Marek i Wacek: Historia prawdziwa

Okładka książki Marek i Wacek: Historia prawdziwa autora Lucjan Kydryński, 837003635X
Okładka książki Marek i Wacek: Historia prawdziwa
837003635X

Kup Marek i Wacek: Historia prawdziwa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Marek i Wacek: Historia prawdziwa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Marek i Wacek: Historia prawdziwa

Z pianistami - Markiem Tomaszewskim i Wackiem Kisielewskim - zetknęłam się po raz pierwszy, czytając Urbankowego „Waldorffa. Ostatniego barona Peerelu”. Potem, podczas lektury „Kisielewscy. Jan August, Zygmunt, Stefan i Wacek” dowiedziałam się o nich o wiele więcej i już wtedy ich interpretacje, o których mówiono: „klasyków grają tak, jak się gra przeboje, przeboje grywają tak, jak się gra klasyków" zachwyciły i mnie. Stałam się absolutną postfanką nieistniejącego od lat duetu. Entuzjazm zobowiązuje, dlatego na jego fali sięgnęłam po „Marka i Wacka. Historię prawdziwą”.
Lucjan Kydryński, który muzycznej parze towarzyszył zawodowo, jeżdżąc z nią na koncerty, przeglądy i festiwale, ale i prywatnie, biorąc udział w ich życiu towarzyskim, świetnie sprawdził się w roli biografa, bo obu muzyków znał od podszewki. Ta książka jest więc zapisem wspomnień wspólnych przeżyć. Ma niekiedy emocjonalny i nostalgiczny charakter, ale wydaje się napisana rzetelnie i z dbałością o fakty, bez mitomanii, bez wątków sensacyjnych, a nawet z uwagą o to, by nie przekroczyć pewnej granicy prywatności. Kydryński ciepło i serdecznie pisze o Wacku Kisielewskim, jak prawdziwy przyjaciel o przyjacielu, dlatego napomyka jedynie o tej mrocznej stronie życia muzyka, ale ani jej nie ocenia, ani nie osądza.
W książce zamieszczonych jest sporo zdjęć łącznie z tym z Marleną Dietrich, do którego tak trudno było im się ustawić. A sam fakt występowania młodego duetu, obaj pianiści mieli wówczas po dwadzieścia trzy lata, podczas polskiego tournée gwiazdy takiego formatu jak Marlena Dietrich, robi wrażenie.
W 1966 roku powstał nawet o nich krótki film muzyczny, pod znamiennym tytułem „Tandem”.
Załączam dla wyjątkowo zainteresowanych.

Duet Marek i Wacek był mi znany od dzieciństwa, tyle, że wtedy nie miałam świadomości, że oni to oni. Budzona rano o świcie wstawałam przy sygnałach dnia programu 1 PR i Melodii dla Zuzi. Dziś, po niemal 40 latach, chętnie słucham wszystkich nagrań duetu, ze starych (w większości starszych ode mnie) winyli. Opowieść Lucjana Kydryńskiego jest barwna i interesująca. W szarych czasach PRLu wieść tak światowe, intensywne życie, spotykać tyle sław - to robi wrażenie nawet dziś. Książka skupia się bardziej na pracy obu artystów, a ich życie prywatne jest opisane mimochodem, z pozycji przyjaciela - zatem trochę wybielone. Temat alkoholu i hazardu w życiu Wacka jest tu tylko marginesem, z pozoru nic nie znaczącym epizodem. Inaczej niż w historii opowiedzianej przez Krystynę Mazurównę, długoletnią partnerkę Wacka, która te skłonności artysty obwiniała za rozpad ich związku. Dla fanów duetu pozycja obowiązkowa. A ja idę szukać biografii Lucjana Kydryńskiego - wspaniały człowiek, jeszcze ciekawsze życie. Mam nadzieję że znajdę :)

33 użytkowników ma tytuł Marek i Wacek: Historia prawdziwa na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Marek i Wacek: Historia prawdziwa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Marek i Wacek: Historia prawdziwa

Cytaty z książki Marek i Wacek: Historia prawdziwa