Bogaty albo biedny. Po prostu różni mentalnie

- poradniki
- 2012-01-01
- 2012-01-01
- 978-83-62304-65-3
- Witold Turopolski
„Bogaty albo biedny“ ujawnia brakujące ogniwo między pragnieniem sukcesu a jego osiągnięciem!
Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego niektórzy łatwo dochodzą do majątku, a inni mają ciągłe problemy, żeby związać koniec z końcem? Czy ta różnica wynika z ich wykształcenia, inteligencji, umiejętności, wyczucia czasu, nawyków zawodowych, kontaktów, odrobiny szczęścia, czy też może z zawodu, biznesu albo inwestycji, które wybrali?
Szokująca odpowiedź brzmi: z żadnej z tych rzeczy!
W przełomowej książce „Bogaty albo biedny ” T. Harv Eker twierdzi: „Daj mi pięć minut, a powiem ci, jaką będziesz miał finansową przyszłość!”. Eker potrafi to zrobić, rozpoznając indywidualny „schemat pieniędzy i sukcesu”. Każdy z nas ma własny schemat pieniędzy zakorzeniony w podświadomości i to właśnie ten schemat, bardziej niż cokolwiek innego, decyduje o naszym sukcesie finansowym. Możesz wiedzieć wszystko o marketingu, sprzedaży, negocjacjach, akcjach, nieruchomościach i świecie finansów, lecz jeśli twój schemat pieniędzy nie jest nastawiony na wielki sukces, nigdy nie dojdziesz do wielkich pieniędzy – a jeśli jakimś trafem zdobędziesz pieniądze, najprawdopodobniej je stracisz!
„Bogaty albo biedny” to właściwie dwie książki w jednej. Pierwsza część wyjaśnia, jak działa schemat pieniędzy. Z wykładu Ekera, którego cechuje rzadko spotykane połączenie błyskotliwej inteligencji z niezwykłym poczuciem humoru, dowiesz się, jaką zajmujesz pozycję w świecie finansów. Nauczysz się też, jak rozpoznać i skorygować swój schemat pieniędzy, żeby nie tylko zrobić majątek, ale żeby go utrzymać i stale powiększać.
W drugiej części poznasz siedemnaście „zestawów myśli”, które mówią o tym, w jaki sposób działają ludzie bogaci w odróżnieniu od większości ludzi biednych i średnio zamożnych. Każdy zestaw obejmuje opis praktycznych działań, które powinieneś podjąć, żeby zdecydowanie zwiększyć swoje dochody.
Jeśli nie wiedzie ci się finansowo tak, jakbyś sobie życzył, to znaczy, że musisz zmienić swój schemat pieniędzy. Niestety, twój obecny schemat zostanie z tobą do końca życia, jeśli go nie zidentyfikujesz i nie skorygujesz – właśnie w tym pomoże ci ta niezwykła książka. Zdaniem Ekera, sprawa jest prosta: jeśli będziesz myślał tak, jak myślą ludzie bogaci, i robił to, co oni robią, jest duża szansa, że staniesz się jednym z nich!
Szokująca odpowiedź brzmi: z żadnej z tych rzeczy!
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Bogaty albo biedny. Po prostu różni mentalnie w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Bogaty albo biedny. Po prostu różni mentalnie
3968 użytkowników ma tytuł Bogaty albo biedny. Po prostu różni mentalnie na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 945
- Przeczytane 1 905
- Rozwój osobisty 34
- Poradniki 26
- Biznes 25

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bogaty albo biedny. Po prostu różni mentalnie
To chyba najcenniejsza książka tego typu, przynajmniej dla mnie zostało najwięcej właśnie z tej książki. Przeczytałem ją 3 lata temu, teraz do niej wróciłem i uświadomiłem sobie, że to właśnie stąd zastosowałem najwięcej zmian w myśleniu i postępowaniu. Z minusów to trzeba przeżyć marketing kursu autora, ale poszczególne punkty warto sobie wziąć do serca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię wracać do tej książki.
Lubię wracać do tej książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUżyteczna książka, do której - tak jak radzi autor - warto wracać. Jak dla mnie za dużo reklamowania siebie jako twórcy kursów w środku, reklamowania zbyt nachalnego. Poza tym dużo wartościowych rad
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoskonale się czyta. To poradnik dla każdego, tylko nie każdy z niego potrafi korzystać. Przedstawione prawdy wdrażane w życie dają widoczne efekty i to czasem szybciej niż się wydaje. Czytałem, skorzystałem, polecam gorąco.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra jest polecam
Dobra jest polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli chcesz zwiększyć swój poziom inteligencji finansowej śmiało sięgnij. Dużo fajnych porad.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tonie powiem ta ksiazka zmienila moje podejscie do pieniedzy na to zdrowsze
nie powiem ta ksiazka zmienila moje podejscie do pieniedzy na to zdrowsze
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Bogaty albo biedny" to jedna z lepszych książek w tej kategorii, jakie czytałem. Sporo refleksji i naprawdę przydatnych rzeczy, które zapadają w pamięć na długo. Autor w prosty, ale przekonujący sposób konfrontuje dwa różne światopoglądy finansowe, pokazując, jak nasze przekonania o pieniądzach kształtują nasze życiowe wybory. Książka jest wprawdzie na dość podstawowym poziomie, ale właśnie w tym tkwi jej siła - zamiast skomplikowanych strategii inwestycyjnych dostajemy jasne, zrozumiałe zasady, które każdy może zastosować od zaraz. Szczerze mówiąc, to taka pozycja po prostu obowiązkowa, zwłaszcza dla kogoś, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z edukacją finansową.
Jeśli ktoś się waha, czy po nią sięgnąć, albo chce sobie przypomnieć jej kluczowe idee, polecam zajrzeć na moją stronę Lumeo.pl, gdzie znajdziecie jej szczegółową analizę.
"Bogaty albo biedny" to jedna z lepszych książek w tej kategorii, jakie czytałem. Sporo refleksji i naprawdę przydatnych rzeczy, które zapadają w pamięć na długo. Autor w prosty, ale przekonujący sposób konfrontuje dwa różne światopoglądy finansowe, pokazując, jak nasze przekonania o pieniądzach kształtują nasze życiowe wybory. Książka jest wprawdzie na dość podstawowym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Bogaty albo biedny” pokazuje różnice między sposobem myślenia ludzi sukcesu, a tymi, którzy tego sukcesu jeszcze nie osiągnęli i może nie osiągną nigdy. To rewelacyjna książka o przekonaniach na temat pieniędzy oraz mitów i legend, które się z nimi wiążą. O blokadach, o tym, dlaczego nie pozwalasz sobie tego miliona mieć. Co spowodowało, że stoisz w miejscu, co trzyma cię nadal i nie pozwala iść do przodu?
Dla mnie odkrycie. I jestem wdzięczna autorowi za tak proste przedstawienie tematu, za ostry styl, za przebudzenie. Bez oceniania, co jest dobre co złe, co pasuje a co nie - z jedną intencją - otwórz oczy.
Przyznam, że czytając szarpały mną strasznie przekona. Przypominałam sobie sytuacje dawne i całkiem niedawne. Widziałam jak bezrefleksyjne i jak bzdurne kierowały mną w nich motywy. To, że kobiety nie rozmawiają o pieniądzach, to, że nie jestem sama jedna - tylko ludzi do podwyżki jest dużo, to że nie wypada za to czy za tamto brać pieniędzy od określonych osób. Schematy z dzieciństwa - wydaj, bo i tak ci zabiorą, nie warto oszczędzać, bo z czasem pieniądz traci na wartości.
Dziś, kiedy to piszę, jestem dwa dni po zakończeniu lektury i zaczynam czytać na nowo - tym razem przygotowana do notowania, z górą wlepek i zakreślaczy. Dla mnie ogromnym plusem są ćwiczenia praktyczne i konkretne zadania. Jest też trochę programowania NLP. Książkę można traktować jak mini-workbook do przeprogramowania siebie. Warto też dodać, że reklamowane szkolenie jest dostępne w Polsce i że udział w nim nie jest szczególnie drogi. Książkę polecam
„Bogaty albo biedny” pokazuje różnice między sposobem myślenia ludzi sukcesu, a tymi, którzy tego sukcesu jeszcze nie osiągnęli i może nie osiągną nigdy. To rewelacyjna książka o przekonaniach na temat pieniędzy oraz mitów i legend, które się z nimi wiążą. O blokadach, o tym, dlaczego nie pozwalasz sobie tego miliona mieć. Co spowodowało, że stoisz w miejscu, co trzyma cię...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWg mnie wiedza zawarta w książce jest wartościowa, zwłaszcza jeśli chce się zacząć od podstaw i faktycznie zmienić swoje życie finansowe, niejednokrotnie czytając książkę miałem myśli w stylu - "kurde, faktycznie tak robię" zwróciłem uwagę na zachowania i schematy które rzeczywiście nie są dla mnie najlepsze