Język grecki. Podręcznik do nauki języka greckiego Nowego Testamentu

- językoznawstwo, nauka o literaturze
- 2008-01-01
- 2008-01-01
W dzisiejszych czasach niewątpliwie rośnie zainteresowanie tekstami Pisma Świętego w językach oryginalnych. Wiąże się to z „powrotem do źródeł” i pragnieniem oparcia nauki i życia chrześcijańskiego na podstawach biblijnych. Podręcznik do nauki języka greckiego ks. Krzysztofa Bardskiego stanowi cenną pomoc nie tylko dla studentów teologii (dla których będzie niezbędną książką w pierwszym roku nauki greki),ale i dla wszystkich, którzy pragną lepiej poznać Pismo Święte.
Podręcznik jest ciekawy i nowoczesny. Autor starannie dobrał najczęściej występujące w Nowym Testamencie słowa i formy gramatyczne, zaprezentował je przejrzyście, wykorzystując do tego różne teksty greckie. Są tu zatem i proste czytanki, i cytaty z Nowego Testamentu, krzyżówki i zagadki. Całość, bogato ilustrowana reprodukcjami starożytnych napisów chrześcijańskich i własnymi, żartobliwymi rysunkami autora sprawia, że studiowanie greki staje się przyjemnością, a nie trudnym obowiązkiem.
Ks. Krzysztof Bardski jest uznanym filologiem biblijnym, doktorem nauk biblijnych prestiżowej Papieskiej Akademii Biblijnej, autorem wielu przekładów prozatorskich i poetyckich.
Prof. dr hab. Michał Wojciechowski
Kup Język grecki. Podręcznik do nauki języka greckiego Nowego Testamentu w ulubionej księgarni
Oceny książki Język grecki. Podręcznik do nauki języka greckiego Nowego Testamentu
8 użytkowników ma tytuł Język grecki. Podręcznik do nauki języka greckiego Nowego Testamentu na półkach głównych- Chcę przeczytać 5
- Podręczniki i opracowania 1
- Użytkowe i inne 1
- Religia 1
- Nauka 1
- Skończyłam czytać po pierwszym rozdziale 1
Tagi i tematy do książki Język grecki. Podręcznik do nauki języka greckiego Nowego Testamentu
Cytaty z książki Język grecki. Podręcznik do nauki języka greckiego Nowego Testamentu
Dodaj cytat z książki Język grecki. Podręcznik do nauki języka greckiego Nowego Testamentu
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Język grecki. Podręcznik do nauki języka greckiego Nowego Testamentu