Kryzys. Przewodnik Krytyki Politycznej

- biznes, finanse
- Przewodniki Krytyki Politycznej
- 2009-01-01
- 2009-01-01
Amerykański kryzys finansowy 2008 roku podważył fundamenty światowej gospodarki i błyskawicznie objął swym zasięgiem wszystkie rejony globu. Zaczyna się głęboka recesja. Czy krach można było przewidzieć? Czy winę za niego ponoszą chciwe i zdemoralizowane elity finansowe, czy może jest on skutkiem braku odpowiednich regulacji rynku? Czy grozi nam największa zapaść gospodarcza od czasu Wielkiego Kryzysu z lat 1929―1932? I wreszcie: co robić, aby uniknąć „powtórki z rozrywki” z lat 30. ― masowych bankructw, bezrobocia? Jak głęboko obecny kryzys zmienia nasze myślenie o ekonomii i skutecznej polityce gospodarczej?
Kryzys. Przewodnik Krytyki Politycznej to zbiór tekstów najważniejszych ekonomistów, analityków giełdowych i innych znawców tematu, w tym laureatów Nagrody Nobla w dziedzinie ekonomii, a także komentatorów politycznych, pisarzy i filozofów.
Obok błyskotliwych diagnoz (E. Bendyk, J. Staniszkis, I. Wallerstein, S. Žižek, J. Żakowski),sprawdzonych prognoz sprzed kryzysu (D. Baker, R. Brenner) oraz komentarzy specjalistów (R. Frydman, R. Gordon, T. Kowalik, P. Kuczyński, D. Rodrik, J. Sachs, J. Stiglitz, R. Wade) znajdziemy w nim konkretne recepty i propozycje rozwiązań. Oprócz nich czytelnik znajdzie w książce także głośne zeznanie Alana Greenspana przed amerykańskim Kongresem oraz wprowadzenie do teorii Keynesa pióra tegorocznego noblisty Paula Krugmana.
Kup Kryzys. Przewodnik Krytyki Politycznej w ulubionej księgarni
Oceny książki Kryzys. Przewodnik Krytyki Politycznej
45 użytkowników ma tytuł Kryzys. Przewodnik Krytyki Politycznej na półkach głównych- Chcę przeczytać 28
- Ekonomia 2
- Posiadane 1
- Humanistyka i nauka 1
- Politologia, ekonomia 1
- Krytyka Polityczna 1
- Humanistyka 1
- Non-Fiction 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kryzys. Przewodnik Krytyki Politycznej
Bardzo dobry przekrój tekstów. Warto przeczytać, by poznać opinie "lewej" strony
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKryzysy nie są wywoływane przez żadne "animal spirits", a przez banki centralne, sztucznie obniżające stopy procentowe i dające tym samym znać inwestorom, że zakumulowano w gospodarce wystarczająco zasobów, by rozpocząć kapitałochłonne inwestycje oparte na tanim kredycie. Jednocześnie jest to znak dla konsumentów, że nie opłaca się oszczędzać, więc zwiększają konsumpcję. Do czego to prowadzi? Wzrastają ceny, inwestycje okazują się droższe niż zakładano, nie ma już co pożyczyć (bo papierki możesz sobie drukować w nieskończoność, ale jest skończona liczba cegieł czy chlebów),budynki stoją niedokończone, fabryki niewyposażone, firmy upadają, ludzie tracą pracę, spada konsumpcja, kolejne firmy upadają. Mamy kryzys. Co dalej? Zamiast zatrzymać to szaleństwo i pozwolić recesji oczyścić rynek z błędnych inwestycji, to postuluje się dalsze pompowanie pieniędzy w gospodarkę. To jak leczenie kaca klinem.
Kryzysy nie są wywoływane przez żadne "animal spirits", a przez banki centralne, sztucznie obniżające stopy procentowe i dające tym samym znać inwestorom, że zakumulowano w gospodarce wystarczająco zasobów, by rozpocząć kapitałochłonne inwestycje oparte na tanim kredycie. Jednocześnie jest to znak dla konsumentów, że nie opłaca się oszczędzać, więc zwiększają konsumpcję. Do...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawe studium dotyczące podwalin kryzysu ekonomicznego zapoczątkowanego upadkiem Lehman Brothers w 2008 roku. Analiza ludzkich zachowań (czytaj głupota i chciwość) oraz działalność instytucji finansowych (brak odpowiednich instrumentów ekonomicznych) doprowadziły do zapaści, której skutki odczuwane są po dziś dzień na wielu kontynentach. Książka niczym bajka, przedstawia bardzo gorzki morał pokazujący do czego może doprowadzić brak odpowiedzialności osób zarządzających rynkami finansowymi. Bo tak naprawdę na końcu drogi, za wszystkimi wykresami, liczbami i danymi, stoi zwykły człowiek kierujący się prostą, ale jakże "parlamentarną" zasadą: "Nachapać się jak najwięcej".
Ciekawe studium dotyczące podwalin kryzysu ekonomicznego zapoczątkowanego upadkiem Lehman Brothers w 2008 roku. Analiza ludzkich zachowań (czytaj głupota i chciwość) oraz działalność instytucji finansowych (brak odpowiednich instrumentów ekonomicznych) doprowadziły do zapaści, której skutki odczuwane są po dziś dzień na wielu kontynentach. Książka niczym bajka, przedstawia...