Z biologią za pan brat

Okładka książki Z biologią za pan brat autora Jan Jerzy Cybis, Andrzej Jerzmanowski, Krzysztof Staroń, 8320706564
Okładka książki Z biologią za pan brat
Jan Jerzy CybisAndrzej Jerzmanowski Wydawnictwo: Wydawnictwo Iskry popularnonaukowa
popularnonaukowa
1985-01-01
1985-01-01
8320706564

Kup Z biologią za pan brat w ulubionej księgarnii

Oceny książki Z biologią za pan brat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Z biologią za pan brat

9 użytkowników ma tytuł Z biologią za pan brat na półkach głównych
6 użytkowników ma tytuł Z biologią za pan brat na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Z biologią za pan brat

Andrzej Jerzmanowski
Andrzej Jerzmanowski
Prof. dr hab. Andrzej Jerzmanowski (urodzony 13 listopada 1946 r. w Warszawie) jest genetykiem i biologiem molekularnym, profesorem zwyczajnym na Wydziale Biologii Uniwersytetu Warszawskiego oraz w Instytucie Biochemii i Biofizyki PAN w Warszawie. W latach 1995-2005 był badaczem międzynarodowym Instytutu Medycznego Howarda Hughes'a (USA). Od 2002 r. jest członkiem korespondentem Polskiej Akademii Nauk. Należy do rad naukowych czasopism międzynarodowych (Plant Journal, Plant Methods) i krajowych (Acta Biochimica Polonica, Postępy Biochemii). Jest członkiem Centralnej Komisji do Spraw Stopni i Tytułów oraz Rady Fundacji na rzecz Nauki Polskiej (kadencja 2008-2012). Prof. Jerzmanowski jest autorem ponad 50 prac naukowych z dziedziny biologii molekularnej i genetyki opublikowanych w czołowych czasopismach międzynarodowych (m.in. Plant Cell, Proc. Natl. Acad. Sci. USA, J. Biological Chemistry, Genetics, Trends in Plant Science). Tematem publikacji są molekularne mechanizmy rozwoju u roślin, w szczególności udział struktury chromosomów w kontroli aktywności genów i kształtowaniu pamięci komórkowej. Prof. Jerzmanowski jest autorem książek, artykułów i audycji popularyzujących współczesną biologię, a także podręczników dla szkół. Książka „Geny i ludzie", w 1995 r. przyniosła mu Nagrodę im. Hugo Steinhausa za najlepszą polską książkę popularnonaukową. Uczestniczył w pracach nad reformą egzaminów maturalnych z biologii, tworzeniem podstaw programowych i standardów nauczania. Przewodniczy Radzie Programowej czasopisma Biologia w Szkole. Reprezentuje Polskę w European Molecular Biology Conference.

Cytaty z książki Z biologią za pan brat

Dodaj cytat z książki Z biologią za pan brat

Ciekawostki historyczne