Dzieje rzymskie. Tom 1

- Res gestae
- 2002-02-28
- 2002-02-28
- Ignacy Lewandowski
Ammianus Marcellinus (IV w. n.e.),żołnierz i Grek, jak sam siebie określił, jest autorem napisanej po łacinie historii imperium, stanowiącej kontynuację dzieła Tacyta. Dzieje rzymskie to jeden z najbardziej oryginalnych pomników historiografii, zarówno pod względem języka, stylu, jak i treści.
Zachowana część (księgi XIV-XXXI, obejmujące lata 353-378) ukazuje oprócz wielkich i małych wojen zewnętrznych i domowych życie społeczne we wszelkich jego przejawach duchowych i materialnych (autor nie pominął nawet kwestii podatkowych!). Widzimy postacie cesarzy, m.in. uwielbianego Juliana (Apostatę),wędrujemy po metropoliach i odległych prowincjach, słuchamy opowieści, anegdot, przykładów, przypatrujemy się zabytkom i poznajemy ciekawostki ze świata przyrody.
„Dzieje rzymskie” są ostatnim wielkim dziełem historycznym pogańskiej starożytności, głoszącym wiarę w niezniszczalność Rzymu i jego potęgi. Tom I obejmuje księgi XIV-XXV (lata 353-364).
Kup Dzieje rzymskie. Tom 1 w ulubionej księgarni
Oceny książki Dzieje rzymskie. Tom 1
78 użytkowników ma tytuł Dzieje rzymskie. Tom 1 na półkach głównych- Chcę przeczytać 53
- Historia 4
- Biblioteka Antyczna 3
- @Autobiografię,biografię,wywiady,dzienniki z podróży, pamiętniki, listy itp. 1
- Pamiętniki, listy, wspomnienia 1
- 01 Rzym 1
Tagi i tematy do książki Dzieje rzymskie. Tom 1
Cytaty z książki Dzieje rzymskie. Tom 1
Żadne dzikie zwierzęta nie są tak wrogie dla ludzi, jak zwykle wrodzy są nawzajem dla siebie chrześcijanie.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzieje rzymskie. Tom 1
Niesamowicie istotne źródło historyczne, zwłaszcza patrząc na to co zostało z historiografii późnego cesarstwa zachodniego. Mniej znane niż dzieła Tacyta czy Swetoniusza, niemniej dla zainteresowanych antykiem będzie bardzo ciekawą lekturą, szczególnie dlatego iż sam autor żył i służył w czasach Juliana, Walentyniana i Walensa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedno z najlepszych źródeł ukazujących dzieje Rzymu. Autor stara się być obiektywny i z detalami przedstawia wydarzenia z epoki. Ciekawostką są dygresje ukazujące stan wiedzy na temat geografii i przyrody starożytnych. Polecam wszystkim zainteresowanym losami Juliana Apostaty.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeden z najbardziej kompetentnych i najpełniejszych obrazów późnego Cesarstwa Rzymskiego. Dla osób zainteresowanych epoką pozycja obowiązkowa niestety niski nakład sprawia że jest to biały kruk.