Indiscretion

13978-8895849010

Kup Indiscretion w ulubionej księgarnii

Oceny książki Indiscretion

OPINIE i DYSKUSJE o książce Indiscretion

Tagi i tematy do książki Indiscretion

Giuseppe Tornatore
Giuseppe Tornatore
Włoski reżyser, scenarzysta i producent filmowy (w 1991 roku on i jego brat Francesco założyli wytwórnię filmową Sciarlo). Jako reżyser filmowy debiutował w 1986 roku obrazem Kamorysta. Popularność i uznanie krytyków przyniósł mu kolejny film: Cinema Paradiso, za który w 1989 roku otrzymał Oscara, nagrodę BAFTA, nominacje do Złotej Palmy w Cannes i Cezara oraz nagrodę jury w Cannes. W 1990 roku nakręcił Wszyscy mają się dobrze z Marcellem Mastroiannim, a w 1994 do kin wszedł jego thriller z Gérardem Depardieu i Romanem Polańskim w rolach głównych – Czysta formalność. Do nostalgicznego klimatu powrócił w kolejnych filmach: Sprzedawca marzeń (1995),1900: człowiek legenda (1998) z Timem Rothem i Malena (2000) z Monicą Bellucci. Również Nieznajoma (2006),Baaria (2009) i Koneser (2013) przesiąknięte są specyficzną nostalgią, tak lubianą przez widzów filmów w jego reżyserii, a w większości również według autorskiego scenariusza.

Cytaty z książki Indiscretion

Dodaj cytat z książki Indiscretion