ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać349
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać13
LubimyCzytać12
Córki ognia

- 1993-01-01
- 1993-01-01
- 83-85158-76-6
Córki ognia prezentują w dwu planach prozę jednego z najbardziej oryginalnych poetów francuskiego romantyzmu, poetę także w tej prozie: plan pierwszy to Sylwia, Pandora, Aurelia - właściwie Córki ognia ; plan drugi to Bajki i facecje. Córki ognia pisze wizjoner-liryk; Bajki i facecje wizjoner-humorysta; jedne i drugie, przy całym osadzeniu w realiach, są na skraju realności, ponad którą wybiegają doznania czy raczej olśnienia metafizyczne w przypadku Córek ognia ; poza którą mieszka absurd i groteska w przypadku Bajek i facecji. Niezwykłość wszystkich w nikłym tylko stopniu dostrzegała epoka romantyczna; trzeba było symbolizmu, a zwłaszcza surrealizmu, aby doceniono, jak bardzo Nerval jest odkrywczy i w tym, co wyraża, i w formach, jakie dla swoich treści i sensów znajduje, łącząc, by użyć wysokiej formuły, "śpiew poety i śmiech poety i święte szaleństwo".
Kup Córki ognia w ulubionej księgarnii
Oceny książki Córki ognia
93 użytkowników ma tytuł Córki ognia na półkach głównych- Chcę przeczytać 64
- Proza 2
- Romantyzm 2
- 2021 1
- Literatura piękna 1
- 📚 Posiadam - E-booki 1

Cytaty z książki Córki ognia
Ostrzegł mnie zawczasu, że aktorki nie są kobietami i że natura zapomniała wyposażyć je w serce.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Córki ognia
Pierwszą część czytało mi się naprawdę ciężko. Druga z bajkami była już przyjemniejsza i łatwiejsza w odbiorze.