Wędrówka na Zachód

Si-ju-ki
1984-01-01
1984-01-01
Tadeusz Żbikowski
Wybór rozdziałów z klasycznego dzieła chińskiej beletrystyki "Wędrówka na Zachód". Zawiera wybór fragmentów od 21 do 100 rozdziału oryginału.
Wybór z pierwszych 20 rozdziałów oryginału zamieszczono w książce "Małpi bunt".

Kup Wędrówka na Zachód w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Wędrówka na Zachód

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wędrówka na Zachód

Ludzie muszą wiedzieć, że najpierw warto przeczytać "Małpi bunt". Ta książka jest jego kontynuacją. W Polsce nie ma pełnej przetłumaczonej wersji "Wędrówki na zachód". Te dwie publikacje to najlepsze co mamy. Da się jednak nadążyć nieco za wędrówką samą w sobie, bo narrator ma skłonność do częstego przypominania o tym co się wcześniej działo. Historie o bandzie dziwnych zróżnicowanych bohaterach, którzy łączą się we wspólnym celu są dzisiaj bardzo popularne, a to jest jedna z nich, powstałą kilkaset lat temu. Osobiście wolę "Małpi bunt", bo tak jakby ma więcej sensu i opowiada jedną wielką historię, z której można coś wynieść. Ta książka to zbiór kilku kolejnych historii, w których nie ma uniwersalnych morałów, a czasem można się czepiać logiki i moralności. To dzieło otrzymuje ogromną taryfę ulgową ze względu na to jak dawno powstało. Nadal jednak czyta się dobrze. Bohaterowie są różni, ciekawi, mają przyjemne do śledzenia interakcje, a nawet zabawnie sobie docinają przez cały czas. Humor to coś, co tutaj udało się bardziej, niż w "Małpim buncie". Historie nadal są przyjemnie odjechane.

Dawno tak nudnej i wtórnej książki nie czytałem. Najgorsza pozycja chyba od dekady. Historie są nudne, przewidywalne, wszystko idzie utartym torem. Zero zaskoczenia, a liczyłem na jakiekolwiek zaskoczenie. Na coś innego, nowego, a dostałem opowiastkę, która niczym nie zaskakuje. W sumie najlepszym fragmentem jest moment prowokowania wrogów poprzez zrzucanie ich dzieci z kilometra xd.
A, że można pisać coś dobrego i pochodzi z dawnych czasów udowadniają choćby grecy albo wikingowie. Tekst niestety marny, prawdopodobnie dlatego, że pisany dla wieśniaków, ludzi nie piśmiennych tamtych czasów i im podobnych. Szkoda.

Audiobook w wersji angielskiej. Ta książka jest po prostu genialna! Wiele rankingów uznaje ją za "must read" za życia i podzielam ową opinię w 100%. Śmieszna, sarkastyczna, nieco filozoficzna, pełna akcji.. Nie dziwota, że jest to klasyk literatury Chińskiej, będący inspiracją w tamtej kulturze wielu butowników, włączając samego Mao. Jedna z niewielu książek, które przeczytam więcej niż 1x.

373 użytkowników ma tytuł Wędrówka na Zachód na półkach głównych
37 użytkowników ma tytuł Wędrówka na Zachód na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wędrówka na Zachód

Wu Czeng-en
Wu Czeng-en
Chiński powieściopisarz i poeta z czasów dynastii Ming. Ojciec, Wu Rui, był wykształconym rzemieślnikiem, który musiał zrezygnować ze studiów, by zapewnić byt rodzinie; zaraził jednak syna pasją do literatury i zapewnił mu dobre wykształcenie podstawowe. Wu Cheng’en kilkukrotnie podchodził do egzaminów urzędniczych, ale bez powodzenia; dopiero jako dojrzały mężczyzna dostał się na cesarski Uniwersytet w Nankinie, a następnie pełnił funkcje urzędnicze. Prawdopodobnie rozczarowany stylem uprawianej polityki, zrezygnował z kariery urzędniczej i resztę życia spędził jako ubogi uczony-literat, ceniony za swój talent i kunszt pisarski. Jest uznawany za autora Wędrówki na Zachód (Xiyouji),jednej z czterech klasycznych powieści chińskich. Literatura w języku potocznym była uważana za mało wartościową i niegodną prawdziwego uczonego, była jednak niezmiernie popularna wśród ówczesnej chińskiej "klasy średniej": stosunkowo zamożnych i wykształconych mieszkańców miast. Opublikował też liczne wiersze i drobne utwory, wydane przez spadkobierców w kilku tomach. Xiyouji to fantastyczna opowieść o mnichu Xuanzangu, który wyrusza z Chin do Indii, by przywieźć święte pisma buddyjskie. W drodze towarzyszą i ochraniają go cztery magiczne postacie, dla których jest to sposób na odkupienie grzechów: Zhu Bajie, Świnia (dawny generał armii niebios),inny generał niebiański w postaci przerażającego mnicha - Sha Wujing, Koń – książę smoków, i przede wszystkim, Małpi Król – Sun Wukong. Ten ostatni, posiadający niebywałe siły magiczne (i za ich nadużywanie skazany na uwięzienie przez Nefrytowego Cesarza) jest najważniejszym towarzyszem Xuanzanga i wielokrotnie ratuje go z opresji; jako postać niezwykle barwna jest bohaterem wielu opowieści, oper i filmów, opartych o Wędrówka na Zachód. Xiyouji jest oparta o prawdziwą wędrówkę, jaką Xuanzang odbył po sutry buddyjskie za czasów dynastii Tang. Powieść jednak ma charakter fantastyczny, bohaterowie zmagają się z demonami i innymi bytami nadprzyrodzonymi; jest bardzo silnie zakorzeniona w folklorze taoistycznym i buddyjskim i w tradycji ustnych opowiadań; wykazuje też elementy satyry społecznej. Wielokrotnie wznawiana, jest bardzo popularną lekturą w Chinach, a dzięki licznym przekładom i ekranizacjom jest dobrze znana także poza granicami Chin.

Kojiki czyli księga dawnych wydarzeń praca zbiorowa
Kojiki czyli księga dawnych wydarzeń
praca zbiorowa
Recenzja z magazynu "Kawaii" o mandze, anime i kulturze japońskiej: Tę pozycję można określić jednym słowem: “ŹRÓDŁO"... Od czasów, gdy Basil Hall Chamberlain w 1882 roku po raz pierwszy przełożył tekst "Kojiki" na język angielski, pojawiło się na świecie sporo tłumaczeń. Trzeba było jednak stu lat z kawałkiem, by polskojęzyczna wersja tego japońskiego klasyka z początków VIII wieku n.e. trafiła do rąk polskiego czytelnika. I to klasyka nie byle jakiego, bo jego status w Japonii może być bez wahania porówny­wany z pozycją, jaką w krajach europejskich ma Biblia, czy Koran w krajach wyznających islam. Różnicą jest jedynie to, że o ile dwie wspomniane wyżej księgi odnoszą się do wszystkich katolików i muzułmanów, to "Kojiki", jako podstawa shinto, odnosi się właściwie tylko do jednego narodu. Książka ma solidną (choć wizualnie skromną) płócienną okładkę i została wydana na pięknym i miłym w dotyku kremowym papierze czerpanym. Składa się z tłumaczenia trzech zwojów, indeksów polskich nazw, ludzi i duchów (niektóre imiona w oryginale potrafią zająć 5-6 linijek) oraz terminologii japońskiej. Zaczyna ją przedmowa tłumacza, a kończą przypisy do trzech zwojów. Jeśli jesteście zainteresowani japońską mitologią, powinniście poszukać tej książki na antykwarycznych półkach. Abstrahując od wieku tego dzieła i jego rzetelności (to ono w końcu jest podstawą wszelkich książek o mitologii Japonii),urok i swada z jaką napisano “Kojiki" zapewnią Wam godziny fascynującego kontaktu ze światem pierwszych bogów Krainy Wschodzącego Słońca. Darek Styrna, cykl: „Twoja Biblioteczka” [„Kawaii” nr 28 / 2000] Zapraszam na blog: tesinblog.wordpress.com
san-escobar - awatar san-escobar
Japonia od czasów najdawniejszych do dzisiaj John Whitney Hall
Japonia od czasów najdawniejszych do dzisiaj
John Whitney Hall
Autor posiada głęboką wiedzę na temat dziejów Japonii i stanowi to główną zaletę książki. Sposób przedstawienia tej wiedzy jest jednak mało atrakcyjny, niemal zniechęcający. Tok wykładu zachowuje charakter typowo akademicki, pozostaje niezwykle suchy. Historia Japonii pełna jest wydarzeń dramatycznych, często przedstawianych przez rodzime źródła w sposób niezwykle barwny. J.W. Hall przyjął chyba za punkt honoru, że wszystkie te tradycyjne „ozdobniki” usunie do gruntu i wspomniane elementy barwne czy dramatyczne pomija, a gdy już w żaden sposób nie da się tego uczynić, poświęca im jedno czy dwa zdawkowe zdania. W zamian koncentruje uwagę na ogólnych procesach przemian społecznych, gospodarczych, politycznych, prawnych, religijnych i kulturowych (które w Japonii często wiązały się ze sobą). Tego rodzaju analizy i syntezy przeważają w treści książki, czyniąc lekturę trudną i wymagającą skupienia uwagi. Wiele dowiadujemy się o ogólnych procesach, stosunkowo mało o konkretnych ludziach. Doprawdy, pewne ustępstwa wobec wspomnianej „barwnej tradycji” z pewnością tokowi wykładu by nie zaszkodziły, czyniąc w zamian lekturę znacznie bardziej wciągającą. Kolejna uwaga to wyraźne zachwianie chronologiczne. Autor zdecydowanie poszerza zakres wykładu poczynając od epoki szogunatu Tokugawa (XVII-XIX w.),poprzez obszerne omówienie reform Meiji (XIX w.),aż po koleje przemian wewnętrznego życia politycznego kraju w XX w. i trudną drogę do ustanowienia demokracji. W tego rodzaju syntezach dziejów państwa czy narodu skupienie uwagi na historii nowszej i najnowszej nie jest niczym niezwykłym, w pracy J.W. Halla występuje jednak jeszcze wyraźniej niż zwykle i wynika zapewne z własnych preferencji badawczych Autora. Jak już wspomniałem, można to zrozumieć, ale pomijanie lub kwitowanie jednym czy dwoma zdaniami wydarzeń równie ważnych, czy wręcz przełomowych musi już wywołać krytykę. Pomijane wydarzenia mają głównie charakter militarny i bogate dzieje japońskich wojen wewnętrznych oraz zewnętrznych Autor traktuje gorzej niż po macoszemu. Dotyczy to zarówno wojen dawniejszych (inwazja mongolska w XIII w.),nowożytnych (kampanie przełomu XVI/XVII w., zakończone bitwą pod Seikigaharą w 1600 r. oraz oblężeniem Osaki w latach 1614-1615, które doprowadziły do ustanowienia szogunatu Tokugawa),jak i najnowszych (przebieg działań wojennych na Dalekim Wschodzie podczas II wojny światowej i klęska Japonii zamknięte na niecałej stronie). W rezultacie otrzymujemy pozycję wartościową i zawierającą duży ładunek solidnej wiedzy, trudną jednak w lekturze, a przy tym bynajmniej nie wyczerpującą tematu. Plusem są natomiast zapewnione przez Wydawnictwo PIW staranna szata graficzna oraz obfity materiał ilustracyjny.
Nefer - awatar Nefer
ocenił na61 miesiąc temu
Samuraj Shūsaku Endō
Samuraj
Shūsaku Endō
Czy możesz powiedzieć o książce, że ta, właśnie ta jest najlepsza jaką kiedykolwiek przeczytałeś/aś ? Ja nie mogę !!! Zależy to od wielu czynników: wieku w jakim je czytałem, tematu, gatunku literackiego, sprawności i umiejętności pisarskich autora, mojego humoru itp. Takich są setki. Opisywana książka właśnie do nich należy !!! Niezapomniana, świetnie napisana, dająca do myślenia proza !!! Autor, Japończyk, katolik z przypadku, ( ochrzczony przez matkę w wieku 11 - tu lat ),stypendysta we Francji, wykładowca na uniwersytecie w Tokio, jako powieściopisarz debiutuje w 1953 r. wielokrotnie nagradzany w Japonii za swoją twórczość. Interesują Go problemy wiary i zdrady, konflikty między duchem i ciałem, bogiem i człowiekiem, a przede wszystkim różnice w postawach Europejczyków i Japończyków. Wydana w 1966 r książka " Milczenie " przyniosła mu światową sławę i adaptację filmową M. Scorsese w 2016 r. Opisywana książka bazuje na faktach historycznych !!! Nie chcę pisać za dużo, aby nie odbierać przyjemności lektury potencjalnym czytelnikom, ale... tak w skrócie, bo to niesamowita historia !!! Początek XVII w. Japonia wysyła poselstwo do króla Hiszpanii Filipa III, przez Meksyk do Madrytu, Rzymu z wizytą u papieża Pawła V, po siedmiu latach powrócili do Japonii , a raczej to co z poselstwa zostało. Szczegóły poselstwa i losy jej uczestników nie są znane, ale tutaj mamy autora, który swoją fantazją, kunsztem literackim, znajomością mentalności i zachowania Japończyków w całości je uzupełnia. I to jak !!! Drugim tematem książki, może najważniejszym są różnice w sprawach ludzkiego ducha i spraw moralnych, wynikające z wierzeń, tradycji kultury i moralności w jakiej przyszło im żyć. I przynajmniej, dla mnie, ten wątek jest najciekawszy !!! Daje do myślenia !!! Piękna, wartościowa książka !!! BARDZO, BARDZO POLECAM !!!
ando - awatar ando

Cytaty z książki Wędrówka na Zachód

Który z was mógłby poprowadzić nasze armie, żeby schwytać potwora i uwolnić księżniczkę Pai-hua-siu? Powtarzał pytanie kilka razy, ale nikt się nie odważył podjąć tak trudnego zadania, bo byli to w gruncie rzeczy generałowie wyciosani z drewna i dostojnicy cywilni ulepieni z gliny.

Wu Czeng-en Wędrówka na Zachód Zobacz więcej

Przed pięciuset laty, gdy zamieszkiwałem Jaskinię Wodnej Zasłony na Górze Kwiatów i Owoców i byłem u szczytu sławy, zwyciężałem duchów-władców Siedemdziesięciu Dwóch Grot, a czterdzieści siedem tysięcy duchów podlegało mojej woli. W tamtych czasach nosiłem koronę z czerwonego złota, żółty kaftan z niebieskim pasem i pantofle, w których mogłem hasać po górach. W dłoni trzymałem Spełniającą Życzenia Żerdź ze złotymi obręczami. Ogólnie rzecz biorąc, byłem, jak to się mówi, prawdziwym człowiekiem.

Wu Czeng-en Wędrówka na Zachód Zobacz więcej

To nasze niedopatrzenie - mówił z goryczą. Niestety, nie dopilnowaliśmy tego , jak należy. Sun Wu-K'ung tylko się uśmiechał. Sprawa nie na tym polega. Chodzi o coś zupełnie innego - pocieszał mistrza. Przecież w życiu są braki i defekty, a święte księgi otrzymaliśmy w komplecie. To, że teraz przyschły i porwały się, dokonało się zgodnie z cudownym zamysłem, żeby w księgach też powstał defekt, tak jak w życiu. Czyż mogliśmy coś przeciwko temu zaradzić?