Tere-fere kuku. Stare i nowe wyliczanki

Okładka książki Tere-fere kuku. Stare i nowe wyliczanki autora Natalia Usenko, Danuta Wawiłow, 9788324571604
Okładka książki Tere-fere kuku. Stare i nowe wyliczanki

Niech to drzewo
dotąd nosi,
aż się z nami
nie przeprosi.

fajne wyliczanki, dzieci mi aż podskakiwały jak je czytałam po raz pierwszy.

Kto się gniewa,
niech się gniewa,
niech przywiąże
nos do drzewa.
Niech to drzewo
dotąd nosi,
aż się z nami
nie przeprosi.

fajne wyliczanki, dzieci mi aż podskakiwały jak je czytałam po raz pierwszy.

W ciągłym użyciu!

W ciągłym użyciu!

czytałem dawno temu... bardzo fajna ksiażeczka dla dzieci :)

czytałem dawno temu... bardzo fajna ksiażeczka dla dzieci :)

Bardzo fajne i zabawne wyliczanki. Dla mnie przypomnienie zabaw z dzieciństwa a dla synka fajna zabawa.

Ciekawą dla nas pozycją na rynku wydawniczym jest książeczka zbierająca wiele wyliczanek – „Tere-fere kuku”. Rodzicie z lat swojej młodości zapewne pamiętają niejedną jak „ Trąf trąf…” czy „Pan Sobieski”. Gdyby komuś uciekł z głowy tekst, zawsze może wspomóc się tą książeczką :)

Pozycja zawiera także całkiem nowe wyliczanki, ze słowami używanymi współcześnie przez nasz dzieci jak np. komputer. Wyliczanki łączą pokolenia i to jest wspaniała myśl. Bo przecież, czasy się zmieniają a dzieci ciągle potrzebują sposobu na wyłonienie zwycięzcy, na rozstrzygnięcie sporu, a na to najlepsza wyliczanka!

Poziom wyliczanek zawartych w tym zbiorze jest różny – od prostych, po trudniejsze i „doroślejsze”, z czasami, mocniejszymi słowami. Wszystko jednak w granicach przyzwoitości i ubarwione wesołymi rysunkami. Więc, kto z Was zaczyna wyliczać?

Ojciec Polak z Matka Polką
Pojechali deskorolką,
Przewrócili ciocię Klocię,
Ciocia Klocia leży w błocie.
Co z nią zrobić, nie wiadomo,
Upierz ciocię w proszku OMO!

Poleca Gosia

28 użytkowników ma tytuł Tere-fere kuku. Stare i nowe wyliczanki na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Tere-fere kuku. Stare i nowe wyliczanki na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tere-fere kuku. Stare i nowe wyliczanki

Okładka książki Wierzbowa 13. Opowieści z Wierzbowej 13 Natalia Usenko, Danuta Wawiłow
Wierzbowa 13. Opowieści z Wierzbowej 13 Natalia Usenko, Danuta Wawiłow
Okładka książki Przytulanki Jan Brzechwa, Józef Czechowicz, Agnieszka Frączek, Dorota Gellner, Danuta Gellnerowa, Dorota Głośnicka, Stanisław Jachowicz, Maria Konopnicka, Irena Landau, Barbara Lewandowska, Joanna Papuzińska, Natalia Usenko, Danuta Wawiłow

Okładka książki Baśnie z tysiąca i jednej nocy Błażej Kusztelski, praca zbiorowa
Baśnie z tysiąca i jednej nocy Błażej Kusztelski, praca zbiorowa
Okładka książki Diabełek Maria Ewa Letki, Agnieszka Żelewska
Diabełek Maria Ewa Letki, Agnieszka Żelewska
Okładka książki Biuro Zagubionych Zabawek Katarzyna Bajerowicz, Iwona Czarkowska
Biuro Zagubionych Zabawek Katarzyna Bajerowicz, Iwona Czarkowska

Cytaty z książki Tere-fere kuku. Stare i nowe wyliczanki