ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać379
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2

-Kwoka
-Santiago de Compostela
-Rekord
-Dzień plantatora
Kup Opowiadania wybrane w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Opowiadania wybrane
Zacznę od tego, że nie mogłam się doczekać momentu, gdy w końcu zacznę w szkole przerabiać opowiadania Borowskiego. Moja siostra bardzo mi je zachwalała, twierdząc, że jest to jedna z najlepszych lektur szkolnych. Według mnie jest to jednak przeciętna lektura. Jej największym atutem jest to, że opowiada o życiu ludzi w obozach koncentracyjnych, o obozowej codzienności, o bestialstwie Niemców. Borowski przedstawia czytelnikowi suche fakty, robi to w beznamiętny i w sumie obojętny sposób. Drażniło mnie to, ponieważ mówiąc/pisząc o takich ważnych wydarzeniach dla polskiej historii, człowiek powinien okazywać emocje, gdyż dzięki nim można zobaczyć jakie twórca ma odczucia odnośnie owych wydarzeń. Przerobiłam w szkole trzy opowiadania: "Pożegnanie z Marią" "U nas w Auschwitzu" "Proszę państwa do gazu". "Pięknie jest, bracie, na świecie, tylko że nas na nim nie ma."
Oceny książki Opowiadania wybrane
1515 użytkowników ma tytuł Opowiadania wybrane na półkach głównych- Przeczytane 1 320
- Lektury 91
- Literatura polska 16
- Lektury szkolne 15
- 2014 10
- 2013 9

Czytelnicy Opowiadania wybrane przeczytali również
Cytaty z książki Opowiadania wybrane
Nie ma piękna, jeśli w nim leży krzywda człowieka. Nie ma prawdy, która tę krzywdę pomija. Nie ma dobra, które na nią pozwala.
Nie wiem, czy przeżyjemy, ale chciałbym, abyśmy kiedyś umieli nazywać rzeczy ich właściwym imieniem, jak czynią ludzie odważni.
I nikt o nas wiedzieć nie będzie. Zakrzyczą nas poeci, adwokaci, filozofowie, księża. Stworzą piękno, dobro i prawdę. Stworzą religię.

Opinie i dyskusje o książce Opowiadania wybrane
To przerażające jak okrutni potrafią być ludzie.
Fascynujące jest to, że Vonnegut i Borowski piszą o rzeczach strasznych w tak samo beznamiętny sposób, lecz Vonnegut nie tylko przeraża ale i śmieszy a Borowski tylko przeraża.
To przerażające jak okrutni potrafią być ludzie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeszcze bardziej przerażające jest to jak bardzo w swym okrucieństwie potrafią być beznamiętni.
Czasy ciężkie, tragedia ludzka, okropieństwa, cierpienia, oprócz "Proszę Państwa Do Gazu", "U nas w Auschwitz" no i " Dzień na Harmenazach" jest to zbiór opowiadań zanudzających czytelnika niepotrzebnymi wzmiankami wprowadzającymi monotonność utworu przepełnionego grafomanią autora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna pozycja. Lektura szkolna.
Świetna pozycja. Lektura szkolna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ racji tego, że literatura wojenna, czy też obozowa należy do jednego z moich ulubionych gatunków literatury, początkowo miałam wysokie wymagania, co do opowiadań Borowskiego. Na szczęście bardzo pozytywnie zostały one przeze mnie odebrane. Rzeczywistość nie jest "polukrowana" jak w przypadku "Tatuażysty z Auschwitz". Czyta się je naprawdę przyjemnie, polecam każdemu miłośnikowi literatury obozowej.
Z racji tego, że literatura wojenna, czy też obozowa należy do jednego z moich ulubionych gatunków literatury, początkowo miałam wysokie wymagania, co do opowiadań Borowskiego. Na szczęście bardzo pozytywnie zostały one przeze mnie odebrane. Rzeczywistość nie jest "polukrowana" jak w przypadku "Tatuażysty z Auschwitz". Czyta się je naprawdę przyjemnie, polecam każdemu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPożegnanie z Marią
U nas w Auschwitzu
Proszę państwa do gazu
Ludzie, którzy szli
Pożegnanie z Marią
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toU nas w Auschwitzu
Proszę państwa do gazu
Ludzie, którzy szli
Opowiadania o pobycie w obozie i II Wojnie Światowej i jednocześnie lektura szkolna. Co ciekawe autor zadał sobie wiele trudu by przeżyć obóz, bo co tu dużo mówić - toczyła się tam walka o dosłownie wszystko, o lepsze racje żywnościowe, o pracę, o ubranie etc. Tak więc walczył, przetrwał, a w parę lat po zakończeniu wojny popełnił samobójstwo. W szkole ten fakt pominęli, ale zastanawia mnie, że przeżył takie okropieństwa tylko po to by się samemu zabić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór zawiera najsłynniejsze opowiadania Borowskiego, z których większość osadzona jest w realiach niemieckich nazistowskich obozów koncentracyjnych i zagłady (Auschwitz-Birkenau). Opowiadania są szokujące, bezwzględne a tematyka jest niezwykle trudna w odbiorze. Uważam, że jest to kluczowe świadectwo literackie o Holokauście, które na zawsze zmienia perspektywę na naturę zła i ludzkiej wytrzymałości.
Zbiór zawiera najsłynniejsze opowiadania Borowskiego, z których większość osadzona jest w realiach niemieckich nazistowskich obozów koncentracyjnych i zagłady (Auschwitz-Birkenau). Opowiadania są szokujące, bezwzględne a tematyka jest niezwykle trudna w odbiorze. Uważam, że jest to kluczowe świadectwo literackie o Holokauście, które na zawsze zmienia perspektywę na naturę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWstrząsające opowiadania koszmaru okupacyjnego i obozowego. Jedna z nielicznych książek, przy których łzy same cisną się do oczu. Niektórzy zarzucają Borowskiemu obojętny ton - jednak moim zdaniem jest on dobrze zastosowany. Niby obojętne, suche słowa, ale przekazują treść bardzo dobitnie, wręcz szokująco. Obowiązkowa pozycja dla wszystkich, szczególnie dla tych, którzy przejawiają fascynacje nazizmem i nie pojmują tragedii wydarzeń tamtych lat.
Wstrząsające opowiadania koszmaru okupacyjnego i obozowego. Jedna z nielicznych książek, przy których łzy same cisną się do oczu. Niektórzy zarzucają Borowskiemu obojętny ton - jednak moim zdaniem jest on dobrze zastosowany. Niby obojętne, suche słowa, ale przekazują treść bardzo dobitnie, wręcz szokująco. Obowiązkowa pozycja dla wszystkich, szczególnie dla tych, którzy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowiadania, które poruszają. Sposób narracji jest odmienny niż w przypadku innych świadectw obozowych, które miałam okazję poznać. Narrator opisuje szokujące sytuacje w sposób zdystansowany, momentami wręcz obojętny. Opowiadania pozwalają choć po części zrozumieć, na czym polegało zlagrowanie.
Uważam, że jest to pozycja obowiązkowa dla zainteresowanych tematyką obozową, i nie tylko.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUważam, że jest to pozycja obowiązkowa dla zainteresowanych tematyką obozową,...
Mimo, że czytałam rok temu bardzo dobrze pamiętam wydarzenia z tej książki. Historie utkwiły mi w pamięci, czytając byłam przerażona ale warto było. Książka bardzo mnie poruszyła, długo nie mogłam przestać o niej myśleć. Polecam.