Ja, Elżbieta. T. 1

Teresa Komłosz, Bożena Kucharuk

Kup Ja, Elżbieta. T. 1 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ja, Elżbieta. T. 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ja, Elżbieta. T. 1

Świetnie napisana historia potężnej władczyni Anglii. Prywatne i publiczne życie wielkiej królowej.

Z perspektywy lat Elżbietę I ocenia się jako jedną z najpotężniejszych, a zarazem najbardziej tajemniczych władczyń Anglii. Taki jest osąd historii. Ale w jakim świetle widziała się sama królowa? Rosalind Miles mistrzowsko oddając ducha i klimat epoki, prezentuje nam prywatne i publiczne życie wielkiej królowej.

Książka ta nie jest opracowaniem historycznym, lecz powieścią, w której autorka starała się przybliżyć czytelnikowi tę niezwykłą postać jaką była Elżbieta I. O duszy tajemniczej i umyśle jasnym niczym blask diamentu, jak widział ją Filip II, kobiety, która stała się najsławniejszą królową Anglii. Książka to historia niechcianego dziecka, narodzonego w goryczy i naznaczonego piętnem bękarta, które osiągnąwszy wiek młodzieńczy traci głowę wdając się w erotyczny skandal, a przez całe życie może ją utracić w sensie dosłownym, zasługuje na lepsze poznanie.

Książka ta nie jest opracowaniem historycznym, lecz...

1991

Elżbieta sama opowiada o swoim życiu. W I tomie przeczytamy o dzieciństwie i młodości, aż do dnia, kiedy wreszcie zasiadła na tronie.
Niby nic nowego, bo historia dynastii Tudorów znana jest z mnóstwa innych książek oraz kilku filmów i seriali, ale ten temat jest na tyle fascynujący, że wciąż sięga po niego wielu autorów.
Troszkę zabrakło mi opisów codziennego życia i obyczajów, co wspaniale potrafi ukazać np. Philipa Gregory. Mimo to z wielką przyjemnością przeczytałam również tę powieść.

Troszkę zabrakło mi opisów codziennego życia i...

114 użytkowników ma tytuł Ja, Elżbieta. T. 1 na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Ja, Elżbieta. T. 1 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ja, Elżbieta. T. 1

Poślubić Mozarta Stephanie Cowell
Poślubić Mozarta
Stephanie Cowell
Stephanie Cowell urzekła mnie swoją powieścią. Po obejrzeniu znanego filmu "Amadeusz" znałam kilka najważniejszych fkatów z życia kompozytora. Ta powieść ukazuje kilkuletni fragment z życia Mozarta, kiedy jest on już młodym mężczyzną. Minęła aura cudownego dziecka i teraz trzeba walczyć na bogatych dworach o możliwość zarobku do godnego życia i możliwość spełniania się w swojej twórczości. Niestety ta droga jest trudna, częściej przypomina czołganie się u stóp władców tego świata. Mozartowi rzadko pozwala na to jego duma i przekonanie o własnym geniuszu. Ta książka napisana jest nieco inaczej, bo to poprzez losy czterech sióstr Weber poznajemy życie Mozarta, który na różne sposoby był z nimi związany. Każda z córek odgrywa inną rolę w życiu kompozytora. Słynne wieczorki muzyczne ukazują jak bardzo muzyka była sposobem na życie tych ludzi - źródłem zarobku, ale też radości i głębokich przeżyć. Sporo realiów epoki, zwłaszcza klasy średniej i mieszczaństwa. Ciekawy obraz miejsca kobiety i artystki w tym społeczeństwie, związane z tym próby usamodzielnienia się od mężczyzn. Plany matrymonialne matki to cała epopeja. Spomiędzy codziennych wydarzeń i zwyczajnej walki o byt wyłania się obraz genialnego, wrażliwego kompozytora. Obserwacje sióstr Weber znalazły swoje odbicie w muzyce Mozarta i wielu postaciach w jego operach. Przepiękna powieść. Podobnie jak w przypadku powieści, której bohaterem był Michał Anioł, ta też zachęciła mnie do poszukiwań innych książek na temat Mozarta.
Gosia - awatar Gosia
oceniła na88 lat temu
Bogaci są różni Susan Howatch
Bogaci są różni
Susan Howatch
Do książki przymierzyłam się dawno temu, przy pierwszym podejściu doszłam do 4% zawartości, po czym przewróciłam zażenowana oczami, ze wzgardą zamknęłam tę część kindla i zabrałam się za coś bardziej, w moim pojęciu, ambitnego. Ale, nigdy nie mów nigdy. Nadejszła wiekopomna chwila, czyli chwila słabości w samolocie typu: coś muszę poczytać zanim wyląduję, i proszszsz…. W skrócie: historia osnuta wokół centralnej postaci Paula Van Zale, The Bankiera, łącząca grupę osób skoligaconych z nim poprzez więzy bardziej lub mniej rodzinne. Ktoś nazwał to sagą, ale dla mnie saga to przynajmniej 2 pokolenia. Tutaj zamykamy się w jednym. Saga pewnie będzie, jeśli uda mi się przeczytać część drugą. Czas i miejsce: lata 1922 do 1939, głównie USA, trochę Anglia. Bohaterowie: bogaci Państwo. Zacznę od tego, że rozumiem Czytelników, którym książka nie przypadła do gustu. Poziom kiczu osiąga chwilami szczyty Alp oraz głębię jeziora Ontario, lub Gopło, jak kto woli. Jeżeli jednak wrzuci się na tzw. luz, to można się nieźle ubawić. Opisy życia uprzywilejowanych z detalami typu co kto spożył lub wypił lub co na siebie założył, a jaki żel we włosy delikatnie wklepał, mój boszsze, chwilami nie mogłam uwierzyć, co ja czytam. I ten tradycyjny hetero seks, na bogato opisany, no łza w oku się kręciła. A do tego ilość whisky, wina, etc. oraz fajek skonsumowanych przez bohaterów podczas lektury przyprawił mnie o kaca. Z czasem książka mnie wciągnęła, przypominała mi oglądanie seriali amerykańskich z lat 80tych. Niby się uśmiechałam pod wąsem, co to za żenada, dno i w ogóle. Ale chyba nie aż takie, jeśli ponad 700 stronic bardzo szybciutko przeczytałam i rozpatruję na poważnie (sic!) sięgnięcie po część drugą. Minusy (albo i plusy, kwestia gustu): opera mydlana typu Dynastia. Plusy (w moim odczuciu): ciekawa narracja, podobno charakterystyczna dla tej autorki, czyli historia opowiedziana z perspektywy wielu osób, gdzie każda przedstawia swój punkt wiedzenia. Żadna z postaci nie jest idealna, wszyscy są normalni, bohaterowie z krwi i kości. Ja żadnej z postaci nie kibicowałam, po prostu śledziłam poszczególne losy. Podsumowując: bardzo długie czytadło, raczej nie dla ambitnych (bez obrazy). Bardzo przewidywalne, chwilami wręcz nudą trąci. Decyzję, czy je szturmować pozostawiam zainteresowanym. Ja dobrze bawiłam się podczas lektury.
IzaKlara - awatar IzaKlara
oceniła na61 rok temu
Sekret Clary Françoise Bourdin
Sekret Clary
Françoise Bourdin
"Clara prowadziła bardzo ożywione życie towarzyskie. W szalonej atmosferze lat międzywojennych, kiedy to każdy chciał szybko przeżyć jak najwięcej, jej rezydencja na ulicy Malakoff niemal każdego wieczoru tonęła w powodzi świateł." 1945 rok, Vallonue, Prowansja Piękna Clara jest seniorką bogatego rodu Morvanów. Jej mąż Henri zginął w czasie wojny. Kobieta ma dwóch dorosłych synów Charlesa i Edouarda, którzy założyli już swoje rodziny. Ma też szóstkę ukochanych wnuków, dla których jest w stanie zrobić wszystko. Pewnego ranka Clarę budzi huk wystrzału. Kobieta odnajduje w gabinecie swojego syna Edouarda. Mężczyzna nie żyje, obok niego na biurku leży rewolwer ojca. Przybyli na miejsce policjanci stwierdzają samobójstwo. Mijają lata, Clara dbając o dobro rodziny ciągle pomnaża swój majątek. Szczególną troską otacza ukochanych wnuków. Bardzo niepokoi ją los młodszego syna Charlesa, który w czasie wojny stracił w obozie koncentracyjnym ukochaną żonę i córeczkę. Charles coraz bardziej pogrąża się w apatii, tęskniąc za tym co bezpowrotnie minęło. Dorosłe wnuki Clary zaczynają szukać swojej drogi i własnego szczęścia. Kobieta za wszelką cenę chce utrzymać członków klanu razem bo najważniejsza dla niej jest rodzina. Ale Clara ukrywa też przed nimi pewien sekret z przeszłości. Czy tragiczne fatum, które zawisło nad klanem Movanów da o sobie znać? Czy prawda o wydarzeniach z 1945 roku ujrzy światło dzienne? Bardzo lubię ten charakterystyczny francuski klimat w powieściach i tu go odnalazłam. Przepiękny Paryż, klimatyczna wiejska posiadłość w Prowansji, niedaleko Awinionu i opisy przyrody zachwycają. A w tym wszystkim członkowie rodu Morvanów ze swoimi skrywanymi tajemnicami, radościami i smutkami codziennego życia. Śledzimy losy wszystkich wnuków Clary przez dzieciństwo aż po ich dorosłość i życiowe wybory. "Sekret Clary" to ciepła i mądra opowieść o miłości, potędze pieniądza, karierze i kobiecej sile. Zakończenie książki jest bardzo zaskakujące. Ja mam to szczęście, że mogę sięgnąć po 2 część "Potomkowie Clary", która jest kontynuacją tej historii.
Maria Manterys-Storma - awatar Maria Manterys-Storma
oceniła na74 dni temu
Dom nad oceanem Anne Rivers Siddons
Dom nad oceanem
Anne Rivers Siddons
Całkiem dobra powieść obyczajowa. Autorka powieści - Anne Rivers Siddons - pochodzi z amerykańskiego Południa i świetnie potrafiła oddać charakter i klimat tych stron. To opowieść o czterech dziewczynach, które poznały się w collegu. Członkinie jednego bractwa, niekoniecznie przyjaciółki, jednak los dość mocno je ze sobą wiąże, nawet czasami wbrew ich chęciom. Z początku denerwowała mnie atmosfera panująca w szkole, swego rodzaju snobizm i "parcie na szkło", specyficzne dla tego rejonu wychowanie, czasem zakłamanie w ukazywaniu własnego wizerunku i ściśle wytyczony plan na życie, szczególnie właśnie dla dziewczyn. Coraz bardziej jednak akcja mnie wciągnęła. Historia jest opowiadana z perspektywy Kate, jednej z dziewczyn. Poznajemy ją współcześnie, jej problemy zdrowotne, życiowe porażki i niepowodzenia, które ją spotkały oraz kruche szczęście, które sobie zbudowała. We fragmentach retrospekcyjnych opowiada o okresie szkolnym. O pierwszych przyjaźniach, randkach, miłości, drodze zawodowej, małżeństwie. Po szkole kontakt z przyjaciółkami urwał się z różnych przyczyn. Po latach dorosłe już kobiety postanawiają się spotkać. Poznają swoje dalsze losy. Żadna z nich do końca nie spełniła swoich planów z młodości. Stopniowo wychodzi na jaw wiele tajemnic, kobiety muszą się zmierzyć z niewyjaśnionymi sprawami z przeszłości, a zakończenie ma w sobie wręcz wątek sensacyjny. Do pewnego momentu akcja toczy się nieco ospale, jak życie na amerykańskim Południu. Potem jednak nabiera tempa. W grę wchodzi rozliczenie się z przeszłością, wyjaśnienie wielu spraw, przebaczenie i próba pogodzenia się z obecną rzeczywistością. Bardzo podobała mi się warstwa psychologiczna powieści. Tyle postaci, każda odmienna i dość skomplikowana, do tego metamorfoza z nastolatek w dojrzałe już kobiety po przejściach. Ciekawa autorka, będę mieć na uwadze inne jej powieści.
Gosia - awatar Gosia
oceniła na88 lat temu
Niedościgniona Kleopatra. Opowieść o ostatniej królowej Egiptu Irène Frain
Niedościgniona Kleopatra. Opowieść o ostatniej królowej Egiptu
Irène Frain
Ciekawa, choć może nieco zbyt liryczna, opowieść Irène Frain zachęca nas do poznania prawdziwej Kleopatry. Nie tej, która zbyt często opisywana jest jako żądna władzy pożeraczka serc, gotowa zrobić wszystko, by osiągnąć swoje cele. Według Irène Frain Kleopatra jest po prostu kobietą, która została popchnięta przez siły losu. Urodziła się jako przedstawiciela rodu Lagidów (Ptolemeuszy),dynastii, w której potrzeba było wiele silnej woli, by zaistnieć na scenie politycznej. Przede wszystkim - przetrwać! Aby dojść do władzy, Lagidzi nie wahali się zabijać się nawzajem w celu wyeliminowania niepożądanych konkurentów, konieczne było zatem wykazanie się umiejętnością dotarcia do tronu. Kleopatrze udało się to dzięki nadzwyczajnej inteligencji, rozwijanej latami w bibliotece aleksandryjskiej. Krokiem numer dwa były umiejętne negocjacje z Rzymianami. Chodziło o to, aby nie przyłączyli Egiptu i jego skarbów do Cesarstwa. Kleopatra osiągnie ten cel (na jakiś czas) zostając kochanką Cezara, któremu nawet urodzi dziecko. W Cezarze rozpoznaje zresztą w pewnym sense swojego sobowtóra, z podobną inteligencją i pragnieniem władzy. Po śmierci Cezara konsekwentnie zwiąże się z Antoniuszem, posuwając się nawet do tego, że wyjdzie za niego za mąż i da mu troje dzieci... Dopiero bitwa pod Akcjum ostatecznie wyznaczy kres tej gry i samobójstwo Kleopatry - jednej z najbardziej wpływowych kobiet starożytności. Jako opowieść biografia ta dość silnie akcentuje okres przed dojściem Kleopatry do władzy: zabójstwa, spiski, zwyczaj zawierania małżeństw między bratem a siostrą, synem a matką, ojcem a córką. Opis przybycia Rzymian do Aleksandrii jest urzekający, podobnie jak domysły co do planów snutych przez Kleopatrę. Wszystko to jednak skąpane jest w nużącym czasem liryzmie... Chciałoby się czasem przejść do sedna nieco szybciej. Nieodparcie miałam wrażenie, że Irène Frain starała się udawać nowego Homera... Powieścią sprawia wrażenie nieco nierównej, momentami dłuży się i popada w chaos, w innych miejscach okazuje się nadzwyczaj ciekawa, zabawna i poruszająca.
Telksinoe - awatar Telksinoe

Cytaty z książki Ja, Elżbieta. T. 1