Historia prostytucji. 1, Czasy przedchrześcijańskie, cesarstwo rzymskie

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Histoire de la prostitution chez tous les peuples du monde depuis l'antiquité la plus reculée jusqu'a nos jour
- 1997-01-01
- 1997-01-01
Dzieło stanowi pełną historię prostytucji od czasów starożytnych do początków XX wieku. Tom pierwszy przedstawia formy prostytucji ukształtowane w Azji Mniejszej, Egipcie, Grecji i częściowo w republice rzymskiej.
Kup Historia prostytucji. 1, Czasy przedchrześcijańskie, cesarstwo rzymskie w ulubionej księgarni
Oceny książki Historia prostytucji. 1, Czasy przedchrześcijańskie, cesarstwo rzymskie
60 użytkowników ma tytuł Historia prostytucji. 1, Czasy przedchrześcijańskie, cesarstwo rzymskie na półkach głównych- Chcę przeczytać 44
- Historia 2
- Sprzedam 2
- Historyczne 2
- Lista priorytetowa 1
- POPULARNO-NAUKOWE 1
- Nauki społeczne - historia 1
- 👍 Posiadam 1
Tagi i tematy do książki Historia prostytucji. 1, Czasy przedchrześcijańskie, cesarstwo rzymskie
Cytaty z książki Historia prostytucji. 1, Czasy przedchrześcijańskie, cesarstwo rzymskie
Dodaj cytat z książki Historia prostytucji. 1, Czasy przedchrześcijańskie, cesarstwo rzymskie
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia prostytucji. 1, Czasy przedchrześcijańskie, cesarstwo rzymskie
Ta książka to zbiór bardzo ciekawych anegdot na temat życia prywatnego Greków i Rzymian. Trzeba jednak pamiętać że dzieło to jest już bardzo leciwe jak na pracę historyczną (Autor żył w XIX wieku ) stąd mamy tu szereg stwierdzeń których nauka współczesna by nie uznała (Na przykład można zasadnie wątpić czy Etruskowie byli ludem przypominającym satyrów i Etruskowie naprawdę posiadali narośl w okolicach odbytu która miała zdaniem autora być pozostałością po ogonie) Także naiwny brak krytycyzmu wobec źródeł i wielkie oburzenie moralne autora na greckie i rzymskie nierządnice to znaki czasów w których ta praca powstała. Przeczytać to można ale nie bardzo można tą książkę uznawać za dzieło historyczne wedle obecnych kryteriów wymaganych od takich prac.