Zagadka Diamentowej Doliny

Okładka książki Zagadka Diamentowej Doliny autora Agnieszka Stelmaszyk, 9788326504402
Okładka książki Zagadka Diamentowej Doliny
Agnieszka Stelmaszyk Wydawnictwo: Zielona Sowa Cykl: Kroniki Archeo (tom 5) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Kroniki Archeo (tom 5)
2012-12-01
2012-12-01

Kup Zagadka Diamentowej Doliny w ulubionej księgarnii

Zagadka Diamentowej Doliny

Oceny książki Zagadka Diamentowej Doliny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zagadka Diamentowej Doliny

"Zagadka Diamentowej Doliny" to piąty tom serii, której nowe wydanie ma okazję zagości na naszych półkach dzięki wznowieniu wydanemu nakładem Wydawnictwa Wilga. Wydanie, które zachwyca nie tylko treścią, ale również ilustracjami Anety Fontner-Dorożyńskiej i Wiolety Herczyńskiej.

Tym razem czeka nas przygoda w Australii i będziemy okazję mieli nie tylko świetnie się bawić podczas lektury, ale też i wzbogacić wiedzę związaną z Australią i jej mieszkańcami. Jest to niezwykle ciekawa i wielowątkowa historia. Pozwala na rozmyślania, kto tym razem jest przeciwnikiem naszych młodych bohaterów i czy uda im się wyjaśnić wszystkie tajemnice. Momentami robi się niebezpiecznie i wręcz czuć napięcie i niepokój. Jednak jak to w książkach dla dzieci bywa wiemy, że wszystko się skończy dobrze, ale nie wiemy jak dokładnie i to jest w tym wszystkim najlepsze. Bardzo podoba mi się jak autorka przedstawia historię oraz fakty historyczne w tej książce - oraz pozostałych z serii. Jest to świetne połączenie przyjemności i nauki. Zdecydowanie przydałoby się więcej takich książek.

Książka ogromnie mi się spodobała, a jutro opowiem Wam o jej kontynuacji. Ogromnie Wam polecam tą serię czy na samotny wieczór i relaks z książką czy na wspólne czytanie z dziećmi - dobra zabawa gwarantowana!

„Tak głosiła plotka. Może brzmiała nazbyt fantastycznie, ale Barbara wiedziała, że nie takie rzeczy zdarzają się w Australii.”

„I wtedy Bartek dostrzegł rzecz jeszcze straszniejszą. Śmiertelne zagrożenie zbliżało się do nich z prędkością torpedy.”

Ależ to była przygoda! Emocje sięgające zenitu, niespodziewane zwroty akcji, wciągająca historia, trochę niebezpieczeństw i mnóstwo ciekawostek. Genialnie wykreowany klimat, który kojarzy mi się z przygodami legendarnego Indiany Jonesa! Ta książka jest świetna! Nie mogłam się od niej oderwać i dlatego przeczytałam ją jednym tchem.

Australia, to moje ogromne podróżnicze marzenie, więc z radością wybrałam się na kolejną wyprawę razem z bohaterami serii „Kroniki Archeo”. Zwiedzać australijskie terytorium kamperem?! To byłoby COŚ! Aż zazdrościłam bohaterom🤭

Bartek i Ania spędzają ferie zimowe, zwiedzając Tasmanię i Australię. Wplątują się też w bardzo niebezpieczną grę, której korzenie sięgają aż... XIX wieku! Zemsta sprzed wieków, fałszywa mapa, dolina pełna diamentów, wypadek podczas nurkowania, strzelanina, katastrofa lotnicza i... duch małego chłopca. Brzmi ekscytujące?

Jest BARDZO ekscytująco!

A najlepsze jest to, że ja już tą serię kiedyś czytałam... Razem z moim nastoletnim synem😉
I muszę Wam powiedzieć, że świetnie było wrócić do tych historii! 💎

Kroniki Archeo w nowym przepięknym wydaniu kuszą, aby po nie sięgać i zanurzać się w świat niezwykłych przygód w cieniu wielkich legend.

W tomie 5 nasi bohaterowie Ania i Bartek wraz z mamą wyruszają do Australii a dokładnie do Tasmanii by wraz z ciocią odkrywać jej piękno i...spróbować odkryć Tajemniczą Diamentową Dolinę. W ręce dzieci przypadkiem trafiają wskazówki jak dotrzeć do miejsca pełnego diamentów a wszystko wiąże się z opowieścią sprzed dwustu lat o niewinnie skazanym na kolonię karną chłopcu, który z niej ucieka i rodzinie, która przyczyniła się do jego niedoli.

Jestem oczarowana tą serią. Jej poprzednie wydanie stoi od wielu lat na półce biblioteki w której pracuję, tak cicho zawsze kusiło tytułami by poznać te historie. Teraz to najczęściej polecana seria przeze mnie i najczęściej podsuwana uczniom. Dlaczego? Bo to wspaniałe połączenie książki bogatej w wiedzę z niesamowitą pełną przygód historią oczywiście z dreszczykiem emocji.

Takich przygód jakie zgotowała autorka naszym bohaterom w tej części to nie powstydziłby się nawet Indiana Jones. Diamentowa Dolina kusi każdego - zwłaszcza osoby o złych i pazernych sercach, które będą chciały za wszelką cenę wyeliminować dzieci i ich najbliższych z tych poszukiwań. Będzie niebezpiecznie, nie raz stanie nam serce w strachu o losy tych dwojga rodzeństwa. Im dalej zagłębimy się w fabułę tym bardziej wciągnie nas ona w swój świat.

Książki z tej serii są wzbogacone wstawkami, z których dowiemy się mnóstwa ciekawostek z historii i ze świata współczesnego m.in. kim była Królowa Wiktoria Hanowerska, Edmund Strzelecki, czym jest pociąg drogowy, diabeł tasmański czy kazuar. Warto zwrócić uwagę na przepiękną okładkę, która już od samego początku daje nam przedsmak tego co odkryjemy wewnątrz. Bogata w ilustracje książka trzyma nas w napięciu do samego końca.

1066 użytkowników ma tytuł Zagadka Diamentowej Doliny na półkach głównych
291 użytkowników ma tytuł Zagadka Diamentowej Doliny na półkach dodatkowych

Agnieszka Stelmaszyk
Agnieszka Stelmaszyk
Agnieszka Stelmaszyk urodziła się w 1976 roku. Zanim odkryła swój talent pisarski, podejmowała się różnych zajęć. Już jako dziewczynka marzyła o tym, by zostać lekarzem lub przyrodnikiem. Później myślała o karierze archeologa, a nawet malarki. W pełni spełniona pouczyła się jednak dopiero jako pisarka. Autorka twierdzi, iż najbardziej w tym zawodzie pociąga ją fakt, że może wcielić się w dowolnie wybraną postać i na chwilę stać się kimś zupełnie innym. Pierwszym sukcesem pisarskim Agnieszki Stelmaszyk było wydanie w 2007 roku zbioru Opowiadania z morałem (Papilon). W tym samym roku na rynku pojawiła się pierwsza część powieści dla dzieci – Mali agenci. Od tego momentu historia potoczyła się już szybko. W 2009 roku w wydawnictwie BOOK HOUSE ukazała się seria 12 opowiadań Już czytam, Niezwykłe święta Kornelii (2009),Hinkul na bezkociej wyspie (2010). Rok 2010 był dla autorki przełomowy, gdyż zaowocował pierwszym tomem Kronik Archeo, książki, która okazała się wielkim hitem. Obecnie Agnieszka Stelmaszyk pracuje nad kolejnymi tomami Kronik Archeo, a także trylogią Koalicja szpiegów.

Zabójcza chmura Andrew Lane
Zabójcza chmura
Andrew Lane
@_olivia.czyta_ | 4/5⭐ | [współpraca reklamowa] Dzień dobry! Zapraszam Was na recenzję książki ,,Młody Sherlock Holmes. Zabójcza chmura" autorstwa Andrew Lane'a. Dziękuję wydawnictwu Replika za egzemplarz do recenzji. Przed przeczytaniem tej książki nie miałam zbytnio styczności z Sherlockiem. Gdzieś kiedyś mignęły mi dwa odcinki serialu, ale nic poza tym, więc była to idealna okazja, aby zacząć poznawać jego historię, zwłaszcza od najmłodszych lat. Sherlock na wakacje wyjeżdża do stryjostwa do Farnham. Na początku wydaje mu się, że to będą najgorsze wakacje w jego życiu, ale nie spodziewa się, że ten wyjazd zmieni jego życie. W lesie znajduje ciało pewnego człowieka, wtedy zaczyna myśleć o tej sprawie i nie potrafi o niej zapomnieć. Sama postać Sherlocka była bardzo ciekawa. W jego kreacji nie mogło zabraknąć wielu myśli i łączenia faktów, o których większość ludzie by nie pomyślała. Oceniam go zdecydowanie na plus. Bardzo polubiłam też pozostałych bohaterów tj. Virginię, jej ojca, wujostwo (dość specyficzne) oraz nowego przyjaciela - Matty'ego. Drobne minusiki. Pierwszy jest taki, że akcja czasem działa się za szybko. Sherlock coś wymyślił, ale nie wiadomo skąd itd. A drugim minusem jest zbyt wiele walk. Moim zdaniem było za mało wyciągania wniosków i analizy, a za dużo uciekania przed złoczyńcami, zwłaszcza w drugiej części książki. Podsumowując, książka podobała mi się i była dość ciekawą i przyjemną rozrywką. W przyszłości prawdopodobnie będę kontynuować tę serię, aby poznać dalsze losy młodego Sherlocka Holmesa. 𝐱𝐨𝐱𝐨, 𝐎𝐥𝐢𝐰𝐤𝐚🩵
_olivia_czyta_ - awatar _olivia_czyta_
Zwierzoduchy Brandon Mull
Zwierzoduchy
Brandon Mull
Co do tej książki odczucia mam dość… mieszane. Zacznę może od plusów. Książka była przyjemna w odbiorze, płynęłam przez nią i przeczytałam w zaledwie dwa dni. Zaciekawił mnie świat przedstawiony oraz idea więzi ludzi ze zwierzętami. I w tym momencie zaczynają się schody. Chodzi właśnie o tą więź. Niby była ona opisana, ale mam wrażenie, że autor zrobił to dość powierzchownie. Niby wszystko się zgadzało, a jednak… czegoś mi tu zabrakło. Ale to takie moje odczucie. I… wydaje mi się, że tak mogłabym opisać całą tę książkę. Ogólnie wszystko fajnie, ale można by to zrobić lepiej. A w szczególności ten autor mógłby to zrobić lepiej. W końcu czytałam i „Baśniobór” i „Smoczą straż”, więc wiem do czego jest zdolny. Ale nie myślcie sobie, że aż tak mi się ta pozycja nie podobała, ponieważ fajnie mi się ją czytało. Była wręcz idealnym przerywnikiem pomiędzy bardziej emocjonującymi książkami (czytaj: „Vortex”😂) i na takie właśnie okazje ją polecam. Wydaje mi się też, że będzie ona w sam raz dla osób w wieku 8-11 lat. Czy w takim razie zamierzam kontynuować serię? Z jednej strony mam ciekawsze książki do czytania, a z drugiej jestem tej serii wciąż ciekawa, bo jest ona o tyle specyficzna, że każdy tom pisze inny autor. Dlatego wciąż mnie ona intryguje i może kiedyś pomyślę o zdobyciu dalszych tomów😉. 🐆🐼🦅🐺
fantastykon - awatar fantastykon

Cytaty z książki Zagadka Diamentowej Doliny