Raz wiedźmie śmierć

Okładka książki Raz wiedźmie śmierć autora Kevin Hearne, 9788375104974
Okładka książki Raz wiedźmie śmierć
Kevin Hearne Wydawnictwo: Rebis Cykl: Kroniki Żelaznego Druida (tom 2) fantasy, science fiction
Kroniki Żelaznego Druida (tom 2)
Hexed
2011-08-17
2011-08-17
Maria Smulewska-Dziadosz

Kup Raz wiedźmie śmierć w ulubionej księgarnii

Raz wiedźmie śmierć

Oceny książki Raz wiedźmie śmierć

OPINIE i DYSKUSJE o książce Raz wiedźmie śmierć

Uwielbiam humor w tej historii!

Oberon 😍😍

Uwielbiam humor w tej historii!

Oberon 😍😍

Lubię różnorodność czytanych książek z obszaru fantastyki. Pierwsza część na tyle mnie zainteresowała, że sięgnąłem po kontynuację. Czasami warto w ramach relaksu sięgnąć po niezbyt wymagającą literaturę dla samej rozrywki.
Plusy:
+ po raz kolejny Atticus wpada w niemałe kłopoty, chyba staje się coraz sławniejszy;
+ indiański bóg-oszust Kojot, nazistowskie wiedźmy oraz rozpustne bachantki nie wróży to nic dobrego, trzeba poszukać wsparcia;
+ bo prawnik wampir Leif, wiking wilkołak Hal oraz wierny pies Oberon to zbyt mało;
+ czy przymierze z polskimi czarownicami przyniesie zakładany skutek;
+ nawiązanie do wielu religii, mitologii, wierzeń, legend i przesądów;
+ stopniowe rozwijanie możliwości i zwiększanie umiejętności przez druida;
+ spora dawka czarnego humoru, czyta się miło i przyjemnie z uśmiechem na twarzy;
+ akcja z wdową i gołym Atticusem rozbawiła mnie do łez, za to plusik;
+ cieszy, że amerykański pisarz wie, gdzie leżą inne państwa, w tym Polska;
+ po małej przerwie na pewno przeczytam kolejną część.
Minusy:
- szkoda, że akcja ciągle dzieje się w mieście, druidzi kojarzą mi się z lasami;
- doświadczony druid (ponad 2000 lat),a czasami zachowuje się jak nastolatek.
Ogółem książka dobra.

Plusy:
+ indiański bóg-oszust Kojot, nazistowskie wiedźmy oraz...

Z okazji powrotu na storyter dałem ponowne szansę żelaznemu druidowi i początek był obiecujący szybko zaczyna się akcja, można się łatwo połapać o co chodzi nie pamiętając co było w 1 tomie. Pozatym na plus różne mitologie,greckie rzymskie skandynawskie ,a nawet biblijne i Marvel i czułem się jak przy czytaniu amerykańskich bogów gdzie też nowi i starzy Bogowie rywalizowali między sobą a wiara ludzi dawała moc bogą. Ale po obiecującym początku szybko zaczęła mi ta książka powszednieć,bohater niby ma ponad 2000 lat i jest potężnym druidem ,a momentami jest taki naiwny i tak głupio się zachowuję. Pozatym co trochę wywracanie oczu jak się ślini za dziewczynami czy zwłaszcza swoją uczennicą. Kojarzę że w mojej ulubionej serię Harrym dresdenie też na początku pojawiały się takie zachowania ale tam to było żadnej i tam od razu polubiłem dresdena,był on młodym magiem które popełniał błędy ale się na nich uczył i rozwijał w miarę kolejnych tomów. Tutaj nic mnie nie przekonuje ,tyle postaci zachowuje się idiotycznie i nie wiedzą co to konsekwencje . Druid nabija się co chwilę z nerdów. Jedynym pocieszeniem jest dużo akcji chociaż ona jest powtarzalna i nie czuję zagrożenia jak ma tylu potężnych sojuszników. A jeszcze ten niby polski akcent z wiedzmami z Polski które mają w większości ruskie imiona i wyznają jakąś zorie nie wiem czy to błąd tlumacza czy autora ale mnie wkurzał i wogule nie widziałem żeby te wiedźmy miały coś wspólnego z polską. Te niemieckie wiedźmy Hex to jeszcze może być. Może się to rozwinie w kolejnych tomach jak Harry dresden ale ja się tego nie dowiem porzucam tą serie

2508 użytkowników ma tytuł Raz wiedźmie śmierć na półkach głównych
631 użytkowników ma tytuł Raz wiedźmie śmierć na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Raz wiedźmie śmierć

Kevin Hearne
Kevin Hearne
Autor książek z cyklu „Kroniki Żelaznego Druida”, serii z gatunku urban fantasy. Mieszka w Kolorado z żoną, córką i psami.

Nowe imperium. Szmaragdowy sztorm Michael James Sullivan
Nowe imperium. Szmaragdowy sztorm
Michael James Sullivan
Niesławny duet łotrzyków, czyli Hadrian i Royce, wraca do gry. Potwora pokonano, nową marionetkową imperatorką ma zostać dziewczyna ze wsi, a nasi złodzieje, wbrew samym sobie, zostają wplątani w tę polityczną grę. Książki Sullivana mają w sobie to coś. Chociaż czytając, widzi się niedociągnięcia, błędy, czasami dialogi drażnią sztywnością, to i tak nie sposób się oderwać od lektury. Prostota stylu autora przemawia do czytelnika i pozwala na zatopienie się w fabule. Do tego specyficzny duet Ryiria, czyli Hadrian i Roycem, którzy świetnie się uzupełniają charakterami, więc nic dziwnego, że jeden za drugiego by skoczył w ogień. To ten typ, którego nie da się nie lubić – z jednej strony obaj są poważni i filozoficznie nastawieni do życia, a z drugiej biorącą od życia to, co im ono daje. I, co najważniejsze, pod powierzchnią twardzieli ukrywają gołębie serca i ludzkie odruchy, które raz po raz pakują ich w nieliche kłopoty. Fabuła kolejnych dwóch tomów Odkryć Riyrii to mieszanka fantastyki, powieści łotrzykowskiej i powieści przygodowej. Autor rzuca bohaterów od jednej przygody do drugiej, a do tego obserwujemy polityczne rozgrywki za kulisami dworu nowej imperatorki. Sullivan odsłania też nieco zasłonę, która do tej pory zakrywała szczelnie przeszłość Royce'a i Hadriana, dzięki czemu lepiej poznajemy tych bohaterów. Największym problemem fabuły jest fakt, że notorycznie zdarzają się w niej dziury logiczne (jak chociażby fakt, że w quasi średniowiecznym świecie na wsi kobiety mają w domach zlewy, co sugeruje istnienie kanalizacji),rozwiązania typu deus ex machina, a co bardziej obeznany z literaturą fantasy czytelnik nie będzie tu absolutnie niczym zaskoczony. Bohaterowie to dalej te same postaci, które poznaliśmy w pierwszych dwóch tomach. Autor mógł sobie oszczędzić wątku romansowego, który umieścił pod koniec Nowego imperium. Całkowicie nie pasuje on do postaci księżniczki Aristy, jest infantylny, zamknięty na kilku stronach, a reakcja bohaterki na śmierć ukochanego jest taka, jakby ta relacja trwała co najmniej dwadzieścia lat, a nie ledwo chwilę. Royce i Hadrian to duet, o którym aż miło się czyta – bawią do łez, wzruszają, a przy tym, w porównaniu do postaci pobocznych, są naprawdę dobrze zarysowani psychologicznie. Sullivan jednak powinien odpuścić sobie obsadzanie postaci kobiecych jako głównych bohaterek. Nie bardzo wychodzi mu ich tworzenie, są bardzo dziecinne w zachowaniu i uwielbiają niepotrzebnie dramatyzować. Moim zdaniem o wiele lepiej byłoby, gdyby został tylko przy mężczyznach. Oprócz sympatycznych bohaterów plusem tych książek jest świat przedstawiony, rozbudowywany w miarę rozwoju historii. W tych tomach poznajemy też inne państwa i rasy, dzięki czemu zyskujemy lepszy obraz świata, w którym się obracamy. Odkrycia Riyrii nie jest trudną lekturą. To historia lekka do czytania, w sam raz, gdy chcemy odpocząć od poważniejszych książek i dobrze się bawić. Fabuła, w której nie mamy niepotrzebnych przerw, bohaterowie, których lubimy od pierwszych chwil, i świat przedstawiony rozwijany w miarę czytania opowieści. W porównaniu do pierwszych dwóch tomów dzieje się tu więcej, ale Sullivanowi daleko jeszcze do tego, by uznać tę serię za coś więcej niż potoczyste czytadło, gdy pogoda i okoliczności nie pozwalają się skupić na trudniejszych tytułach. Po więcej zapraszam na: https://wiewiorkawokularach.blogspot.com/ https://www.instagram.com/wiewiorkawokularach/
Aleksandra Kujawa - awatar Aleksandra Kujawa
oceniła na108 miesięcy temu
Rycerz lata Jim Butcher
Rycerz lata
Jim Butcher
Harry Dresden to osoba ,którą wzywa policja gdy sprawy obierają bardziej magiczny obrót. Jest on magiem i jednocześnie detektywem. To do niego ludzie przychodzą gdy nadprzyrodzone zdarzenia bądź istoty pojawiają się na ich drodze. Tym razem dochodzi do morderstwa. Ofiarą brakuje serc, zostają brutalnie wyrwane jak się okazuje przez maga. Oczywistym podejrzanym jest Harry ale jako jedyny posiada wiedzę dzięki, której policja może rozwikłać sprawę tych morderstw. Pochłonęłam te tomy ciągiem bo tak bardzo wykręciłam się w ten świat i losy bohaterów. Harry Dresden ma oczywiście swoje wady i dość wątpliwe podejście do kobiet ale jako postać jest niezwykle fascynujący. Jest magiem i jednocześnie detektywem a to połączenie jest jednym z moich ulubionych motywów w książkach fantasy,a w tej serii wychodzi znakomicie bo autor równomiernie korzysta z obu tych cech i je łączy w jedno. Świat jest niezwykle różnorodny, od duchów, wilkołaków, wampirów czy elfów po magów i wielu innych istot a wszystko to z ciekawymi postaciami jest przepisem na genialną rozrywkę. Ogromnym plusem jest pióro autora , niezwykle lekkie i przyjemne a jednocześnie momentami mroczne w szczególności opisów zbrodni czy niektórych zachowań istot nadprzyrodzonych. Strasznie mnie ujęły te książki za serce,wyśmienicie się je czyta. Wciągają bez reszty. Wszystko mi w tych książkach kliknęło i oczywiście mogłabym się w nich doszukać jakiś wad ale nie chcę bo za przyjemnie mi się je czytało. Ubolewam jedynie za słabą dostepnacia następnych tomów i tym, że przez to będę musiała się z nimi zapoznać w audio a nie w papierze.
_nati_book_ - awatar _nati_book_

Cytaty z książki Raz wiedźmie śmierć