Mocarstwo

2012-01-01

Kup Mocarstwo w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mocarstwo

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mocarstwo

Właśnie dobiłem do strony numer 200 i się poddałem. Żal i rozgoryczenie. Zamówiłem książkę pana Wolskiego, nie znając wcześniej jego twórczości. Czytając krótkie opisy, byłem jednak podjarany maksymalnie. Alternatywna historia XX wieku, Polska mocarstwem, toż to materiał na jakieś uniwersum! Tak myślałem. Czekałem na opisy miast, ludzi, gospodarki, sceny politycznej i podobnych tematów, wykreowanych przez autora. Pięknie wplecionych w jakąś historię powodującą rumieńce na licach. Do tego wartkiej akcji z bohaterem przeniesionym do innej rzeczywistości. Nic takiego nie zastałem, może oczekiwałem zbyt wiele? Ślamazarne tempo, jakieś tam historyczne opisy na poziomie podręcznika szkolnego (suchość beznamiętnych faktów). Bohaterowie nijacy i szczątkowi. Nie porwało mnie, ani na poziomie narracji czy dialogów. Takie to byle jakie. Coś w stylu pięknego samochodu, a jak wsiądziesz to szyby na korbkę, klima wali grzybem, welur podziurawiony od petów i tylko 85 koni, że bardziej się toczy niż jedzie. Jest mi przykro, idę się opchać ze smutku naleśnikami z czekoladą.

Po przeczytaniu Wallenroda od razu sięgnąłem po Mocarstwo, bo byłem bardzo ciekawy, jak potoczyły się losy Polski w alternatywnym świecie. Alternatywny świat okazał się bardzo ciekawy, autor sprytnie umieścił w nim bohaterów poprzedniej książki, a także postacie historyczne, które tutaj dostały nową rolę. Fabuła jest ciekawa, przygody głównego bohatera śledzi się z zaciekawieniem i pewnie nie jedna osoba sobie pomyślała, co by było, gdyby sama trafiła do takiego alternatywnego świata. Zakończenie książki jest raczej otwarte, mam nadzieję, że autor napisze kolejną część tej historii. Polecam tym, którzy lubią rozważania "co by było gdyby".

Jedna z najlepszych książek Pana Wolskiego. Porywająca akcja, świetne dialogi oraz mnóstwo aluzji do współczesnego świata sprawia, że świetnie czyta się tę pozycję.

379 użytkowników ma tytuł Mocarstwo na półkach głównych
117 użytkowników ma tytuł Mocarstwo na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Mocarstwo

Marcin Wolski
Marcin Wolski
Ukończył historię na Uniwersytecie Warszawskim. Debiutował w roku 1966 w piśmie Szpilki. Otrzymał wiele nagród za teksty satyryczne, a także był trzykrotnie nominowany do Nagrody im. Janusza A. Zajdla za satyryczne utwory fantastycznonaukowe. Wolski jest stałym felietonistą w "Gazecie Polskiej", "Wprost" i "Tygodniku Solidarność". Jest członkiem Stowarzyszenia Pisarzy Polskich i Stowarzyszenia Wolnego Słowa. Przez wiele lat współpracował z Programem 3 Polskiego Radia, gdzie od ok. 1974 r. do 13 grudnia 1981 prezentowana była audycja satyryczna "60 minut na godzinę". Obecnie tworzy cotygodniową audycję "ZSYP" w Programie 1. Polskiego Radia (emitowana od 1989 roku). W latach 1975-1981 w PZPR, od 1980 sekretarz organizacji partyjnej Programu III PR. Podczas stanu wojennego zwolniony z pracy z zakazem zatrudnienia w mediach. Twórca opozycyjnego kabaretu objazdowego. W latach 1993-1995 był członkiem Rady ds. Mediów przy prezydencie Lechu Wałęsie. W 2005 czł. Honorowego Komitetu Poparcia Lecha Kaczyńskiego w wyborach prezydenckich. Od 21 lipca 2006 do 18 kwietnia 2007 dyrektor Programu I Polskiego Radia. 20 maja 2009 z rąk ministra kultury i dziedzictwa narodowego Bogdana Zdrojewskiego odebrał Złoty Medal "Zasłużony Kulturze Gloria Artis".

Cytaty z książki Mocarstwo

Marcin Wolski Mocarstwo Zobacz więcej