanie twarzy do nazwisk, a niestety mam z tym spory problem. Autorka sprzedała mi też kilka propozycji filmowych, dobrych propozycji filmowych. 💣Wymieniła jednak też wiele osób, na których nie pozostawiła suchej nitki. Niestety, zgadzałam się z nią. Od razu zaczęłam się więc zastanawiać, czy to dobrze - ale dobrze. Wypunktowała po prostu to, że w Polsce liczy się klikalność, nie trzeba mieć ani talentu, ani zbytniej bystrości, by porwać tłum - to świadczy tylko o nas. Prawdziwe gwiazdy nie robią szumu dookoła siebie, nie sprzedają zdjęć ze swoich ślubów, zdjęć swoich dzieci. Nie zapraszają do swoich domów. Pani Karolina jest radarem tandety. 💣Fajnie się czyta tę pozycję z perspektywy lat - w końcu powstała ponad dekadę temu - widząc, gdzie zaszły niektóre gwiazdy czy gwiazdeczki. 💣Jedynym minusem w mojej opinii jest to, że jedni influ są wyszydzani za ingerencje plastyczne w swoje ciało, a inni są za to chwaleni jako posiadający odwagę do przyznania się.
lekwaginka - awatar lekwaginka
oceniła na64 lata temu
Ja nie mogę być modelką?! Dorota Wellman
Ja nie mogę być modelką?!
Dorota Wellman
Mam taki zwyczaj, że gdy książka mi się bardzo podoba zawsze daje max gwiazdek. Tak jest i tym razem! Jeżeli książka podoba mi się nieco mniej lub coś mi " nie pasuje" na tyle, że sumienie mi zabrania dać max punktów to wtedy rozważam liczbę zaznaczonych gwiazd. Nie lubię uprzedzeń i nie lubię sztuczności. Nie lubię także szufladkowania. Proszę, nie zrozumcie mnie źle... ta książka jest typowo dla Kobiet i to Kobietą ją polecam. Moja opinia może nie być bezstronna, bo sama noszę rozmiar XL, ale według mnie ta książka jest bardzo fajna! Najwięcej z tej książki skorzystają Panie własnie z rozmiarem od L w górę. Nikogo nie dyskryminuję, a stwierdzam fakt. Nie znaczy to, że książki nie mogą czytać osoby szczupłe - MOGĄ i również na tym skorzystają, ale mniej niż osoby z nieco większym rozmiarem! Długo myślałam, co o tej książce napisać. Książkę kupiłam w promocji za 10 zł w biedronce i jak na tą cenę to dość uczciwe ( 20 zł też było by uczciwe ) lecz 39.99 złotych za nią bym nie dała. Piękny zapach z drukarni i śliski papier tworzą ten boski klimat czytania książki nie w wersji mobilnej. W książce znajdziecie szczerość, prawdę i autentyczność. W książce znajdziecie dawkę humoru, dystansu i powagi. Książkę czyta się szybko. Połknęłam ją na dwa razy. Mnie bardzo zaciekawiła i wciągnęła. Wiele kolorowych zdjęć! Książka mnie zainspirowała i nie przesadzam twierdząc, że jest dedykowana babką nie tylko po 40 ale i po 20. Z książki dowiesz się czego nie lubi a co lubi Dorota, dowiesz się jakie ma stosunki z rodziną, przyjaciółmi, ludźmi na ulicy, dowiesz się jak wygląda kilka aspektów pracy Doroty, dowiesz się jak Dorota traktuje i podchodzi do ludzi, dowiesz się co było modne w 2014 roku i dostrzeżesz ile z tych rzeczy modnych jest teraz! Z tej książki dowiesz się, że rozmiar nie mówi nic o człowieku! Dowiesz się, że pewność siebie to nie tylko ładna buzia i 20 cm szpilki, poznasz historię przyjaźni Wellman - Prokop. Dużo, co nie? A jednocześnie tego tekstu naprawdę nie jest wiele. Nie dowidzisz? Spokojnie! Pisana wielką czcionką!:D Te rady i porady faktycznie działają! Naprawdę wciąga, wsysa wręcz czytelnika. Nie wiesz jak zakryć boczki albo szybko zgubić kilka kg ? Dorota pokaże Ci kilka sztuczek, które z pewnością zadziałają ale nie odwiedzie Cię od zdrowego stylu życia i pogrozi palcem aby o siebie dbać! Dodatkowo ta książka adresowa na samym końcu - boska! Książka choć na luzie to ma mądre przesłanie i każdy wyniesie z niej tyle ile zdoła zobaczyć, a to już kwestia indywidualna. Książka nie promuje otyłości ani niezdrowego stylu życia! Nie jest polityczna! Książka jest prokobieca i prorodzinna!
Wiki - awatar Wiki
Dziennik ciężarowca Tomasz Kwaśniewski
Dziennik ciężarowca
Tomasz Kwaśniewski
Mam bardzo mieszane uczucia co do tej książki. To chyba pierwszy dziennik który czytałem, a z pewnością pierwszy taki ... trywialny. To jadłem na śniadanie, a to byłem kupić w sklepie. Potem kłóciłem się z narzeczoną. itp - codzinność Także rzeczy, które mnie drażniły to: - wulgarność (jego i jej) - zupełnie niepotrzebna - i w książce i w życiu nawet. Może ze mnie jakiś purytanin wychodzi, ale no mnie to drażniło (a z tego co czytam opinie nie tylko mnie). Do tego jeszcze w książce tak. Książce która "podgląda prawdziwych ludzi od kuchni". Smutne to. Bo masz z tyłu głowy, że to najprawdopodobniej prawdziwe historie, rzeczywiści istniejący, żyjący ludzie - a nie jakiś zmyślony inkwizytor ;P. - ta monotonia dnia codziennego. Przez to co prawda szybko się to czytało/słuchało (najpierw 150% a potem nawet 200% szybkości - bo ileż można). Może powinienem to dodać jako pozytyw, ale taka "codzienność" tej książki dodawała też jej realizmu. - może to nie kwestia samej książki, ale zaskakują mnie niektóre pochlebne opinie o tej książce (czy blogu). Że koleś taki czuły i taki i śmiaki. A to egocentryczny koleś, z którego często wychodzi dupek i przerośnięty dzieciak. Narzeczona BTW też często nie zostaje daleko w tyle. Za głowę się łapałem. I oczywiście ryzykuję tu brzmienie jak jakiś moralizator, ale jak koleś się focha gdy rzeczy nie idą tak jak chce - to tupanie trzylatka mi się przypomina. I oczywiście każdy miewa takie odruchy, ale do trzydziestki człowiek powinien się już nauczyć się z nimi radzić. No naprawdę słuchając Bogu dziękowałem za moją wspaniałą żonę :D (i książki do tego nie potrzebuję ;P ). I jestem może zbyt surowy dla rzeczywistego kogoś, kto jednak przeszedł swoje - z uzależnieniem od hazardu. Jednak no razi :| Ale było też kilka pozytywów: - To jak (szczególnie na początku) zachowywali się dość okropnie w związku, z czasem jednak było dużo rzadsze. A kiedy udawało im się wychodzić na prostą i pogodzić - człowiek jakoś im zaczynał kibicować - jak czarnemu koniowi. - Nie powiem kilka rzeczy też z książki wyciągnąłem, a po to ją słuchałem. Także może dam więcej niż te 5 :D
Miś_koralgol - awatar Miś_koralgol
Przepis na życie Agnieszka Pilaszewska
Przepis na życie
Agnieszka Pilaszewska
Z tego, co pamiętam przeczytana przeze mnie powieść autorstwa Pani Agnieszki Pilaszewskiej pt. '' Przepis na życie '' zwróciła właściwie to moją uwagę pod każdym możliwym czytelniczym upodobaniem, jak również tym serialowym. Główna bohaterka Anka nie ma co prawda łatwego życia zawodowego i prywatnego. Może za to liczyć na pomoc ze strony przyjaciółki Poli, mamy Ireny oraz córki Manii, które gotowe są nieść zawsze jej pomoc w każdej zaistniałej dla niej sytuacji. Niezwykłe było dla mnie w tej powieści zaprezentowanie przez autorkę barwnych bohaterów, którzy są i byli dla mnie jedną wielką i nieodgadnioną tajemniczą zagadką trzymającą w mocnym napięciu zdarzeń do samego jego końca. Powieść ta mi się spodobała, gdyż mogłam porównać znakomicie i trafnie dobraną obsadę aktorską w serialu, która zagrała w nim znakomicie. Można się z łatwością o tym przekonać, że życie przed 40 bywa niespodzianką dla wielu z nas, ale stawia za to wiele znaków zapytania, co będzie, potem gdy należy przeżyć je na nowo brzemię czegoś, co jest początkiem sposobu czy jest ono warte bądź też nie? Zwróciłam szczególną uwagę podczas czytania powieści autorstwa Pani Agnieszki Pilaszewskiej pt. '' Przepis na życie '' na zbudowaną przez nią konstrukcję zdaniową w dialogach, w zachowaniu bohaterów, którzy żyją w świecie, gdzie praktycznie zmienia się on, jak w kalejdoskopie cały czas, a nowi bohaterowie będą odrywali zawodowe połączone podwójne role, ale czy jej podołają, tego należy, się dowiedzieć czytając tę powieść. Czy uda się odnaleźć jeszcze szczęście tym bohaterom, którzy na nie zasługują w dążeniu do niego, aby czuć zadowolenie z życia wraz z na czele jego smakami i urokami, jakie ono przynosi na co dzień? Jestem zadowolona z tego powodu, że czytając, tę powieść spędziłam, mile czas przeżywając, wraz wspólnie z bohaterami ich życiowe wzloty i upadki obserwując wiernie to, co jest jeszcze do wykonania przed nimi. Dla kulinarnych koneserów dobrego jedzenia znajdą się również przepisy na frykasy. Warto przeczytać tę książkę.
Anna - awatar Anna
oceniła na94 lata temu
Białe trufle N.M. Kelby
Białe trufle
N.M. Kelby
Król kucharzy i kucharz królów. Fascynujący Francuz Auguste Escoffier, najsławniejszy francuski szef kuchni żyjący na przełomie XIX i XX wieku, najbardziej znany kucharz świata, który w kuchni zapoczątkował prawdziwą rewolucję. Z całą pewnością był geniuszem i wyprzedzał swoją epokę. Jego koncepcja sztuki kulinarnej to poszukiwanie perfekcji w przygotowaniu posiłku, by klientowi zaoferować nie tylko smakową rozkosz, ale i przyjemność dla umysłu. Jest autorem „Przewodnika Kulinarnego”, który po ponad stu latach nadal uważa się za kucharską biblię dla profesjonalistów. To on rozpropagował wysoką, wykrochmaloną czapę dla szefa kuchni, a jajka potrafił przygotować na 546 sposobów. Prywatnie to szalony i skomplikowany facet, który życie podporządkował swej profesji, kochał kobiety, uwodził je jedzeniem, a żonę wygrał w bilard. „Białe trufle” to smakowita lektura. Z jednej strony wypełniona bajecznymi potrawami, zapachami, smakami, smażeniem, duszeniem, pieczeniem, krojeniem, szatkowaniem i przede wszystkim testowaniem, a z drugiej obrazami minionego świata - Londynu, Monte Carlo, wykwintnych hoteli i restauracji. Z trzeciej zaś to opowieść o miłości, miłościach i namiętności. O pracy, która zdominowała życie oraz o pasji, która może przywieść do upadku. Znacie może sos Cumberland? A filet z soli à la Walewska? Brzoskwiniowy deser Melba czy gruszkę Piękna Helena? To poczytajcie o twórcy tych przysmaków.
Ewa Kowalska - awatar Ewa Kowalska
oceniła na72 lata temu

Cytaty z książki Kalendarzyk niemałżeński

Mogę sobie nie kupić czegoś do jedzenia, ale książkę kupię zawsze. Poluję na wybrane tytuły jak rasowy myśliwy. Czekam na targi książek, bo wiem, że żniwa będą obfite. Jestem szczęśliwa, kiedy tarabanię ciężkie torby z Pałacu Kultury. Nie mogę się doczekać, kiedy w domu otworzę książkę i zacznę nową przygodę umysłową. Nie lubię pożyczać książek, bo mam wrażenie, że inni ich nie szanują. Odcisk tłustego palca doprowadza mnie do szału. Zagięte rogi to zbrodnia

Rozwiń
Dorota Wellman Kalendarzyk niemałżeński Zobacz więcej

Czekolada wywołuje orgazm bez udziału osób trzecich.

Czekolada wywołuje orgazm bez udziału osób trzecich.

Dorota Wellman Kalendarzyk niemałżeński Zobacz więcej

To ja muszę chcieć być szczęśliwa. Z tym, co mam i czego nie mam. Inaczej się nie da. Inaczej nigdy nie będę. Mam podjąć taką decyzję i się jej trzymać, bo tylko na siebie mam wpływ.

Rozwiń
Paulina Młynarska Kalendarzyk niemałżeński Zobacz więcej