Filuś, Miluś i Kizia

- literatura dziecięca
- 2011-01-01
- 1997-01-01
- 16 min.
Oddajemy na Państwa ręce kunsztownie wydany reprint zbiorku wierszyków – Filuś, Miluś i Kizia. Prezentowane przez nas wydanie pochodzi z 1919 roku.
Nasza książeczka jest wierną repliką oryginału. Zadbaliśmy o zachowanie piękna licznych ilustracji. Nie dokonywaliśmy korekty pisowni, aby pozwolić czytelnikom na zapoznanie się ze świadectwem kunsztu prawdziwego języka utworów Konopnickiej. Nie odbiega on znacznie od współczesnego, lecz naszym celem było umożliwienie Państwu delektowania się klimatem dawnych czasów i zakupu, za przystępną kwotę, pięknie napisanej i wydanej książki. Dlatego nasz reprint zaopatrzyliśmy w głęboko tłoczoną, barwioną i złoconą oprawę w którą wkomponowana jest ilustracja pochodząca z okładki oryginału. Okładka jest wykonana ręcznie, pokryta wysokiej jakości okleiną ze skóry ekologicznej, importowaną z Belgii. Książka posiada blok szyty nicią, kapitałkę i ozdobną wstążkę oraz wyklejkę zadrukowaną roślinnym motywem z epoki. Reprint został wydrukowany na kremowym, objętościowym papierze, który jest bardzo podobny do papierów wydawniczych używanych w XIX wieku. Został on wykonany z najwyższą starannością i dbałością o szczegóły tak, żeby zaspokoić potrzeby najbardziej wymagających klientów.
Kup Filuś, Miluś i Kizia w ulubionej księgarni
Oceny książki Filuś, Miluś i Kizia
22 użytkowników ma tytuł Filuś, Miluś i Kizia na półkach głównych- Przeczytane 18
- Dla dzieci 2
- Klasyka 2
- Zwierzęta 1
- Bajka 1
- 2015 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Filuś, Miluś i Kizia
Dla miłośników puchatych ogoniastych, na kartach książeczki jest ich więcej niż trzy :-)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękne wydanie książki. Twarda lakierowana oprawa. Duży format.
Kredowy papier. Cudowne ilustracje Pawła Głodka.
Jak widać książeczka zawsze aktualna. Ponadczasowa. Ile to pokoleń wychowało się na utworach Marii Konopnickiej od dwóch wieków wstecz. To jest niesamowite!
Utwór rymowany . Jest to prawdziwa perełka, w dodatku poświęcona w całości kotkom, które bardzo lubią dokazywać.
Mruczysław Pazurek był to jeden z wielu pseudonimów Marii Konopnickiej.
Wiersze portretują figlarne życie kotków na co dzień w domu i na podwórku. Wątki są cały czas aktualne. Mimo trochę archaicznego języka wyrażania się i zmian obyczajowości i współczesnej rzeczywistości ludzkie wady , radości i smutki pozostają cały czas ważne i dziś.
Dzieci mogą dalej utożsamiać się z kotkami z XIX wieku. Czy coś się zmieniło od tamtej pory?
Otoczenie ,tak. Ale same zabawy dzieci , figle i psoty są podobne. A które z dzieci teraz nie wygłupia się przy obiedzie , że nieraz pół obrusu ściąga na podłogę, czy też bitwa na poduszki wieczorem, kłótnie z rodzeństwem, wykradanie mamie smakołyków z pudełka , postawionego wysoko na szafie. I takich przykładów można by mnożyć bez liku. Brzmi trochę znajomo, prawda rodzice?
Oczywiście pod postaciami zwierząt występują ludzie. Kotki są pięknie ubrane w cudowne stroje byłej epoki M. Konopnickiej. Aż przyjemność pooglądać ilustracje , tak wiernie odwzorowane na tamten etap dziejów.
Wiersze składające się na całość utworu są pełne humoru i dowcipu , z lekką nutą ironii.
Polecam! Przepiękna książeczka. Dzieci ją pokochały.
Piękne wydanie książki. Twarda lakierowana oprawa. Duży format.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKredowy papier. Cudowne ilustracje Pawła Głodka.