Chiny. Cuda Świata. 100 kultowych rzeczy, zjawisk, miejsc

- literatura podróżnicza
- Cuda świata (tom 3)
- 2008-01-01
- 2008-01-01
Cuda świata to ekskluzywna kolekcja 25 albumów. Każdy z nich to wyczerpująca i barwna publikacja przybliżająca czytelnikowi kraj, jego kulturę oraz najważniejsze miejsca i obiekty z prestiżowej
Kup Chiny. Cuda Świata. 100 kultowych rzeczy, zjawisk, miejsc w ulubionej księgarni
Oceny książki Chiny. Cuda Świata. 100 kultowych rzeczy, zjawisk, miejsc
134 użytkowników ma tytuł Chiny. Cuda Świata. 100 kultowych rzeczy, zjawisk, miejsc na półkach głównych- Przeczytane 71
- Chiny 9
- Podróżnicze 5
- Podróże 3
- Chiny 2
- Domowa biblioteczka 2
- Podróże (małe i duże) 1
Tagi i tematy do książki Chiny. Cuda Świata. 100 kultowych rzeczy, zjawisk, miejsc
Cytaty z książki Chiny. Cuda Świata. 100 kultowych rzeczy, zjawisk, miejsc
Dodaj cytat z książki Chiny. Cuda Świata. 100 kultowych rzeczy, zjawisk, miejsc
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chiny. Cuda Świata. 100 kultowych rzeczy, zjawisk, miejsc
Przed jak i po podróży do Chin, wyjątkowo ciekawa lektura (a po chyba nawet bardziej)! Co lepsze w dużej mierze wciąż aktualna, chociaż od momentu wydania minęło 10 lat (2008 r.). Nie jest to przewodnik z godzinami wejść do atrakcji, spisem hoteli, czy polecanymi restauracjami, a kompendium wiedzy o Państwie Środka, podzielone na 4 części: perły architektury, skarby tradycji, magię przyrody oraz ludzi i styl życia. Nie sposób się od niej oderwać (acz nie każdą część z serii można ocenić równie dobrze jak np. USA),pełno w niej nawiązań do historii, kultury, przytaczane są ciekawostki, legendy oraz cytaty. Wszystko, co tu opisują jest prawdą (przynajmniej ta część, której doświadczyłam w tegorocznej podróży po Chinach). Nie łatwo było skompresować wiedzę o najstarszej istniejącej cywilizacji świata, lecz udało się. Na dodatek wydano ją w miłej dla oka oprawie - zdjęcia,ładny papier, twarda okładka. Już nie mogę się doczekać, aż zabiorę się za Grecję.
Bardzo dobrze zainwestowane 3 złote.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChiny, prawie 10.000.000 km2 powierzchni, ludzi mieszka tam ponad miliard. Jak do tego odnieść tę 150 kartkową książeczkę? Przecież to kropelka w morzu Chin. Ale kropelka całkiem, całkiem treściwa. Treściwa w ogólniki, w takie małe-co-nie-co o tym ogromnym kraju, o prastarej kulturze, o miastach i zabytkach, o ciekawostkach i przecudnych miejscach. I nawet jest liźnięcie o ludziach, o języku, o piśmie, teatrze, kinie. W książce jest wystarczająco treści aby zaciekawić, aby pobudzić albo zniechęcić.
Bo nie dla każdego są Chiny
Chiny, prawie 10.000.000 km2 powierzchni, ludzi mieszka tam ponad miliard. Jak do tego odnieść tę 150 kartkową książeczkę? Przecież to kropelka w morzu Chin. Ale kropelka całkiem, całkiem treściwa. Treściwa w ogólniki, w takie małe-co-nie-co o tym ogromnym kraju, o prastarej kulturze, o miastach i zabytkach, o ciekawostkach i przecudnych miejscach. I nawet jest liźnięcie o...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgnęłam po tę książkę, gdyż marzy mi się podróż do Chin. Myślałam, że dowiem się z niej co warto zobaczyć, przeżyć... Książka niestety za ciekawa nie była, chociaż szybko się czytało. A jak ktoś chce się dowiedzieć co warto zobaczyć w Chinach, to lepiej niech sobie sprawdzi w internecie co go interesuje. Ta książka to żadna rewelacja.