Miodowy miesiąc

Honey Moon
2001-01-01
2001-01-01
Barbara Gadomska

Kup Miodowy miesiąc w ulubionej księgarnii

Miodowy miesiąc

Oceny książki Miodowy miesiąc

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miodowy miesiąc

Na wakacje, jednorazowa pozycja

Na wakacje, jednorazowa pozycja

Fajna książka taka dla relaksu. Na początku faktycznie źle się czyta, później się rozkręca. Kończy się fajnie..wychodzi, że naprawdę niektóre rzeczy z niektórymi ludźmi mają się tak kolorowo w umyśle, a jak przychodzi do rzeczywistości to już barwnie nie jest😊

lekkie, dobre na letnie popoludnia / wieczory.

lekkie, dobre na letnie popoludnia / wieczory.

240 użytkowników ma tytuł Miodowy miesiąc na półkach głównych
53 użytkowników ma tytuł Miodowy miesiąc na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Miodowy miesiąc

Dziewczyna Blake Nelson
Dziewczyna
Blake Nelson
"Mam wrażenie, że straciłam na nią tyle czasu... no cóż, sama jestem sobie winna". To właśnie kotłowało mi się w głowie podczas lektury i non stop tylko wzdychałam i kręciłam głową. A tu pod koniec powieści zrobiło się dużo ciekawiej. Ale okej, zacznijmy od początku. Andrea to taka typowa szesnastolatka z amerykańskiej wersji życia pokazywanej niegdyś w mtv. Wyzwolona. Poszukująca wrażeń. Zbyt płytka. Myląca miłość z pożądaniem. Odłożyłabym tę książkę niemal od razu, gdyby nie ogromna rola muzyki w fabule. Szkolna przyjaciółka Andrei – Cybil – niespodziewanie goli sobie głowę i zaczyna grać w zespole. Więc oprócz romantycznych (lub antyromantycznych) podbojów głównej bohaterki, mamy tutaj przekrój lokalnej rockowej sceny muzycznej (oczywiście z wymyślonymi nazwami kapel) i spektrum różnorakich zachowań ludzi z różnych środowisk. Jednak ta muzyka była wciąż za bardzo w tle, a Andrea i jej podejście do życia (a zwłaszcza do relacji z chłopakami) przyprawiała mnie o ból głowy. Z biegiem fabuły miałam wrażenie, że główna bohaterka przechodzi jakąś przemianę, że w końcu historia bardziej jest o muzyce, o głębszych uczuciach i rozkminach, niż tylko o przygodnym seksie. No i na pierwszy plan chyba wybija się w końcu Cybil (i dobrze, bo jest niesamowicie intrygującą postacią). Powieść jest specyficzna, czyta się ją jak trochę nieudolny pamiętnik – z lupą szukać poetyckich określeń – wszystko jest opisane bardzo dosłownie. Nie bez powodu z tyłu książki pojawia się słowo "kronika". Nie mam pojęcia, czy polecić, czy odradzić. Może po prostu nie szukajcie jej jakoś specjalnie. Są dużo lepsze rzeczy o muzyce do czytania, chociaż... może ta wyróżnia się tym, że pokazuje też tę ciemną stronę muzycznego przemysłu.
flatreads - awatar flatreads
Grom Sharon Sala
Grom
Sharon Sala
Po przeczytaniu „Pamiętaj” byłam pewna, że Sharon Sala nie ma do zaoferowania nic interesującego. Zresztą pewnie sami wiecie, jak to jest, kiedy sięgacie po kolejną książkę jakiegoś autora i znowu nie jesteście usatysfakcjonowani lekturą. Jestem więc bardzo, bardzo zadowolona, że w moje ręce na sam koniec przygody z tą autorką trafił „Grom”. Nie spodziewałam się fajerwerków, a tymczasem okazało się, że jest to naprawdę ciekawa i wciągająca lektura! Dwadzieścia lat temu siedem małych dziewczynek brało udział w tajemniczych, dodatkowych zajęciach. Teraz sześć z nich już nie żyje. Każda przed śmiercią odebrała tajemniczy telefon, a potem popełniła samobójstwo. Agent FBI postanawia uratować ostatnią żyjącą dziewczynę, która może być kluczem do rozwiązania niezwykle trudnej zagadki. Rusza więc w niebezpieczną podróż w poszukiwaniu Ginny, która sama próbuje uratować się przed przeszłością. Co przez tyle lat skrywały szkolne mury? Dlaczego samobójstwo popełniły szczęśliwe młode kobiety? Polecam tę książkę przede wszystkim miłośnikom kryminału, choć nie obędzie się bez wątków miłosnych. Całość ma jednak odpowiednie, według mnie, proporcje, więc nie będziemy znudzeni ani zniesmaczeni. Fabuła bardzo mnie zaciekawiła. Związana jest z hipnozą, a właściwie leczeniem poprzez hipnozę. Ten wątek jest bardziej poboczny, ale jak pewnie się już domyślacie- kluczowy, jeśli chodzi o finał tej historii. Nie dajcie się jednak zwieść, bo to, co okazało się dla mnie oczywiste, na koniec naprawdę mnie zaskoczyło. Uważam, że książka, która potrafi czytelnika zaskoczyć, wprowadzić w stan rozmyślań i wątpliwości, to naprawdę dobra książka i należy po nią sięgnąć. Bohaterów da się lubić. Nie wzbudzają jednak żadnych większych emocji. Całość zasługuje jednak na porządną czwórkę z plusem. Patrząc na wcześniejszą twórczość tej autorki ta książka to prawdziwy fenomen.
Karolina - awatar Karolina
oceniła na76 lat temu