Języki i kultury mniejszościowe w Europie: Bretończycy, Łużyczanie, Kaszubi

- językoznawstwo, nauka o literaturze
- Communicare - historia i kultura
- 2011-01-01
- 2011-01-01
Książka Języki i kultury mniejszościowe w Europie: Bretończycy, Łużyczanie, Kaszubi przedstawia współczesną sytuację trzech etnicznych grup kulturowych, ich sposób funkcjonowania na tle kultury dominującej, metody ochrony tożsamości, a zwłaszcza własnych języków. Szczególną rolę odgrywają tu działacze etniczni, toteż na interpretacji ich inicjatyw i wypowiedzi oparty jest autorski wywód. Zmiany językowe, ukazane jako wypadkowa sprzecznych sił: zanikania dialektów oraz prób poszerzania kręgu ich użytkowników, zostały opisane w porządku chronologicznym i medialnym. Szczególny nacisk położono na zakres używania języków mniejszościowych w świecie mediów cyfrowych. Autorka wychodzi od ujęcia socjolingwistycznego, by dojść do analizy antropologicznej statusu mniejszości w dzisiejszym świecie, opisu metod identyfikacji z grupą oraz możliwości przetrwania małych języków w globalnej rzeczywistości.
"Nicole Dołowy-Rybińska posługuje się w opisie trzech kultur jednorodnymi kategoriami, prowadzi paralelny i chronologiczny tok wywodu. Tekst jest potoczysty, wciągający, dzięki narracji, która łatwo przechodzi od szczegółowego sprawozdania do syntezy. Kiedy przychodzi spojrzeć na całość tego dokonania, nasuwa się wniosek, że mamy do czynienia z narracją historyka kultury".
z recenzji Rocha Sulimy
Kup Języki i kultury mniejszościowe w Europie: Bretończycy, Łużyczanie, Kaszubi w ulubionej księgarni
Oceny książki Języki i kultury mniejszościowe w Europie: Bretończycy, Łużyczanie, Kaszubi
20 użytkowników ma tytuł Języki i kultury mniejszościowe w Europie: Bretończycy, Łużyczanie, Kaszubi na półkach głównych- Chcę przeczytać 13
- Naukowe i popularnonaukowe 2
- Koniecznie przeczytać 1
- 2012(52 książki) 1
- 2011 1
- Lingwistyka 1
- Antropologia 1
- 098 Serie Wydawnicze – Communicare – Historia i Kultura 1
Tagi i tematy do książki Języki i kultury mniejszościowe w Europie: Bretończycy, Łużyczanie, Kaszubi
Cytaty z książki Języki i kultury mniejszościowe w Europie: Bretończycy, Łużyczanie, Kaszubi
Dodaj cytat z książki Języki i kultury mniejszościowe w Europie: Bretończycy, Łużyczanie, Kaszubi
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Języki i kultury mniejszościowe w Europie: Bretończycy, Łużyczanie, Kaszubi
Napisane przystępnym językiem, wyczerpujące omówienie tematu. Ze względu na objętość i szczegółowość polecam raczej pasjonatom ginących języków i mniejszości etnicznych, ewentualnie osobom znającym Bretanię/Łużyce/Kaszuby, bo gwarantuje to spojrzenie na te regiony z zupełnie innej strony.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka w szczegółowy sposób opisuje sytuację kulturową trzech grup etnicznych Bretończyków, Łużyczan, Kaszubów. Przedmiotem jej książki jest język regionalny, sposoby jego zmiany oraz trwania. Co ciekawe autorka wskazuje na zagrożenia płynące ze strony kultury grupy dominującej i strategie radzenia sobie z ochroną tożsamości kulturowej. W tym też zakresie podkreśla znaczenie liderów lokalnych, liderów etnicznych, którzy bronią przed zanikaniem dziedzictwa językowego tej części Europy.
Autorka w szczegółowy sposób opisuje sytuację kulturową trzech grup etnicznych Bretończyków, Łużyczan, Kaszubów. Przedmiotem jej książki jest język regionalny, sposoby jego zmiany oraz trwania. Co ciekawe autorka wskazuje na zagrożenia płynące ze strony kultury grupy dominującej i strategie radzenia sobie z ochroną tożsamości kulturowej. W tym też zakresie podkreśla...