Opowieści ze ściany

Okładka książki Opowieści ze ściany autora John Roskelley, 8386868600
Okładka książki Opowieści ze ściany
John Roskelley Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Seria: Obieżyświat biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Obieżyświat
Stories Off the Wall
1996-05-28
1996-05-28
Biruta Markuza-Białostocka

Kup Opowieści ze ściany w ulubionej księgarnii

Oceny książki Opowieści ze ściany

OPINIE i DYSKUSJE o książce Opowieści ze ściany

W książce tej znajdziemy 14 opowiadań - wspomnień, napisanych ciekawym językiem, ilość fachowych terminów wspinaczkowych nie odstrasza.
Znajdziemy tutaj trochę mądrości do przemyśleć, trochę zabawnych opisów, oraz kapkę ryzyka i nieszczęścia.
Jeśli interesują was góry i wspinaczka to polecam Wam tą lekturę.

Jeśli interesują was góry i wspinaczka to polecam Wam tą lekturę.

49 użytkowników ma tytuł Opowieści ze ściany na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Opowieści ze ściany na półkach dodatkowych

John Roskelley
John Roskelley
Znany amerykański wspinacz i pisarz.

Dotknięcie pustki Joe Simpson
Dotknięcie pustki
Joe Simpson
„Dotknięcie pustki” – książka, która weryfikuje pewność siebie Po tę książkę sięgnąłem po obejrzeniu filmu, w czasie gdy sam intensywnie się wspinałem. I choć wielu mogłoby się spodziewać, że taka historia działa odstraszająco, na mnie podziałała wręcz odwrotnie — była ogromną dawką motywacji. Czytając, nie oceniałem bohaterów i nie szukałem winnych. Miałem w sobie przekonanie, że na ich miejscu znalazłbym lepsze rozwiązanie, że zachowałbym się inaczej, może nawet „lepiej”. Góry jednak szybko weryfikują takie myślenie. Innym razem, już w realnej sytuacji, gdzieś w szczelinie, zrozumiałem coś bardzo prostego: człowiek może być pewny siebie tylko na tyle, na ile już się sprawdził. Nic więcej. To nie jest książka wybitna literacko — w końcu to reportaż. Ale jej siła nie tkwi w stylu, tylko w autentyczności. W prawdzie. W pokazaniu, czym naprawdę są wysokie góry — nie romantyczną wizją, lecz przestrzenią decyzji podejmowanych pod presją, gdzie każda ma swoje konsekwencje. Uważam, że to lektura obowiązkowa dla adeptów wspinaczki wysokogórskiej. Nie po to, żeby odstraszać, ale żeby pokazać, jaka przygoda — w pełnym znaczeniu tego słowa — może ich czekać. Może to zabrzmi paradoksalnie, ale wiem z własnego doświadczenia, że takie historie nie odbierają motywacji. One ją porządkują. Nie jestem pewien, czy to książka dla tych, którzy w góry nie chodzą. Być może tak — ale dla tych, którzy naprawdę się wspinają, ma zupełnie inny ciężar.
AUTOR Lipkowski - awatar AUTOR Lipkowski
ocenił na81 miesiąc temu
Na szczytach świata Jerzy Kukuczka
Na szczytach świata
Jerzy Kukuczka
Książka „Jerzy Kukuczka. Na szczytach świata” to pozycja, która ma swoje miejsce w biblioteczce każdego pasjonata wspinaczki wysokogórskiej. Jednak dla czytelnika zaznajomionego już z literaturą poświęconą legendarnemu himalaiście, może okazać się rozczarowująco wtórna. Po lekturze dwóch znacznie bardziej rozbudowanych tytułów: „Mój pionowy świat” oraz „Kukuczka” autorstwa Dariusza Kortki i Marcina Pietraszewskiego, trudno doszukać się tu nowych, odkrywczych informacji. Historia jest opowiedziana z perspektywy wywiadu-rzeki, co nadaje całości nieco inny charakter, bardziej bezpośredni i osobisty. Jednak dla kogoś, kto zna już drogę życiową Jerzego Kukuczki, wyprawy, sukcesy i dramaty, ta forma nie wnosi wiele więcej. Nie znaczy to jednak, że książka jest zła. Przeciwnie, zawiera ciekawe spostrzeżenia i osobiste refleksje Kukuczki, które dla nowicjuszy mogą być bardzo wartościowe. Perspektywa bezpośredniego dialogu z bohaterem dodaje autentyczności. Wzruszającym elementem jest też fakt, że w trakcie przygotowań do wydania przyszła tragiczna wiadomość o śmierci himalaisty na Lhotse. To dramatyczny kontekst, który zamyka tę opowieść symboliczną klamrą. Mimo że nie dowiedziałem się niczego nowego, z szacunku do Jerzego Kukuczki nie mogłem tej książki pominąć. Książka jest hołdem dla człowieka, którego osiągnięcia wciąż inspirują kolejne pokolenia wspinaczy. Jeśli dopiero zaczynasz poznawać postać Kukuczki, ta książka będzie dobrym punktem wyjścia. Natomiast jeśli masz już za sobą „Mój pionowy świat” i „Kukuczkę”, możesz poczuć niedosyt.
doman226 - awatar doman226
Wszystko o Wandzie Rutkiewicz Barbara Rusowicz
Wszystko o Wandzie Rutkiewicz
Barbara Rusowicz
Postać Wandy Rutkiewicz przewija się w wielu górskich książkach. Moim zdaniem najobszerniej i najbardziej obiektywnie opowiada o niej Anna Kamińska. Jeśli jeszcze nie czytaliście biografii Wandy jej autorstwa, szczerze Was zachęcam! A jeżeli jesteście już po lekturze, wywiad Barbary Rusowicz będzie wspaniałym uzupełnieniem tego tytułu. Warto zadać sobie trochę trudu, by zdobyć swój egzemplarz. Co nowego może nam jednak zaoferować ta cienka książeczka? Zdawać by się mogło, że Kamińska wyczerpała już temat do cna. Mimo wszystko jest to spojrzenie osoby trzeciej, która choć wierna faktom, nigdy nie była w skórze naszej wspinaczki. Barbara Rusowicz miała to szczęście, rozmawiać z Wandą w trakcie realizowania projektu Karawana do marzeń, niedługo przed feralną wyprawą na Kanczendzongę. Dzięki temu możemy "posłuchać" wywiadu z osobą dojrzałą, świadomą swych sukcesów, ale i wad czy błędów młodości. Tematem wywiadu były oczywiście wyprawy górskie, a w szczególności pionierskie wyprawy kobiece, które stały się specjalnością naszej himalaiatki. Nasza dzisiejsza bohaterka bywała despotycznym kierownikiem, co czesto wywoływało negatywne uczucia u współuczestniczek wyjazdu. Wanda byla tego świadoma i nie unikała niewygodnych pytań. Dziennikarka starała się także dowiedzieć czegokolwiek o życiu prywatnym Rutkiewicz. Muszę przyznać, że nie miała łatwego zadania, gdyż jej rozmówczyni wyraźnie unikała zagłębiania się w tę sferę swojego życia. Częstym motywem były także pytania o śmierć przyjaciół w górach, o sens wspinania w obliczu tragedii. Pytania te prowadziły do lekkich spięć na linii dziennikarz - rozmówca. Wanda wypowiada się obszernie na temat katastrofalnego roku '86 na K2, a także na temat powrotu po latach po ciało zmarłej przyjaciółki - himalaistki. "Wszystko o Wandzie Rutkiewicz" to książka na jeden wieczór, jednak dla górskich fascynatów pozycja obowiązkowa. Pozwala ona choć na chwilę poobcować z legendą (choć nie bez skazy) polskiego himalaizmu. Szukajcie więc tego tytułu i cieszcie się lekturą, polecam!
Bookieterka Karolina - awatar Bookieterka Karolina
oceniła na75 lat temu
Zaginiony Conrad Anker
Zaginiony
Conrad Anker David Roberts
George Mallory to człowiek legenda, wręcz mityczny bohater wspinaczki wysokogórskiej. W 1924 roku brał udział w brytyjskiej wyprawie na Everest. Patrząc na możliwości sprzętowe i techniczne tamtych czasów, zastanawiam się na co porywali się ci ludzie. Panowie dżentelmeni w tweedowych marynarkach, wełnianych swetrach i getrach, czekanach, które bardziej przypominały laski niż sprzęt spinaczkowy, wchodzą na górę, którą trudno zdobyć nawet dzisiaj przy tak zaawansowanej technice, gdzie każdy najmniejszy szczegół wyposażenia jest drobiazgowo dopracowany. Czy oni mieli w ogóle rację bytu w strefie śmierci, na wysokości powyżej ośmiu tysięcy metrów? Podobno w wyprawie z 1924 roku brali udział brytyjscy wspinacze najlepsi z najlepszych, a wisienką na torcie miał być właśnie Mallory. Mallory był tak dobry, że ta wyprawa musiała się powieść. Dzisiaj dyskutuje się jeszcze czy George Mallory i Andrew Irvine zginęli w drodze na szczyt, czy w drodze powrotnej po zdobyciu Everestu. Ekspedycja poszukiwawcza, która znalazła ciało Mallorego w 1999 roku miała pomóc w odpowiedzi na to pytanie. Książka „Zaginiony” w wciągający sposób przybliża pasję i jednocześnie obsesję Everestu Mallorego. Pokazuje trochę realia wspinaczkowe tamtych czasów. Dużo miejsca zajmuje w niej opis działań górskich pozostałych członków zespołu poszukiwawczego z 1999 roku. Realizowano też program zdobycia szczytu Everestu domniemaną drogą Mallorego i Irvine’a bez dodatkowych ułatwień. Czytając ją ma się też czasami wrażenie, że autorzy zbyt mocno skupiają uwagę na sobie. Generalnie książka jest bardzo ciekawa i bardzo dobrze się ją czyta.
PanKracy - awatar PanKracy
Lider. Górskim szlakiem Andrzeja Zawady raz jeszcze Ewa Matuszewska
Lider. Górskim szlakiem Andrzeja Zawady raz jeszcze
Ewa Matuszewska
„LIDER. Górskim szlakiem Andrzeja Zawady raz jeszcze” Ewy Matuszewskiej (wydawnictwo Annapurna) to nie pierwsza książka o himalaistach, którą przeczytałam, bo jak już Wam wielokrotnie pisałam interesuje mnie ta tematyka :] Andrzej Zawada to wyjątkowa postać w polskim himalaizmie – zasłynął bowiem nie z samodzielnego zdobywania najwyższych szczytów świata, ale z dobierania i kierowania grupą himalaistów. Jego doświadczenie w tym zakresie było niebywałe. Bardzo inspirująca postać – człowiek, który stał za niemal każdym sukcesem polskiego himalaizmu… Pierwsza wersja tej książki ukazała się w 2003 roku pod tytułem „Lider. Górskim szlakiem Andrzeja Zawady”. Została ona jednakże gruntownie przeredagowana i wzbogacona o wypowiedzi różnych osób związanych prywatnie lub zawodowo z Zawadą. Niewątpliwym atutem tej książki są też oczywiście zdjęcia. Fragment z książki: „Chciałbym się jeszcze wypowiedzieć na temat podejścia do wielkich wypraw i ogólnie do wartości. Nie dziwię, że każdy wypadek śmiertelny w sporcie bulwersuje ludzi. Bo sport nie jest nam koniecznie do życia potrzebny. Możemy na ten temat dyskutować, czy jest potrzebny do życia, czy nie… Ludzie uważają, że do życia konieczne jest jedzenie, mieszkanie, ubranie. A my robimy coś abstrakcyjnego, przy czym ludzie giną. Jak wyobrażam sobie etykę i sprawy moralności w górach na tle wielkich himalajskich wypraw? […] Moralność i etyka jest tylko jedna. I nie ma innej. W najbardziej ekstremalnych sytuacjach powinno być zachowane człowieczeństwo. To jest warunek absolutnie konieczny. Nie akceptuję innego postępowania i tylko takie mnie interesuje, takie jest dla mnie piękne, kiedy to człowieczeństwo do ostatniej chwili życia jest zachowane. Choć może się zdarzyć, że ktoś dostanie kamieniem w głowę, zamroczy go i wtedy już nie odpowiada za swoje czyny. Ale to się może zdarzyć i na poziomie morza, prawda?” https://allthesensesbymm.blogspot.com/2020/03/lider-gorskim-szlakiem-andrzeja-zawady.html
Marlena - awatar Marlena
oceniła na106 lat temu

Cytaty z książki Opowieści ze ściany

John Roskelley Opowieści ze ściany Zobacz więcej
John Roskelley Opowieści ze ściany Zobacz więcej