Wyposażenie domu wiejskiego w Polsce

- historia
- Ocalić od Zapomnienia
- 2009-01-01
- 2009-01-01
Kolejny tytuł z serii Ocalić od zapomnienia przbliża kulturę materialną i duchową, która właściwie odeszła już bezpowrotnie. Świat dawnych mieszkań na wsi prezentują jedynie muzea etnograficzne. Celem tej publikacji jest właśnie popularyzacja wiedzy na temat dawnego wyposażenia domów wiejskich. Autor, uznany etnograf, opisuje szeroko pojęte gospodarstwo domowe, w skład którego wchodzą przedmioty służące do przygotowania pożywienia, naczynia stołowe, meble, naczynia do przechowywania żywności, obrazy religijne i sposoby zdobienia mieszkań. zasadniczą część książki poprzedzają informacje na temat rozplanowania domu wiejskiego, jego funkcji i układu sprzętów. Książka, jak wszystkie tytuły z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.
Kup Wyposażenie domu wiejskiego w Polsce w ulubionej księgarni
Oceny książki Wyposażenie domu wiejskiego w Polsce
50 użytkowników ma tytuł Wyposażenie domu wiejskiego w Polsce na półkach głównych- Chcę przeczytać 41
- Folklor 3
- Będzie 1
- Historia 1
- Etnografia 1
- Koniecznie przeczytać 1
- Kultura i sztuka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyposażenie domu wiejskiego w Polsce
Ciekawa książka poświęcona etnografii i kulturze ludowej w Polsce. Autor w skrócie omawia architekturę drewnianą na polskiej wsi (wbrew tytułowi, dotyczy to nie tylko chat chłopskich, ale i dworków biednej szlachty),jednak jej głównym tematem jest wyposażenie domów: mebli, narzędzi pracy, przedmiotów kultowych i ozdób. Sporo uwagi poświęcono różnicom pomiędzy regionami i lokalnej specyfice. Praca jest bogato ilustrowana; większość zdjęć pochodzi z różnych parków etnograficznych, z podaniem gdzie zostały zrobione, co jest też dobrą wskazówką dla turystów. Ciekawym dodatkiem są cytaty z prac dawnych etnografów, a także rymowanki i zagadki ludowe dotyczące wyposażenia domowego.