Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 17 kwietnia 2026
LubimyCzytać126
Artykuły"Malarz" Piotra Chomczyńskiego - mamy dla Was 30 egzemplarzy książki
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosenne porządki w księgarni Matras. Setki hitów już od 5 złotych!
LubimyCzytać1
ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać12
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Lustrzany taniec

- fantasy, science fiction
- Vorkosigan Saga (tom 9)
- Nowa Fantastyka [Seria książek]
- Mirror dance
- 2002-07-15
- 2002-07-15
- Łukasz Praski
„Lustrzany taniec” stanowi szczególną część sagi barrayarskiej. Powraca w niej Mark, klon-bliźniak Milesa Vorkosigana/Naismitha, który podając się za dowódcę Najemnej Floty Dendarii, przeprowadza szaleńczą akcję desantową w Obszarze Jacksona - części wszechświata, gdzie inżynieria genetyczna rozwija się bez żadnych ograniczeń. Niestety, ponosi klęskę i z pomocą musi mu pospieszyć prawdziwy admirał Naismith. Podczas odwrotu Miles zostaje zabity, ale jego śmierć daje początek lawinie wydarzeń i zaskakujących zwrotów akcji. Przed Markiem stoją nowe nieoczekiwane zadania, którym musi sprostać. Czy przyjaciele Milesa mu pomogą? Jak przyjmie go Barrayar? Czy ma szansę odciąć się od mrocznej przeszłości i przeistoczyć z genetycznej repliki Milesa w człowieka?
Kup Lustrzany taniec w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Lustrzany taniec
163 użytkowników ma tytuł Lustrzany taniec na półkach głównych- Chcę przeczytać 80
- Fantastyka 5
- Science Fiction 4
- Hugo 3
- Locus 2
- Do sprzedania 2
Tagi i tematy do książki Lustrzany taniec

Lois McMaster Bujold
Lois McMaster Bujold (ur. 2 listopada 1949 w Columbus, Ohio) – amerykańska pisarka science fiction i fantasy. Bujold zawdzięcza swoją popularność przede wszystkim cyklowi powieści "Saga Vorkosiganów", nazywanego również "cyklem barrayarskim". Głównym bohaterem większości książek należących do cyklu jest Miles Vorkosigan, niepełnosprawny admirał najemnej armii, szpieg i awanturnik wywodzący się z arystokratycznej kasty wojowników świata o nazwie Barrayar. Powieści są utrzymane w konwencji space opery, choć w późniejszych częściach cyklu występują również elementy kryminału i romansu. Książki Bujold są szczególnie cenione za skomplikowaną i wartką akcję, interesują fabułę, humor i złożonych psychologicznie bohaterów. Bujold została kilkakrotnie wyróżniona za swoją twórczość. Czterokrotnie przyznano jej Nagrodę Hugo za najlepszą powieść (wyrównany rekord Roberta Heinleina). Otrzymała również nagrodę Nebuli za powieść Stan niewolności oraz obie te nagrody za opowiadanie Lamentowe Góry. Równie doceniana jest jej twórczość fantasy. Klątwa nad Chalionem zdobyła Mythopoeic Award i była nominowana m.in. do World Fantasy Award i Hugo dla najlepszej powieści. Kontynuacja tej książki, Paladyn dusz, przyniosła Bujold jej czwartą Nagrodę Hugo i drugą Nebulę za powieść. Twórczość Bujold została dotąd przetłumaczona na dziewiętnaście języków. W Polsce jej książki są publikowane przede wszystkim przez wydawnictwo Prószyński i S-ka (dotąd ukazało się 11 pozycji). Krótsze teksty były publikowane m.in. w czasopiśmie "Nowa Fantastyka". Bujold mieszka obecnie w USA, w stanie Minnesota. Jest rozwiedziona, ma dwoje dzieci.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lustrzany taniec
Chyba ostatni wydany po polsku tom ... chlip chlip
Chyba ostatni wydany po polsku tom ... chlip chlip
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatni wydany po polsku tom Sagi Vorkosiganów kontynuuje wątki klona naszego dotychczasowe bohatera – Marka. Osobiście nie będąc fanem motywów klonowania i podmieniania tożsamości, byłem więc do niego nastawiony bardzo sceptycznie. Tym bardziej, że poprzednia część nieco mnie już zaczęła męczyć. A ta miała być jeszcze niemal dwukrotnie dłuższa niż wcześniejsze przygody Milesa, czy jego rodziców.
Ale ale! Książka okazała się być naprawdę doskonała. Ukłony dla autorki, za to jak znowu wykorzystała jako pretekst niezbyt pociągający mnie trop klonowania, tylko po to żeby szybko przeskoczyć z historią na zupełnie inne tory. Faktyczna podmiana tożsamości trwała tutaj króciutko, a do tego prawie nikt się na nią nie załapał. Za to potem był już istny rollercoaster przeróżnych motywów, wątków, zwrotów akcji i niespodziewanych sytuacji. W książce dzieje się naprawdę bardzo, bardzo dużo. Zarówno w zakresie twistów fabularnych jak i gamy emocji przez jakie przepuszcza nas jak i swoich bohaterów autorka. Niektóre sekwencje w zakresie emocjonalnym są naprawdę mocne, wręcz miażdżące. Bohaterowie przechodzą piekło ale też jest wiele ciepłych momentów, momentów terapeutycznych oraz porządnie satysfakcjonujących. Zwroty fabularne czasem wręcz powodowały u mnie wrażenie, jakbym zaczynał czytać zupełnie nową powieść. Za każdym razem gdy myślałem „..aa to będzie taka historia” bywałem porządnie zaskoczony. Finalnie bohaterowie nadal mieli tu masę szczęścia ale ponieśli też bardzo duże koszty – zarówno fizyczne jak i psychiczne. Do tego stopnia, że nawet bardzo pozytywny happy end wydawał mi się właśnie… na miejscu. Zasłużyli na to. Bardzo też podczas tej całej historii wydojrzali i zmądrzeli. Niemal do poziomu pełnej transformacji osobowości.
Naprawdę jedna z lepszych części Sagi. Potężna w kontekście emocji, tempa i pogłębiania bohaterów. Najgorzej, że naprawdę wzmogła mój apetyt na więcej. Tymczasem nie ma póki co żadnych przesłuchów aby ktoś myślał o wznowieniu tej serii oraz wydaniu całej masy jej pozostałych części. A jest to taka space opera, w zasadzie jedyna w swoim rodzaju.
Ostatni wydany po polsku tom Sagi Vorkosiganów kontynuuje wątki klona naszego dotychczasowe bohatera – Marka. Osobiście nie będąc fanem motywów klonowania i podmieniania tożsamości, byłem więc do niego nastawiony bardzo sceptycznie. Tym bardziej, że poprzednia część nieco mnie już zaczęła męczyć. A ta miała być jeszcze niemal dwukrotnie dłuższa niż wcześniejsze przygody...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo się dzieje, to najgrubsza dotąd książka o Milesie.
Trochę siedzimy z vorami na planecia Barrayar, trochę czasu spędzamy z najemnikami Dendarii w Obszarze Jacksona, knując przeciw starym wrogom. Dzieje się wiele, czasem złych rzeczy, ale spokojna wasza głowa, wszystko musi skończyć się dobrze, prawda? Prawda?
"Lustrzany taniec" to ostatnia książka z cyklu wydana po polsku. Niewątpliwie będę kontynuował przygód małego rycerza, to znaczy admirała gwiezdnej floty najemników.
Dużo się dzieje, to najgrubsza dotąd książka o Milesie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć nie do końca o Milesie, który jest przez jej znaczną część... niedysponowany. Stery fabuły przejmuje jego brat-klon, który musi wiele się nauczyć, a także stoi przed wieloma wyborami, także jeśli chodzi o swojego brata-pierwowzór, czyli Milesa.
Trochę siedzimy z vorami na planecia Barrayar, trochę...
Mam sentyment do Sagi Vorkosiganów. Niektóre książki czy opowiadania z cyklu były naprawdę super np. Lamentowe Góry albo Granice Nieskończoności. Lustrzany Taniec jakoś do tej pory omijałem. Teraz to naprawiłem.
Co mogę powiedzieć, jeśli ktoś jest fanem Cyklu Barrayarskiego to warto przeczytać także Lustrzany Taniec, przyzwoity poziom cały czas jest zachowany. Ale inne części potrafią być dużo lepsze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo mogę powiedzieć, jeśli ktoś jest fanem Cyklu Barrayarskiego to warto przeczytać także Lustrzany Taniec, przyzwoity poziom cały czas jest zachowany. Ale inne...
Jak dla mnie najsłabsza pozycja z całego cyklu.
Jak dla mnie najsłabsza pozycja z całego cyklu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCykl Barrayarski. Lubię. Przyjemnie się czyta. Odpowiednia dawka emocji i zdarzeń nieprawdopodobnych, z których Miles nas wyciągnie. Tylko z tomu na tom Miles robi się zbyt supermeński (tych wydanych w Polsce). No ale skoro sprawnego inaczej (bo kaleka to chyba słowo obecnie niepoprawne politycznie?) zrobiło się bohaterem, to jakoś musi sobie radzić. Wiadomo w małym ciele wielki duch, tylko trochę za dobrze manipuluje otoczeniem.
Cykl Barrayarski. Lubię. Przyjemnie się czyta. Odpowiednia dawka emocji i zdarzeń nieprawdopodobnych, z których Miles nas wyciągnie. Tylko z tomu na tom Miles robi się zbyt supermeński (tych wydanych w Polsce). No ale skoro sprawnego inaczej (bo kaleka to chyba słowo obecnie niepoprawne politycznie?) zrobiło się bohaterem, to jakoś musi sobie radzić. Wiadomo w małym ciele...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątkowo bardzo niezrozumiała, zniechęcała mnie do czytania. Z czasem mocno się rozkręciła i wciągnęła.
Jest to przede wszystkim historia klona, który żyjący w cieniu swojego bliźniaka starszego o 8 lat, próbuje się ujawnić i jemu dorównać. Podszywając się pod admirała, swojego brata, próbuje uratować inne klony. Niestety akcja nie idzie po jego myśli i na pomoc przybywa mu brat, który podczas odsieczy zostaje zabity i zgubiony. Czy zamrażanie w polowych warunkach uratuje mu życie?? Czy Mark i Miles w końcu zostaną braćmi??
Wszystko w tej książce
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to przede wszystkim historia klona, który żyjący w cieniu swojego bliźniaka starszego o 8 lat, próbuje się ujawnić i jemu dorównać. Podszywając się pod admirała, swojego brata, próbuje uratować inne klony. Niestety akcja nie idzie po jego myśli i na pomoc przybywa...
Będzie krótko - tak na prawdę dobre są pierwsze 3 tomy. Reszta to poprawne czytadła.