Patron dla bocznej ulicy

Okładka książki Patron dla bocznej ulicy autora Jerzy Wawrzak, 8321200982
Okładka książki Patron dla bocznej ulicy
Jerzy Wawrzak Wydawnictwo: Wydawnictwa Radia i Telewizji Seria: Seria z Koniczynką reportaż
reportaż
Seria z Koniczynką
1980-01-01
1980-01-01
8321200982

Kup Patron dla bocznej ulicy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Patron dla bocznej ulicy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Patron dla bocznej ulicy

Wawrzaka odkryłem przypadkiem, i żałuję, że ten przypadek nie nastąpił wcześniej. To kawał wielkiego pisarza! Wcześniej wysoko oceniłem jego tom poezji, teraz 7* za opowiadanie. Chcę więcej! Mam na półce prawie wszystkie jego książki, i z ciekawością sięgnę po kolejne. Rasowy, dojrzały autor, pisze z ikrą i inteligencją. Świetnie buduje napięcie, ciąg przyczynowo-skutkowy akcji, umiejętnie wplata wątki poboczne, nie wybijając czytelnika z głównego nurtu, i używa przepięknej polszczyzny. No i to zakończenie!
"Patron dla bocznej ulicy" to pozornie zwyczajna historia dziennikarza radiowego, Marka, który najpierw "karnie", a później z przekonania i wewnętrznego imperatywu pisze reportaż o prezesie Ściborze. Fabuła jest pretekstem do psychologicznej analizy bohaterów, przemiany w postrzeganiu ludzi i otaczającej ich rzeczywistości.
Dzięki tej książce wpadłem też na poszukiwania kolejnych z serii "Z Koniczynką". To chyba początek wspaniałej, literackiej przygody!

Ta książka nie jest arcydziełem literackim. Ta książka jednak bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła, a jej treść bardzo szybko wciągnęła i zainteresowała. Przerzucałem kolejne kartki z zapałem i dobrze spędziłem z nią czas. Można się do czegoś tam tu i ówdzie przyczepić, lecz efekt końcowy ponadprzeciętny i wysoce zadowalający.
Dziennikarz rozgłośni terenowej udaje się na kilka dni do Kamieńca. Jest to małe miasto, w którym kończy się budowa ogromnego zakładu pracy. Bedzie on miał wielkie znaczenie dla gospodarki całej okolicy. Tym miasteczkiem i budową właściwie włada jedna osoba o nazwisku Ścibor. Ile ludzi tyle opinii na jego temat nasz dziennikarz zbierze. Jedni nie mogą na niego patrzeć, inni wychwalają jego sposób działania. Jest to człowiek "starej daty", trudny w odbiorze, o niezłomnych zasadach. Nie wszystkim podoba się to, w jaki sposób pracuje Ścibor. Jednocześnie jest jednak bardzo skuteczny w swoich poczynaniach. Postać okaże się dla naszego dziennikarza wyjątkowo interesująca (dla mnie także się taką okazała) i wyjazd do Kamieńca odmieni także jego własne, prywatne życie.
Książkę warto przeczytać z kilku względów. Warto zapamiętać kilka uwag i rad niezwykłego i wyjątkowego człowieka Ścibora. Na przykład, że należy "samemu tworzyć fakty, a nie dać się nimi kierować. Samemu decydować, na co i kiedy dzielić czas". Albo: "Każdy z nas ma kogoś nad sobą, ale rzecz w tym, żeby tak postępować, jakby kogoś takiego nie było. Być sobie samemu szefem i samemu się codziennie rozliczać". Mądre to słowa. Między innymi dzięki takim zdaniom tę książkę oceniam wysoko. Ogólnie bardzo mi się spodobała i warto ją wyróżnić oraz docenić wysoką oceną.

Dziennikarz rozgłośni terenowej udaje się na kilka...

5 użytkowników ma tytuł Patron dla bocznej ulicy na półkach głównych
5 użytkowników ma tytuł Patron dla bocznej ulicy na półkach dodatkowych

Jerzy Wawrzak
Jerzy Wawrzak
Ukończył studia na Wydziale Metalurgicznym Politechniki Częstochowskiej. Był współzałożycielem i członkiem częstochowskiej Grupy Literackiej „Profile” (1959–1964). Debiutował na łamach prasy jako poeta w styczniu 1959 roku. Od 1972 roku mieszkał w Łodzi. W latach 1972-1982 był naczelnym redaktorem tygodnika „Odgłosy”. Od 1982 był redaktorem naczelnym oddziału Krajowej Agencji Wydawniczej w Łodzi. W 1973 roku otrzymał nagrodę Ministra Kultury i Sztuki za powieść "Linia". Członek Związku Literatów Polskich, m.in. prezes Zarządu Oddziału Łódzkiego (1974-1980),członek Związku Młodzieży Polskiej (1950-1956),Związku Młodzieży Socjalistycznej (1957-1959) oraz PZPR (od 1960). Wieloletni członek Komitetu Wojewódzkiego PZPR w Łodzi. Nagrody i odznaczenia: nagroda resortowa nagroda Centralnej Rady Związków Zawodowych nagroda Trybuny Ludu I stopnia (1986) Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polki Złoty Krzyż Zasługi Medal 40-lecia Polski Ludowej Złote Odznaczenie im. Janka Krasickiego Srebrne Odznaczenie im. Janka Krasickiego Twórczość Asocjacje, wiersze (1963) Luminescencje, wiersze (1964) Okolica moich przyjaciół (1964) Nim podpalą niebo (1966) Rekomendacja (1968) Nietutejszy (1970) Linia 1971) Na spotkanie dnia 1973) Węże Groty (1973) Eufonie, wiersze 1975) Wejście przez sekretariat (1978) Patron dla bocznej ulicy (1980) Ciche dni Gwiżdżąc na śmierć (1985)

Cytaty z książki Patron dla bocznej ulicy

Dodaj cytat z książki Patron dla bocznej ulicy