Kiedy ogarnie cię szał?

Okładka książki Kiedy ogarnie cię szał? autorstwa Bill Bridges, Sam Chupp, Vincent Courtney, Nigel D. Findlay, Owl Goingback
Bill BridgesSam Chupp Wydawnictwo: Mag fantasy, science fiction
When will you rage
1997-01-01
1997-01-01
83-86572-66-3
Dominika Materska
Przez wiele lat garou ze szczepu Oko Zachodu strzegli San Francisco przed sługami Żmija. Aż do dzisiaj wierzyli, że ich wysiłki powstrzymają odwiecznego wroga. Mylili się. Zbrodniczy pomocnicy węża zagnieździli się w Krzemowej Dolinie, Oakland, Berkeley, a nawet w samym mieście.

Nadeszła długo oczekiwana chwila. Garou muszą powstać i walczyć. Choć wiedzą, że nie zdołają wygrać tej bitwy, do boju popycha je odwaga, determinacja i Szał. Kilka wilkołaków opuściło swe bezpieczne leża w leśnych ostępach i ruszyło zetrzeć się z wrogiem na ulicach miasta. Ich gniew przybrał na sile, gdy ujrzeli pierwsze oznaki żmijowego zepsucia. Czyżby ogarniało ono nawet ich własną rasę?

"Kiedy ogarnie cię szał?" - to zbiór 19 opowieści o życiu i walkach toczonych przez wilkołaki z San Francisco. Przyłącz się do nich w ich boju ze Żmijem.

Kup Kiedy ogarnie cię szał? w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Kiedy ogarnie cię szał?

Opinie i dyskusje o książce Kiedy ogarnie cię szał?

Zbiór opowiadań ze Świata Mroku, konkretnie z jego części wilkołaczej. Opowiadania są mocno nierówne - niektóre to zupełna amatorszczyzna, inne czyta się z przyjemnością (np. moją ulubioną "Niepotrzebną śmierć"). Całość można polecić, lecz raczej jako ciekawostkę, niż ucztę literacką. Ocenę nieco podnosi fakt, że wobec dominacji wampirów we współczesnej popkulturze, głos "drugiej strony" jest cenny sam przez się.

Interesujący zbiór opowiadań ze świata Wilkołaka. Niestety nie wszystkie trzymają równy poziom, ale warto przeczytać bo to klasyczna już publikacja.

61 użytkowników ma tytuł Kiedy ogarnie cię szał? na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Kiedy ogarnie cię szał? na półkach dodatkowych

Okładka książki Świat Mroku Bill Bridges, Ken Cliffe, White Wolf
Świat Mroku Bill Bridges, Ken Cliffe, White Wolf
Okładka książki Tome of the Mysteries Bill Bridges, White Wolf
Tome of the Mysteries Bill Bridges, White Wolf
Okładka książki Podręcznik gracza. Gasnące Słońca Bill Bridges, Jackie Cassada, Sam Chupp, James Estes, Andrew Greenberg, Dan Greenberg, Lee Hammock, Christopher Howard, Sam Inabinet, Ross Isaacs, James Moore, Rustin Quaide, Chris Wiese
Okładka książki Księga Szaleństwa Bill Bridges, Steve Brown, Phil Brucato, Amy Kathleen Ryan
Księga Szaleństwa Bill Bridges, Steve Brown, Phil Brucato, Amy Kathleen Ryan
Okładka książki Gasnące Słońca Bill Bridges, Andrew Greenberg
Gasnące Słońca Bill Bridges, Andrew Greenberg

Czytelnicy Kiedy ogarnie cię szał? przeczytali również

Demon ciemności Tanith Lee
Demon ciemności
Tanith Lee
"Demon Ciemności" jest zbiorem opowiadań, połączonych ze sobą postacią tytułowego Demona Ciemności: Księcia Demonów, Pana Udręki – Ażrarna. Czytając, miałam wrażenie, że zanurzam się w świecie mrocznych baśni, opisujących niegodziwość, próżność i nienawiść, lecz także oddanie, spryt i hart ducha. Odczucia te potęguje język – poetycki, pełen niezwykłych porównań, piękny i wzniosły. Jednocześnie narrator nie zalewa nas nadmiarem opisów, a jedynie snuje gawędę, w której każde słowo ma znaczenie. Książka pierwszy raz została wydana w 1978 roku i podczas lektury czuć różnicę czterdziestu lat podejścia do fantastyki. Nawiedzało mnie przy niej skojarzenie z uniwersum Conana, ale wyraża się ono głównie w wizji świata i magii. Niemniej, mocno do mnie przemawia! W kolejnych opowiadaniach odwiedzamy Podziemie, srebrzysto-cienistą krainę demonów, wraz z ich stolicą Druhim Wanaszta, w której wznosi się kipiący przepychem pałac księcia. Jesteśmy tu świadkami polowań na dusze śmiertelników, pracy Drinu (demonicznych kowali, nieco przypominających karły z mitologii nordyckiej),a także dworskiego życia urodziwych demonów kasty Wazdru i Eszwa. Większość akcji toczy się właśnie tutaj, w stolicy demonów, oraz na ziemi, w królestwach ludzi. Ażrarn lubi zaglądać do świata śmiertelnych, by plątać ich nici losu, dostarczając im powodów do zgryzot i cierpienia. Mimo że na kartach zbioru książę jawi nam się jako postać bez skrupułów, skłonna do okrucieństwa i podłości, jest to również prawdziwie demoniczny władca, o królewskim geście. Jest nawet zdolny do miłości, choć to miłość na wskroś nieludzka. Szczególnie pod sam koniec lektury ciężko nie poczuć nici sympatii do Władcy Ciemności... By nie zdradzać zbyt wiele, zaznaczę jedynie, że wszystkie uczynki Pana Udręki idealnie oddają jego przewrotną naturę.
amenarhi - awatar amenarhi
Ostatni Smok Charles Edward Pogue
Ostatni Smok
Charles Edward Pogue
Ileż tu nostalgii! "Ostatni Smok" to - z tego co pamiętam - pierwsza książka, którą kupiłem sam, gdzieś na ulicznym straganie rozstawionym obok mojej podstawówki. Możliwe, że to też pierwsza pełnoprawna książka fantasy, jaką w życiu przeczytałem. Prawdopodobnie to też książka, którą przeczytałem ponownie najwięcej razy. Niektóre rzeczy starzeją się jak wino, ale są też takie, na które czas wpływa bardzo źle, takie do których nie powinno się wracać. Lepiej zachować dobre wspomnienia starych filmów czy gier komputerowych, niż zobaczyć jak bardzo się zestarzały. Czy to ze względu na kiepskie CGI, przestarzałe rozwiązania, czy też ogólne odstawanie od dzisiejszej kultury. "Ostatni Smok" także zdążył trochę zardzewieć. Styl pisania dialogów w którym bohaterowie 'wpatrują się pełnymi smutku oczyma' i 'odbierają uderzenia niechętnie' pomiędzy kwestiami jest już spotykany coraz rzadziej, w myśl zasady 'show, don't tell'. To samo tyczy się tłumaczeń, które nie mogą się zdecydować czy są stylizowane na staropolski czy jednak nie. Ale niech oberwę kulą ognistą, jeśli nie ma w tym pewnego uroku retro. Już sama historia będąca miksem "Robin Hooda" i arturiańskiego fanfiction wrzeszczy "Lata dziewięćdziesiąteeeeeeeeee!" - w końcu to wtedy nakręcono "Księcia złodziei", "Rycerza Króla Artura" i właśnie "Dragonheart", na podstawie którego napisana została ta książka. Dołóżmy do tego niezłych bohaterów, filmowe gagi i piękne zakończenie... I pomimo ćwierć wieku na karku, wciąż otrzymujemy naprawdę dobrą - jeśli nieco oldschoolową - fantastykę.
CultureBlaze - awatar CultureBlaze
Galeria złamanych piór Feliks W. Kres
Galeria złamanych piór
Feliks W. Kres
Pierwszy raz przeczytałem ją w okolicach 2005 roku, czyli wtedy kiedy wyszła, a i później kilka razy się zdarzyło. Teraz w ramach odświeżenia przeczytałem ponownie. Galeria złamanych piór niestety ale nie wytrzymała próby czasu. Jeśli ktoś jest zainteresowany pisaniem to polecam poszukać różnych twórców na YouTubie, niestety głównie w języku angielskim. Znajdziecie tam mnóstwo rad, porad dotyczących stylów pisania i rozmaitych technik pisarskich, czy analizy tekstu. W tym kontekście "Galeria..." wygląda ubogo. Co do samej zawartości książki to jest zbiorem felietonów, które same w sobie są napisane w sprawny i interesujący sposób. Niestety po zebraniu w kupę nie wyglądają już tak ciekawie. Autor ma zbyt dużo skoków pewności siebie lub jej braku kiedy po raz kolejny tłumaczy dlaczego surowe ocenia nadesłane teksty. Do tego dochodzą inne elementy które powtarzają się jak mantra na przykład zaimki. W kontekście nauki pisania wiele rozdziałów nie wnosiło nic ciekawego, było dużo powtórzeń wcześniej omawianych tematów. Osobiście zachowuje tę książkę i pewnie jeszcze kiedyś do niej wrócę, raczej z sentymentu niż wartości literackiej. Nie polecam jej początkującym autorom. Jedyną wartość jaką widzę byłaby dla ludzi którzy względów mają fanaberię żeby zostać pisarzami. "Galeria..." przestrzeże ich przed najbardziej powtarzalnymi błędami.
Grzegorz Urbański - awatar Grzegorz Urbański
Rycerz Czarnej Róży James Lowder
Rycerz Czarnej Róży
James Lowder
Kwiaty przeważnie symbolizują życie, radość, świeżość. Darowane pośmiertnie symbolizować mogą także pamięć i odrodzenie. Wiosna niesie za sobą magiczną moc wybudzania z zimowego snu i dzielenia się z fauną nadzieją na przeżycie kolejnego dobrego roku. Lord Soth utracił nie tylko życie. Nie dane jest mu ani zaznać spokoju, ani podziwiać wielobarwnych krajobrazów, doświadczać świata. Wszystko smakuje mu popiołem, jego aura roztacza grobowy chłód, a nienaturalna egzystencja nie pozwala spać snem wiecznym. Trudno o bardziej trafny symbol na jego napierśniku jak czarna róża – kwiat egzotyczny, dziwny, w pewnym sensie nienaturalny, może i niebrzydki, ale mroczny. Pozbawiony koloru. Lord Soth jest postacią, która ani przez chwilę nie wzbudziła ani mojej sympatii, ani współczucia. Nie jest to jednak bynajmniej wada – to świetny antagonista, w żadnym wypadku nie bez wyrazu. I kiedy na początku powieści wydawać by się mogło, że on i postacie poboczne są bardzo jednowymiarowe, stereotypowe wręcz – rozwijająca się fabuła oraz przywoływane w niej wspomnienia bohaterów pozwalają powoli odkrywać karty ich losów. To przede wszystkim przygodówka, ale czy tylko? Nie. To także opowieść o pięknej, ale zupełnie nie nieporadnej kobiecie, która wyrwana ze swojego względnie bezpiecznego życia przełamuje strach i walczy o swoją wolność. To także historia zdrady, przywiązania i toksycznych relacji, jakie łączą pana i jego sługi. To obraz skłaniający czytelnika do zastanowienia się nad tym, co jest w życiu najważniejsze i czy na pewno są to dobra doczesne i potęga. Zakończenie jest poruszające – zmuszające do przemyśleń, zastanowienia nad naturą i przebiegiem potencjalnego upadku moralnego człowieka. Zaczynając tę książkę, nigdy bym się po niej czegoś takiego nie spodziewała. Nie jest to arcydzieło, ale jest to pozycja warta uwagi. Przeczytałam do końca, mimo bardzo ścieśnionego druku.
Vejne - awatar Vejne
Krew i kamień Tomasz Kołodziejczak
Krew i kamień
Tomasz Kołodziejczak
Książka poziomem nie odbiega od tego, co w typowym fantasy znaleźć można. Nie jest pod żadnym względem wybitna, nie ma również specjalnych uchybień, które mogłyby razić. Ma jednak w sobie coś takiego, przez co mimo wszystko spodobała mi się bardziej niż inne tego typu produkcje.

Trzy rzeczy zaplusowały na tyle, że książka w ostatecznej wersji zyskuje ocenę "dobrą".
Po pierwsze, zakończenie. W szczegóły wdawać się nie będę, coby lektury nie psuć, ale muszę przyznać, autorowi naprawdę udało się wymyślić zakończenie, które naprawdę na długo w pamięć zapada.

Po drugie, pomysł. Podejrzewam, że to może być przyczyna wielu krytycznych opinii. Ostatecznie konsument nie lubi rzeczy nowych, on chce mielić to samo po raz n-ty w nieco tylko zmienionej konwencji. Świat w książce bazuje na kulturze prasłowiańskiej, o której wiemy naprawdę bardzo niewiele. Autorowi udaje się całkiem zgrabnie i bez rażących dziur sklecić to w całkiem spójną rzeczywistość. Miło czasem spotkać się z czymś innym.

Po trzecie; klimat. Na tym polu co prawda nieco brakuje, mogło być lepiej, niemniej gdzieś tam faktycznie pobrzmiewa ta atmosfera prymitywnej, zabobonnej kultury poddanej rytuałom i przesądom.

Podsumowując, mamy tu całkiem porządny kawałek oryginalnej fantasy. Z książki można było wycisnąć więcej, wszystko mogłoby być odrobinę "bardziej", ale w gruncie rzeczy całość czyta się przyjemnie i niezobowiązująco.
Sivarion Anatornel - awatar Sivarion Anatornel
Kanon Barbarzyńców, t.1 Jewgienij T. Olejniczak
Kanon Barbarzyńców, t.1
Jewgienij T. Olejniczak Rafał Dębski Tomasz Bochiński Robert J. Szmidt Dawid Juraszek Paweł Majka Cezary Frąc Michał Cetnarowski Anna Koronowicz
Cierpliwość jest cnotą. Przekonałem się o tym po raz kolejny podczas lektury tego zbioru, gdyż bardzo mało brakowało, a bym odłożył go na półkę z napisem ,,może nigdy?". Ale przemogłem się i zmęczyłem pierwsze opowiadania. Nie żeby były bardzo złe, w każdym było coś ciekawego. Może poza drugim, oryginalnym jak cios maczugą w łeb... I bohater trzeciego (prawie bliźniak Conana, wszystko potrafiący, dumny, potężny bohater, ale...charakteru i osobowości w nim za grosz) nieco mnie odstręczał... I ta ,,Wyspa mnichów", w której główny bohater jest barbarzyńcą chyba tylko dlatego, że tak wypada... Ale to bez znaczenia, gdyż o wszystkich zastrzeżeniach zapomniałem gdy zacząłem czytać kolejne opowiadania. W ,,Jestem ogniem" wreszcie zobaczyłem idealnego barbarzyńcę z wyboru, który nie jest nim dlatego, że cywilizacja do niego nie dotarła, ale takiego który nią zwyczajnie gardzi. Dalej było już tylko lepiej: wspaniale bawiłem się przy ,,Tęsknocie mieczy", która jest jednocześnie najdłuższym opowiadaniem serii. Z kolei ,,Valkar i muzyka ciemności" to humorystyczne podejście do klasyki, gdyż tytułowy barbarzyńca (nb bardzo sympatyczna postać) nie jest jego głównym bohaterem. Jest nim... podążający jego śladem grabarz, który dzięki jego barbarzyńskim wyczynom nigdy nie narzeka na brak klientów. Świetne podsumowanie całego gatunku, w końcu wizyta takiego powieściowego Conana zostawia skutki podobne do detonacji bomby atomowej... A skoro o Conanie mowa, pojawia się on w ostatnim opowiadaniu Rafała Dębskiego. I chociaż nie do końca zgadza się ono z wydarzeniami z powieści R. Howarda, to byłem nim zachwycony. Tak właśnie wyobrażałem sobie uginającego się pod ciężarem korony wielkiego wojownika... Gdybym chciał oceniać każde opowiadanie z osobna i wyciągnąć z ocen średnią, pewnie musiał bym całemu dać 6, może 7. Ale za to, że kiedy niemal wzruszony przewracałem ostatnia stronę i stwierdziłem z żalem: ,,Jak to? To już koniec?'' muszę dodać co najmniej jedno oczko.
Xarthras - awatar Xarthras
Milion otwartych drzwi John Barnes
Milion otwartych drzwi
John Barnes
Podróżując statkami kosmicznymi w hibernacji, ludzie zasiedlili niezliczone światy. W trakcie kolonizacji, oprócz terraformowania nadających się do tego planet, zaprojektowali i wymodelowali dla nich nowe kultury. Giraut dorastał na planecie Wilson w barokowym Nou Occitan - hedonistycznym świecie płaszcza i szpady (elektronicznej),wśród kultywujących romantyczną rycerskość, nieustannie pojedynkujących się poetów, trubadurów i "dam ich serca". Opuści jednak swój rodzinny świat przenosząc się do Kaledonii na planecie Nansen. Trafi tam do bardzo odmiennego - surowego, ascetycznego i utylitarnego społeczeństwa "Racjonalnych Chrześcijan" (tzw. 'private joke'...). Giraut z przyjaciółmi ma pomóc w przyłączaniu planety do sieci teleportacji międzygwiezdnej, która umożliwi błyskawiczne podróże i transport pomiędzy podłączonymi światami. Doświadczenie Tysiąca Kultur każe przygotować się na nieuniknione zaburzenia i problemy społeczno-ekonomiczne towarzyszące tej zmianie. Ale w tym przypadku, nagłe wydarzenia będą nieprzyjemnym zaskoczeniem dla wszystkich. Postawią Girauta w całkiem nieoczekiwanej roli. Zmuszą do podjęcia odpowiedzialności za innych i... dorośnięcia. Tempo akcji nieco faluje (oględny sposób powiedzenia, że chwilami siada...),ale Barnes w dość ciekawy i atrakcyjny sposób porusza tu wiele ważkich tematów. Pierwszym i najbardziej oczywistym jest globalizacja (choć tu bardziej pasowałaby "galaktyzacja") i towarzyszące jej napięcia. Jest też relatywizm kulturowy. Pokazuje, jak kultura chlubiąca się racjonalizmem i utylitaryzmem niepostrzeżenie może ulec wynaturzeniu i skostnieniu w zupełne przeciwieństwo swoich wartości. Z kolei kultura epatująca artystycznym wyrafinowaniem i radością życia, widziana z zewnątrz, może okazać się po prostu... płytka i banalna. I może odsłonić drugie, mniej przyjemne oblicze. Milion... był początkiem czteroczęściowej serii o przygodach Girauta w światach Tysiąca Kultur. Jednak w Polsce kontynuacji nie wydano. Szkoda.
Krzysztof - awatar Krzysztof

Cytaty z książki Kiedy ogarnie cię szał?

Dodaj cytat z książki Kiedy ogarnie cię szał?