Najnowsze artykuły
Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać5
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać2
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać442
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Trauma

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2009-01-01
- 2009-01-01
- 978-83-08-04346-2
Książka o bolesnych, granicznych doświadczeniach - pisana przez psychiatrę o wybitnej indywidualności i niekonwencjonalnych poglądach - przybliża ich zrozumienie, pokazuje jak z nimi żyć i jak można pomóc ludziom po traumatycznych przeżyciach.
Kup Trauma w ulubionej księgarnii
- Kup 1
- 📌 Temat: Medycyna / Psychologia – literatura piękna i popularnonaukowa 1
- Postpamięć 1
- Psychologia-pedagogika 1
Europa po Auschwitz Tomasz Goban-Klas, Zdzisław Mach, Maria Orwid, Andrzej K. Paluch, Zdzisław Jan Ryn, Beata Szymańska, Jerzy Wyrozumski

Maria Orwid
Psychiatra żydowskiego pochodzenia, pionierka psychiatrii rodziny oraz terapii rodzinnej w Polsce, twórczynii pierwszej w Polsce Kliniki Psychiatrii Dzieci i Młodzieży.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Trauma
Zaczynając tę książkę, liczyłam na krótkie, ale treściwe wyjaśnienie powstawania traumy, jej znaczenie dla życia człowieka albo w jaki sposób osoby z traumą funkcjonują na co dzień. Autorka jednak wyraźnie chciała skupić się głównie na traumie kolektywnej, zdecydowanie usuwając na bok traumę indywidualną, co wynikało głównie z obszaru badań autorki. Myślę, że w takim przypadku książka by zyskała, będąc po prostu opisana jako traktująca o traumie kolektywnej, bez pobieżnego przebiegnięcia przez traumę indywidualną. Zdecydowanie nie poszerza wiedzy, jest raczej taką "ciekawostką", o ile można to tak nazwać. Do tego trochę brakowało mi większego oparcia o badania, powszechną wiedzę, a nie poglądy autorki, które miałam wrażenie dość mocno się wybijały w stosunkowo neutralnym temacie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka bardzo pobieżnie porusza temat traumy. Wymienia serie rodzajów traum i przyporządkowuje do nich króciutki opis na czym polegają i jakie są możliwe konsekwencje. Miałem wrażenie czytania artykułów z internetu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo wspaniałe uczucie czytać książkę tak wybitnej, wykształconej i doświadczonej przez życie kobiety.