ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać388
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać14
LubimyCzytać12
Diabeł na wieży

- e-book
- Mroczne opowieści [4P Acoustic] (tom 11)
- Devil in the Belfry
- 2011-09-22
- 2011-09-22
- 18 min.
Zbiór opowiadań Edgara Allana Poe.
Kup Diabeł na wieży w ulubionej księgarnii
Diabeł na wieży
Straszna historia. Ale ten strach to głównie ze względu na język, w którym nowelka jest napisana. Mnóstwo archaizmów, dziwnych składni i rozbudowanych zdań. Zanim dojdzie autor do sedna w którymś z akapitów, zamęcza nas szczególikami i "barwnymi" opisami. W zasadzie to można przeczytać kawałek z pierwszej połowy i zacząć właściwe czytanie tej w sumie niewielkiej ale męczącej nowelki od jej drugiej połowy (chyba, że się człowiek wcześniej podda). Dopiero w drugiej części coś zaczyna się dziać. Ale nie na tyle by: primo - człowieka porwać dynamizmem akcji; secundo - by go przestraszyć lub zaciekawić. Nowelka w moim odczuciu dla wytrwałych, uważnych i ciekawskich (trochę inny Poe) - nie ma tu bowiem nic z klimatu grozy znanego z innych opowiadań. Mnóstwo nużących opisów, które mają tę tylko zaletę, iż niektóre słówka ktoś mógłby wykorzystać przy tworzeniu własnej "opowieści z epoki" lub na lekcji o archaizmach.
Oceny książki Diabeł na wieży
- E-book 8
- 2019 7
- 2023 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Diabeł na wieży
Opowiadanie jest opublikowane w 1839 roku. Edgar Allan Poe za pomocą symboli pokazuje życie społeczności ludzkiej. W kręgu wydarzeń jest synekura z holenderskiego miasteczka o długiej i dla mnie osobliwej nazwie – Vondervotteimittis. Pewnego razu dziwnym trafem na wieżę zegarową wkrada się trzynasta godzina – to zasługa diabła. Mieszkańcy są wyczuleni na punkcie czasu; dbają o to, aby ich zegarki były zsynchronizowane i zgadzały się ze sobą co do sekundy. Diabeł burzy uporządkowane życie jakie wiodą ludzie w miasteczku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tosatyra drobno/wielko mieszczańska... ;)
Pewnego dnia spokój codziennego, monotonnego życia w miasteczku zaburza tajemnicze wydarzenie — zegar, zamiast dwunastu godzin wybija ich trzynaście. Okazuje się, że sprawcą jest bardzo muzykalny diabeł, który dostał się na zegarową wieżę. Nowela Diabeł na wieży ma charakter satyryczny — wyśmiewa Nowy Jork (pierwotnie zamieszkany przez Holendrów) i metody prezydenta Van Burena. Nowela została opublikowana po raz pierwszy w 1839 roku na łamach czasopisma „Saturday Chronicle and Mirror of the Times”.
satyra drobno/wielko mieszczańska... ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHolenderskie miasteczko Vondervotteimittis. Jego dumą jest wspaniały zegar na wieży — największy zegar świata.
Krótka forma mówiąca o chaosie i porządku. Mamy niemieckie wschodnie miasto wielbiące dwie rzeczy. Porządek i kapuśniak. Jak można się domyślić, diabeł nie ma nic przeciwko temu drugiemu. A jego pojawienie się będzie zwiastować koniec pierwszego. Jednak to reakcje ludzi na to wydarzenie są naprawdę interesujące.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudiobook.
Audiobook.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO tym autorze słyszałem już dawno, hm, oczywiście pionier ale czy wybitny pisarz? Po odsłuchu tej powieści mam wątpliwości ale na pewno jeszcze coś odsłucham z prostej przyczyny, pchnęła mnie tu ciekawość i ta ciekawość jest u mnie niezaspokojona także może będzie lepiej bo ta pozycja mnie rozczarowała....
Surrealistyczna groteska, która może byłaby i zabawna, gdyby nie była napisana tak koszmarnym stylem, pełnym niekończących się nieistotnych opisów, jeszcze bardziej niestrawnych w grafomańskim tłumaczeniu Leśmiana.
Leśmian oczywiście wielkim poetą był. A jedną z najbardziej charakterystycznych cech jego poezji są neologizmy i kreatywne słowotwórstwo. I działowpływa to cudnicznie w jego własnorymach. Ale – na bożolitość – nie w przekładożeniach. I wtoprzydatku prozy. Oryginalny tekst Poego został usiłodziwniony leśmianizmami, co sprawiło, że stał się potwornie pretensjonalny. Co więcej – zarzuty co do archaiczności języka polskiego tłumaczenia są w pełni uzasadnione, gdyż Leśmian na siłę stylizuje język na staropolski tam, gdzie Poe używa słów, które nawet dziś nie są przestarzałe. Jeden drobniutki przykład z jednego z opowiadań:
„After that, the sound of the inquisitorial voices seemed merged in one dreamy indeterminate hum.”
„Po czym wydało mi się, iż brzmienia głosów inkwizytorskich grążą się w bezbrzeżnej gędźbie majaczeń”.
Grążą się w bezbrzeżnej gędźbie majaczeń. Niech ktoś zabierze temu panu maszynę do pisania zanim czytelnikom stanie się krzywda.
Nie wiem, czy te opowiadania przetłumaczył ktoś poza Leśmianem, ale jeśli tak, to zdecydowanie radziłbym wybrać alternatywę. Gorzej nie będzie. A jeśli ktoś zna bardzo dobrze angielski, to polecam czytać/słuchać w oryginale.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLeśmian oczywiście wielkim poetą był. A jedną z najbardziej charakterystycznych cech jego poezji są neologizmy i kreatywne słowotwórstwo. I działowpływa to...
Kolejna mniej niż średnia opowieść. W takich chwilach mam ochotę porzucić te opowiadania i sobie darować. Albo pomyśleć nad sobą dwa razy, dlaczego tak bardzo nie doceniam klasyki.
Ale przecież część z tych opowiadan mi się podoba...
Tutaj też brakuje mi czegoś więcej. Oprawa dziękować znów wypada najlepiej
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle przecież część z tych opowiadan mi się podoba...
Tutaj też brakuje mi czegoś więcej. Oprawa dziękować znów wypada najlepiej
Krótka historia o wiosce, która odrzuciła jakiekolwiek zmiany, żyła z dnia na dzień.
Jednak, gdy coś się w ich życiu zmieniło, nie potrafili sobie poradzić.
Bardzo ważne przesłanie dla ludzi.
Na początku trudno mi było ją zrozumieć, ale z każdą chwilą spędzoną w idealnym-bez zmian świecie zaczęło coraz więcej do mnie docierać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednak, gdy coś się w ich życiu zmieniło, nie potrafili sobie poradzić.
Bardzo ważne przesłanie dla ludzi.
Diabeł na wieży (ang. Devil in the Belfry) – nowela Edgara Allana Poego, opublikowana po raz pierwszy 18 maja 1839 roku na łamach filadelfijskiej gazety Saturday Chronicle and Mirror of the Times.
𝐙𝐛𝐢𝐨́𝐫 𝐨𝐩𝐨𝐰𝐢𝐚𝐝𝐚ń 𝐖𝐲𝐝𝐚𝐰𝐧𝐢𝐜𝐭𝐰𝐚 𝐏𝐎𝐓𝐎𝐏 𝐨𝐛𝐞𝐣𝐦𝐮𝐣𝐞 :
1. Diabeł na wieży - odsłuchana wcześniej jako audiobook.
Jest to satyryczna historia, wyśmiewająca prezydenta Stanów Zjednoczonych Martina Van Burena i jego metody wyborcze, poprzez kpiny z mieszkańców Vondervotteimittis, z ich mocno eksponowanymi holenderskimi cechami. To metodyczne, nudne i ciche małe miejsce jest zdruzgotane przybyciem diabelskiej postaci, grającej na ogromnych skrzypcach, która schodzi na dół prosto ze wzgórza, idzie do wieży z dzwonami i koniec końców zabija dzwonnika.
2. Niezrównane przygody Hansa Pfaalla
3. Metzengerstein
4. Milczenie
5. William Wilson - wysłuchana wcześniej jako audiobook
6. Człowiek tłumu
7. Cień
8. Rękopis znaleziony w butli - wysłuchana wcześniej jako audiobook
9. Ligeia.
To przyjemność dla miłośników gotyckich klimatów, grozy, budzących dreszcz i tak zwany powrót do źródeł. Ten mix opowiadań, które są prawdziwą mieszanką wybuchową, nieustannie zniewala kolejne pokolenia czytelników. Poziom nierówny, ale i tak fajny zestaw, zasługujący na uwagę fanów Autora.
𝐏𝐎𝐋𝐄𝐂𝐀𝐌 !
𝗖𝗼ś 𝗗𝗼 𝗣𝗼𝘀ł𝘂𝗰𝗵𝗮𝗻𝗶𝗮 𝗣𝗼𝗱𝗰𝘇𝗮𝘀 𝗖𝘇𝘆𝘁𝗮𝗻𝗶𝗮 :
DLA CIEKAWSKICH :
Istnieje wiele znanych ilustracji do tej krótkiej opowieści. Jedna z nich to dzieło włoskiego artysty Alberto Martininiego, bardzo dokładnie przedstawiająca kluczowe momenty, druga natomiast, stworzona przez Belga Jamesa Enso, obrazuje przybycie nieznajomego do miasta.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to𝐙𝐛𝐢𝐨́𝐫 𝐨𝐩𝐨𝐰𝐢𝐚𝐝𝐚ń 𝐖𝐲𝐝𝐚𝐰𝐧𝐢𝐜𝐭𝐰𝐚 𝐏𝐎𝐓𝐎𝐏 𝐨𝐛𝐞𝐣𝐦𝐮𝐣𝐞 :
1. Diabeł na wieży - odsłuchana wcześniej jako audiobook.
Jest to satyryczna historia, wyśmiewająca prezydenta Stanów Zjednoczonych...
Kolejna nowela, w której kryje się opowieść o małym miasteczku, w którym żyjący ludzie uwielbiają odmierzać czas. Ciężko mi było zrozumieć, o co chodzi w tej pozycji, więc musiałam sięgnąć do internetu i tam też zostałam oświecona. Lud został przyrównany do Holendrów zamieszkujących w dawnych czasach USA. Daje do myślenia, jeśli chodzi o opór wobec zmian. Życie bez zmian mocno się stabilizuje i jest bezpiecznie, ale kiedy zmiany przychodzą nagle i znienacka co wtedy? Czy wtedy należy wpadać w panikę? Książka do przeczytania w 10 minut za to do myślenia na tygodnie. POLECAM
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótkie opowiadanie o skutkach zmian w "idealnym" świecie. Idealnym czy nudnym? Niczym się nie interesującym. Uznającym, że poza ich miasteczkiem nie ma nic godnego uwagi.
Opowiadanie raczej jako początek przemyśleń, niż analiza fabuły.
Myślę, że warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowiadanie raczej jako początek przemyśleń, niż analiza fabuły.
Myślę, że warto.