Godulowa saga

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2012-11-21
- 2012-11-21
Karty Godulowej sagi odsłaniają tajemnice niezwykle burzliwego, zarazem fascynującego życia Karola Goduli - wybitnego Ślązaka, który znalazł poczesne miejsce w jakże zawiłej historii Górnego Śląska. Urodził się w Makoszowach, pod koniec XVIII wieku. W małym, drewnianym kościółku w Przyszowicach (dziś w Borowej Wsi) przyjął chrzest. Kształcił się u cystersów w Rudach i czeskiej Opawie, po czym jako młodzieniec przybył do pałacu hrabiego Ballestrema w Pławniowicach, aby
z czasem stać się zarządcą jego majątku. Sam jednak - dzięki tytanicznej wręcz pracy
i nieprzeciętnemu jak na owe czasy wykształceniu - stał się największym magnatem przemysłowym na Górnym Śląsku, a jego bajecznej fortuny i sławy zazdrościli mu wszyscy. Nie bez powodu zdobył sobie przydomki Króla Cynku czy też Króla Węgla
i Stali.
Wzbudzał szacunek, uznanie, ale też nienawiść i... przerażenie, wszak ludność Rudy Śląskiej, Biskupic, Zabrza, Bytomia czy okolicznych wiosek odczuwała przed nim prawdziwy strach. Uchodził bowiem za dziwaka, ponurego samotnika, a nawet okrutnika... Widywano go, jak kulejąc niczym potępieniec, przemierza pola, łąki
i bezdroża. Nieraz też błądził pomiędzy grobami cmentarza w Lyskach, gdzie pochowano jego rodziców, wywodzących się z sąsiednich Gaszowic, nieopodal Rybnika. Zabobonni ludzie zwali go Sługą Czarta, Czarodziejem, Diabłem z Rudy. Uważali,
że kramarzy z Nieczystymi Siłami, a przecież niejednokrotnie odwiedzał ks. Józefa Szafranka, powszechnie szanowanego za patriotyczne przekonania proboszcza jednej z bytomskich parafii.
Miał wspaniały, pełen przepychu pałac w Szombierkach, piękny dwór w Rudzie Śląskiej, a mieszkał w zwykłej, drewnianej chacie. Był najbogatszym przedsiębiorcą
na Śląsku, właścicielem licznych kopalń, hut i cynkowni, ogromnych majątków ziemskich w Szombierkach, Orzegowie, Bobrku i Bujakowie. Posiadał krocie talarów,
a jadał... tłuczone kartofle z zsiadłym mlekiem. Jakim więc był człowiekiem? Czy niby tylko bezduszną, doskonałą machiną do mnożenia pieniędzy? Jakie nosił w sobie uczucia? Był potworem wzbudzającym grozę i trwogę, czy też potrafił okazywać ludziom życzliwość i przyjaźń? Czy w jego sercu kiedykolwiek zagościła miłość?
i Stali.
Kup Godulowa saga w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Godulowa saga
102 użytkowników ma tytuł Godulowa saga na półkach głównych- Przeczytane 56
- Śląsk 2
- 2024 2
- Ebook 1
- Polskie 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Godulowa saga
Fabularyzowane losy Goduli. Jak ktoś nie zna postaci "Diabła z Rudy", to warto przeczytać.
Ale popularyzowania postaci Goduli nigdy za wiele.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama fabuła jak dla mnie za bardzo fabularna, dużo jest fikcji, choć oczywiście opartej na dostępnych informacjach historycznych. Czytając nie da się zapomnieć, że to jest powieść.
Ale popularyzowania postaci Goduli nigdy za wiele.
Zbeletryzowana historia niezwykłego życia niezwykłego Ślązaka, wielkiego przemysłowca pierwszej połowy XIX wieku ale też nieszczęśliwego człowieka. Fajnie to napisane.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tokiepskie
99% fikcji
kiepskie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to99% fikcji
Mocno fabularyzowana opowieść o Karolu Goduli. Trudno, żeby była inna, skoro od czasów jego życia minęły dwa wieki, a to co zostało to dokumenty nie związane z jego życiem osobistym. To bardziej powieść niż biografia, ale warto przeczytać, nawet jeśli nie mieszka się na Śląsku. Coś tam wnosi nawet do wiedzy ogólnej, ale przede wszystkim jest to lekka rozrywka. Bohater wyidealizowany ku uciesze czytelnika, przez co czyta się przyjemnie i bardzo mnie rajcowało, że rozumiałam język śląski i ani razu nie musiałam sięgać do przypisów:) Kto wie, może przy kolejnym pobycie na Śląsku obejrzę Godulę na witrażu w kościele, gdzie jest jego grób? Teraz przynajmniej będę wiedziała na kogo patrzę:)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepiękna, napisana w przystępnej formie, historia życia Karola Goduli, Ślązaka, najbogatszego przedsiębiorcy ówczesnych Prus. Lektura obowiązkowa dla Ślązaków ciekawych historii swojego regionu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa i wciągająca powieść o wybitnym górnośląskim przemysłowcu z XIXw., na którego temat krąży więcej legend niż znaleźć można faktów z jego życia. I ta książka właśnie taka jest, to w formie powieści przedstawione chyba wszystkie legendy, bojki-bery, ale i trochę faktów na temat Karola Goduli. Język powieści jest prosty, styl niezbyt górnolotny, dlalogi często w języku śląskim, ale czyta się z wypiekami na twarzy a są i momenty gdzie uroni się łzę. Pobieżnie znałam historie Goduli, musiałam znać, chyba z racji swojego pochodzenia, ale dopiero tą powieścią Autor nadaje Goduli ludzkiego, namacalnego charakteru. Nie jest wytworem wyobraźni a prawdziwym bytem, człowiekiem, który pozostawił po sobie naprawdę wiele, nie tylko legendy. Karol Godula istniał, żył, został okrutnie skrzywdzony, nie poddał się i mimo, że myślał, że serce do reszty mu skamieniało, w jesieni życia poznał jeszcze ze może być kochany i sam może pokochać.
Warto przeczytać!
Ciekawa i wciągająca powieść o wybitnym górnośląskim przemysłowcu z XIXw., na którego temat krąży więcej legend niż znaleźć można faktów z jego życia. I ta książka właśnie taka jest, to w formie powieści przedstawione chyba wszystkie legendy, bojki-bery, ale i trochę faktów na temat Karola Goduli. Język powieści jest prosty, styl niezbyt górnolotny, dlalogi często w języku...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzecz o "Diable z Rudy"
Napisać opowieść o historycznej postaci nie mając właściwie żadnych materiałów, źródeł, biografii - może oprócz suchych i zimnych umów czy sporządzonych dokumentów przedsiębiorstw. Takiego zadania podjął się Jerzy Buczyński, chcąc przybliżyć nam postać Karola Goduli, osoby nietypowej, arcyciekawej, o której do dzisiaj na pewnej części Górnego Śląska krążą legendy. Pozycja ta to opowiadanie - z zaznaczonymi prawdziwymi wątkami, ale w większości jednak z wymyśloną przez Autora fabułą. Trzeba mieć to na uwadze, aby nie brać wszystkich scen za rzeczywiste wydarzenia.
Samo to, że pojawiła się książka fabularna dotycząca tej postaci jest warte odnotowania - i przeczytania.
W treści książki ciekawymi są śląskie "wstawki" w konwersacjach bohaterów. Dla osób spoza Śląska, z pewnością byłoby to coś rzadko spotykanego.
Styl książki luźny, przyjemny w odbiorze, wartka fabuła.
*Recenzję tej i innych książek o śląskiej tematyce znajdziecie na naszym instagramowym profilu @rajzowanie.
Rzecz o "Diable z Rudy"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisać opowieść o historycznej postaci nie mając właściwie żadnych materiałów, źródeł, biografii - może oprócz suchych i zimnych umów czy sporządzonych dokumentów przedsiębiorstw. Takiego zadania podjął się Jerzy Buczyński, chcąc przybliżyć nam postać Karola Goduli, osoby nietypowej, arcyciekawej, o której do dzisiaj na pewnej części Górnego Śląska...
Mocno fabularyzowane. Dużo niewiele wnoszących wątków i opisów. Czyta się to bardzo przyjemnie - można się wczuć i zidentyfikować z opisywanymi postaciami. Niemniej faktów biograficznych jest tu niewiele - łącznie może na 4 strony książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto przeczytać
Warto przeczytać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka! Historia podana w bardzo przystępnej formie. Szkoda tylko, że tak trudno jest dostać inne tytuły pana Buczyńskiego