Requiem dla PQ-17.Tragedia udokumentowana

- 1986-01-01
- 1986-01-01
- 83-05-11342-6
- Aleksander Achmatowicz
Opowieść o losach jednego z konwojów, które e lecie 1942 r. drogą morską dostarczały broń i zaopatrzenie dla armii radzieckiej, dźwigającej wówczas na swych barkach prawie cały ciężar wojny lądowej.
Kup Requiem dla PQ-17.Tragedia udokumentowana w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Requiem dla PQ-17.Tragedia udokumentowana
24 użytkowników ma tytuł Requiem dla PQ-17.Tragedia udokumentowana na półkach głównych- Przeczytane 16
- Biografie, historia 1
- Na papierze 1
- II wojna światowa 1
- Marynistyka 1
- Fakty nie mity 1
- Historia Polski i okolic 1
- Historia / powieść historyczna 1

Opinie i dyskusje o książce Requiem dla PQ-17.Tragedia udokumentowana
Książka „Requiem dla PQ-17.Tragedia udokumentowana”
Książka „Requiem dla PQ-17.Tragedia udokumentowana”
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznam szczerze że ciekawa książka i na końcu wzruszająca i zostawiająca nas z pytaniem jak było naprawdę, czy Tiroitz trafili Rosjanie jak twierdzą, czy też nie ? Dla miłośników drugiej wojny światowej warta przeczytania pozycja.
Ciekawa pozycja, pełna dramaturgii... decyzja jednej osoby spowodowała utratę ładunków na wartość 700 mln. dolarów, życia kilku tysięcy marynarzy, prawie 30 frachtowców.... To zdarzyło się naprawdę - warto przeczytać...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra ze względu na prawdziwy realizm bitew morskich i tragicznych losów marynarzy.Ciekawa politycznie ze względu na typowo rosyjską kłamliwą niekonsekwencję w interpretacji faktów;autor orzeka,iż materialna pomoc Zachodu była całkowicie zbędna,ale kilka stron dalej w listach Stalina do Churchilla widać,jak bardzo była Rosjanom potrzebna.Typowa kłamliwa komunistyczna propaganda,mająca ciągi dalsze we współczesnych dziejach...No i głupota Anglików (tu można dokonać porównania z historią opisaną w "Most na rzece Kwai").
Bardzo dobra ze względu na prawdziwy realizm bitew morskich i tragicznych losów marynarzy.Ciekawa politycznie ze względu na typowo rosyjską kłamliwą niekonsekwencję w interpretacji faktów;autor orzeka,iż materialna pomoc Zachodu była całkowicie zbędna,ale kilka stron dalej w listach Stalina do Churchilla widać,jak bardzo była Rosjanom potrzebna.Typowa kłamliwa...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdy kraj pisze swoją historię.
Pomimo wszystko jest to spora lekcja historii, ciekawie opowiedziana
Każdy kraj pisze swoją historię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to historia o bohaterskich Rosjanach i nieudacznikach z Anglii i USA. No i pytanie czy Tirpitz został zestrzelony przez radziecki okręt czy nie.... tylko Rosja twierdzi, że był.
Pomimo wszystko jest to spora lekcja historii, ciekawie opowiedziana
Dobra! A mogła by być jeszcze lepsza gdyby wydano ją staranniej. Największy mankament to brak załączonych map - trzeba samemu w atlasie szukać miejsc o których książka wspomina. Trudno powiedzieć czy to jeszcze fabularyzowany dokument , czy nadzwyczaj realistyczna powieść. Czytając poznajesz fakty, ale i czujesz niemal na skórze lodowaty uścisk oceanu i palący blask płonącego w pobliżu zbiornika z paliwem. Ze wszech miar godna polecenia - bez względu na rzetelność historyczną czy miejscami jej brak (wiadomo - sowiecka "demokracja ludowa").