I nie było już nikogo

Okładka książki I nie było już nikogo autora Agatha Christie, 8389651580
Okładka książki I nie było już nikogo
Agatha Christie Wydawnictwo: Mediasat Poland Seria: Kolekcja Gazety Wyborczej - XX wiek kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Kolekcja Gazety Wyborczej - XX wiek
And then there were none
2004-01-01
2004-01-01
Roman Chrząstowski

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup I nie było już nikogo w ulubionej księgarnii

I nie było już nikogo

Oceny książki I nie było już nikogo

OPINIE i DYSKUSJE o książce I nie było już nikogo

Gdzie to odkrywcze i niespodziewane zakończenie? Od połowy książki domyśliłam się, kto stoi za wszystkimi zbrodniami. Cóż, czuję się rozczarowana, biorąc pod uwagę, że sporo osób uważa tę pozycję za coś niesamowitego :(

Wow! Genialny kryminał! Super się to czytało. Trzyma w napięciu do końca i zaskakuje na końcu rozwiązaniem. Polecam!

Idealna, czyta się szybko i przyjemnie.

Idealna, czyta się szybko i przyjemnie.

40577 użytkowników ma tytuł I nie było już nikogo na półkach głównych
8208 użytkowników ma tytuł I nie było już nikogo na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki I nie było już nikogo

Agatha Christie
Córka Clary i Fredericka Miller – angielska autorka powieści kryminalnych. Agatha Christie jest najbardziej znaną na świecie pisarką kryminałów oraz najlepiej sprzedającą się autorką wszech czasów. Wydano ponad miliard egzemplarzy jej książek w języku angielskim oraz drugi miliard przetłumaczonych na 45 języków obcych. We Francji sprzedano 40 milionów jej książek, podczas gdy zajmującego drugie miejsce Emila Zoli – 22 miliony. Pod pseudonimem Mary Westmacott wydała kilka powieści obyczajowych, które również cieszyły się popularnością. Agatha Christie stworzyła słynne postaci literackie dwojga detektywów: Belga Herkulesa Poirota oraz starszej pani, detektyw-amator panny Marple. Będąc jeszcze u szczytu kariery napisała dwie powieści z tymi bohaterami z zastrzeżeniem, że mają się ukazać dopiero po jej śmierci (czyli kilkadziesiąt lat później). Miały to być ostatnie zagadki do rozwiązania dla Poirota i Marple. W ostatniej zagadce belgijskiego detektywa zostaje on uśmiercony, bo, jak wytłumaczyła w swoim pamiętniku, zawsze uważała go za nieznośnego. Natomiast panna Marple, której rysy były wzorowane na babce autorki, po rozwiązaniu tajemnicy "Uśpionego morderstwa" spokojnie powróciła do swojej wioski. Wiele z jej powieści i opowiadań zostało sfilmowanych, niektóre wiele razy (Morderstwo w Orient Expressie, Śmierć na Nilu czy 4.50 z Paddington). Na ich podstawie powstały także seriale telewizyjne i słuchowiska radiowe.

Sherlock Holmes. Księga wszystkich spraw Arthur Conan Doyle
Sherlock Holmes. Księga wszystkich spraw
Arthur Conan Doyle
Sherlock Holmes jest bez wątpienia ikoną popkultury. Jego postać i styl detektywistyczny, oparty na obserwacji/dedukcji zrewolucjonizowały gatunek literatury kryminalnej, a sam Artur Conan Doyle stworzył jednego z najbardziej oryginalnych i rozpoznawalnych bohaterów, inspirując innych twórców do tworzenia własnych, podobnych postaci oraz do licznych adaptacji filmowych czy też teatralnych. Na świecie chyba nie ma osoby, która nie wiedziałaby kim był Sherlock Holmes. I choć to postać fikcyjna, to dzięki swojej popularności stał się ponadczasowy. Pod koniec sierpnia w moje ręce wpadła „Księga wszystkich spraw” - lektura, która po pierwsze oczarowuje swoim pięknym wydaniem z barwionymi brzegami, ale także stanowi kompletny zbiór pierwotnych publikacji o Sherlocku Holmesie. Księga formatu A4 licząca sobie ponad 900 stron może nadwyrężyć nadgarstki czytelnika, ale dostarczy jednocześnie niezapomnianych wrażeń. Przyznaję, że jestem mniej więcej w połowie książki, ale tylko dlatego, że specjalnie dawkuję sobie te historie. Chcę jak najdłużej cieszyć się przygodami detektywa z Baker Street. Prawie wszystkie śledztwa opowiedziane są z perspektywy Watsona, który dodaje do nich ludzkiego elementu. Opisuje własne zdumienie, strach i podziw dla swojego towarzysza. Być może Doyle celowo utrzymuje taką narrację, gdyż jest przystępna i bez nadmiernego naukowego żargonu – skomplikowane dedukcje Sherlocka są dzięki temu przedstawione w sposób zrozumiały. Mocno polecam Wam tę lekturę. Jest to prawdziwy, literacki skarb, który pozwala na pełne zanurzenie się w XIX wiecznym Londynie i poznanie ewolucji Holmes’a od pierwszego spotkania z doktorem Watsonem na Baker Street aż po jego ostatnie śledztwa. 10/10
ajakarek - awatar ajakarek
Morderstwo w Orient Expressie Agatha Christie
Morderstwo w Orient Expressie
Agatha Christie
Są takie książki, które po prostu trzeba przeczytać przynajmnpiej raz w życiu. Są na tyle znane i kultowe, że słyszał o nich niemal każdy, nawet jeśli na co dzień nie sięga po dany gatunek literacki. „Morderstwo w Orient Expressie” zdecydowanie należy do tego grona. Ja sama czytałam tę powieść już kilka razy (podobnie jak oglądałam jej różne ekranizacje) i za każdym razem mam to samo wrażenie - klasyka rzeczywiście broni się sama. Choć doskonale znam zakończenie i przebieg wydarzeń, historia wciąż potrafi mnie zaskoczyć i wciągnąć od pierwszych stron. Fabuła jest na tyle nietypowa i fascynująca, że ani przez chwilę się nie nudzi. Na szczególne uznanie zasługuje nie tylko sam pomysł na intrygę, ale także kreacja bohaterów. Każda postać jest dopracowana w najdrobniejszych szczegółach, spójna i wiarygodna orazo bdarzona oryginalnym charakterem i stylem bycia, co świadczy o niezwykłym kunszcie autorki. To właśnie ta precyzja i dbałość o detale sprawiają, że całość działa tak perfekcyjnie. Cokolwiek bym nie napisała o tej książce, jedno jest pewne - nie bez powodu uznawana jest za najsłynniejszą powieść Agathy Christie. To klasyka, do której chce się wracać i myślę że ja sama, pewnie wrócę do niej jeszcze nie raz. Agatha Christie • kryminał obcojęzyczny • crime story • królowa kryminału • powieść kultowa • Hercule Poirot • zbrodnia doskonała • plot twist •
Oczy_tana_ja - awatar Oczy_tana_ja
oceniła na918 dni temu
Duma i uprzedzenie Jane Austen
Duma i uprzedzenie
Jane Austen
To klasyk, którego znają chyba wszyscy, a przynajmniej każdy o nim słyszał. Na rynku mamy wiele wydań tej powieści, ale wydawnictwo zaproponowało nam nowy, bardziej przystępy przekład w przepięknej szacie graficznej. To mój kolejny egzemplarz tego tytułu, ale zdecydowanie najładniejsze. ✨ Co do samej historii - kultowa książka, opowiadająca o rodzinie Benettów, którzy chcą wydać za mąż swoje córki. Jednak brak w okolicy odpowiednich kawalerów, a ich nadszarpnięty majątek również nie przyciąga zalotników. Pojawienie się Pana Darcego staje się szansą na zamążpójście jednej z sióstr. Elizabeth, bo to ją zaczyna łączyć dziwna relacja z przybyszem, chce od życia czegoś więcej, niż tylko dobrego ożenku i zabezpieczenia finansowego dla siebie i rodziny. Chce miłości i ognia, a nie podporządkowania się sztywnym konwenansom społecznym. Czy czeka ją wymarzona przyszłość z aroganckim Panem Darcym? ✨ Podobała mi się ta historia! W głowie miałam nawiązania do przekomarzanek Tessy i Hardina z After, gdy kłócili się właśnie o bohaterów tej powieści. Świetnie oddane czasy, zasady wtedy panujące, klimat, uprzedzenia, ale także ironia i sakrazm, które dla nas są normą, wtedy w literaturze były ekstrawagancją. 𝓓𝓾𝓶𝓪 𝓲 𝓾𝓹𝓻𝔃𝓮𝓭𝔃𝓮𝓷𝓲𝓮 to była rewolucja w czasach, gdy została po raz pierwszy opublikowana. Porusza tematy aranżowanych małżeństw, określania wartości kobiety tym co może wnieść do małżeństwa oraz szereg norm społecznych, które delikatnie mówiąc, nie sprzyjały kobietom. Lizzy jako bohaterka, która sprzeciwiała się tym zasadom i traktowała miłość jak coś więcej niż tylko umowę materialną. Relacja bohaterki z Panem Darcym pełna uprzedzeń i przekomarzań jest drogą do pięknej miłości, czym chwyciła za serca wiele czytelników. Nie bez powodu ta książka jest nadal tak popularna i wielokrotnie wznawiania. To idealny przykład, że dobry klasyk się nie starzeje.
Kasia - awatar Kasia
oceniła na82 dni temu
Folwark zwierzęcy George Orwell
Folwark zwierzęcy
George Orwell
Kilka lat temu przeczytałam „1984” i było to dla mnie bardzo nieudane spotkanie z Orwellem. Tym razem podeszłam do „Folwarku zwierzęcego” bez większych oczekiwań… i dostałam złoto. I co może być niepopularną opinią — nie miałam przy tej książce rozkmin w stylu „jakie to aktualne” ani „jakie to odkrywcze”. Dla mnie to po prostu trafne, konkretne ujęcie mechanizmów propagandy, manipulacji społecznej i psychologii tłumu, zamknięte w formie alegorii zwierząt folwarcznych. I to działa. Rozumiem, że w czasach, w których książka powstała, mogła być czymś wstrząsającym — szczególnie jeśli miała trafiać do zwykłych ludzi i otwierać im oczy na to, co dzieje się wokół nich. W tym kontekście to pomysł 11/10. Dziś te mechanizmy nie są dla mnie żadnym odkryciem, ale to nie odbiera książce wartości — wręcz przeciwnie. To, co mnie naprawdę zachwyciło, to lekkość. Prosty, dosadny język, brak rozwleczeń, zero zbędnego dramatyzowania. Czyta się to szybko, przyjemnie i… z niepokojącym spokojem. Robiłam sobie kilka krótszych podejść i za każdym razem z przyjemnością wracałam do lektury. Emocjonalnie też działa: najbardziej żal mi było oczywiście Boksera (💔),ale Gospodyni i Chyży też robią swoje. Najbardziej wkurzały mnie… owce. I to chyba mówi samo za siebie. Napoleon? Top złol. Krzykała? idealny propagandysta. Duet, który aż się prosi o symboliczne „rozliczenie”. Podsumowując: rewelacyjna książka, która nie musi być dla mnie odkrywcza, żeby była dobra. Czasem wystarczy, że coś jest po prostu celne, dobrze napisane i działa dokładnie tak, jak powinno. PS. Najbardziej przerażające w tej książce nie jest to, co się wydarzyło — tylko jak łatwo można było do tego doprowadzić.
gadyuka - awatar gadyuka
oceniła na91 dzień temu
Milczenie owiec Thomas Harris
Milczenie owiec
Thomas Harris
❗Może zawierać spojlery❗ "Milczenie owiec" jest drugim tomem z cyklu o Hannibalu Lecterze. Ten tytuł przewijał mi się często na mediach społecznościowych czy telewizji od dosyć dawna. Nie będę ukrywać, że sięgnęłam po tą serię właśnie ze względu na ten konkretny tom. Jest on moim zdaniem najbardziej rozpoznawalny - czy wy też nigdy wcześniej nie słyszeliście na przykład o "Czerwonym smoku"? No i cóż, powiem tak - miałam do niego nieco większe oczekiwania. Myślałam, że będzie tutaj więcej akcji, więc dramatyzmu, jakieś ciekawsze odniesienie do tytułu.. a dostałam praktycznie suchą analizę umysłu mordercy. Przez większość książki Starling i reszta specjalistów rozgryzali co mogło nim kierować. Nie twierdzę jednak, że to coś złego! Nie zrozumcie mnie źle, taka chłodna analiza jest potrzebna i wiem, że niektóre osoby uwielbiają czytać tego typu rozkminy, lecz dla mnie było tu po prostu zbyt mało adrenaliny. Jednym z wielu plusów tej historii była na pewno ucieczka doktora Lectera ze swojego więzienia. Tak, dla mnie było to coś fajnego. Nie mogę się wręcz doczekać, aż autor odniesie się do tego w następnych tomach (chce poczytać o akcji podczas łapania go!!). W ogóle uwielbiam Crawforda coraz bardziej z każdym kolejnym tomem. Nie wiem jak on to zrobił, lecz czuje do niego sympatię. Zawsze wyczekuję go w każdym kolejnym rozdziale. Przy okazji mega mu współczuję z powodu Belli 🕯️. A, i nie była bym sobą, gdybym nie wspomniała, iż uwielbiam poczucie humoru współlokatorki Starling. Nie raz doprowadziła mnie do śmiechu.
Rita Walker - awatar Rita Walker
Pachnidło. Historia pewnego mordercy Patrick Süskind
Pachnidło. Historia pewnego mordercy
Patrick Süskind
Książka wciąga już od samego początku - napisana jest językiem dość lekkim, choć przy tym bynajmniej nie przesadnie prostym. Historia pozbawionego wszelkiej moralności, a jednocześnie wyjątkowo obdarzonego olfaktorycznie Jana Baptysty Grenouille'a jest dla autora także sposobem na krytykę podatnego na manipulacje i ceniącego pozory społeczeństwa. Powieść ukazuje nie tylko to, do czego może prowadzić geniusz bez moralności, ale również to, że nawet spełnienie się wszystkich ludzkich dążeń niekoniecznie prowadzi do szczęścia. --- > matka Grenouille'a, kobieta jeszcze młoda, ledwo dwudziestopięcioletnia, która całkiem ładnie jeszcze wyglądała, miała w ustach jeszcze prawie wszystkie zęby, a na głowie jeszcze nieco włosów, zaś poza podagrą, syfilisem i lekkimi suchotami nie cierpiała na żadną poważniejszą chorobę > Prawdopodobnie niemowlęta nie pachną, pomyślał, tak to musi być. Niemowlę, jeżeli jest utrzymane w czystości, nie pachnie, bo też i nie mówi, nie chodzi i nie pisze. Te rzeczy przychodzą dopiero z wiekiem. > Albo ten obłęd szybkości! (...) Po co? Czy to ma być dobrze, że w tydzień można zajechać do Lyonu? Komu na tym zależy? Komu to służy? > Być wielkim alembikiem, który zalewa świat własnej produkcji destylatami - oto o czym marzył Grenouille. > Nigdy w życiu jeszcze nie czuł się tak bezpieczny - a już zwłaszcza w brzuchu matki. > Najpierw zrobił sobie zapach niepozorności, zapach kogoś, kto się nie rzuca w oczy, mysioszary strój zapachowy na co dzień, gdzie wprawdzie obecna jeszcze była serowo-kwaśna woń ludzka, ale uzewnętrzniała się tylko jak gdyby przez grubą warstwę lnianej i wełnianej odzieży, włożonej na wyschłą skórę starca. Tak pachnąc mógł się swobodnie poruszać wśród ludzi.
trivelt - awatar trivelt

Cytaty z książki I nie było już nikogo

Agatha Christie I nie było już nikogo Zobacz więcej
Agatha Christie Dziesięciu Murzynków Zobacz więcej