Marek i Wacek: Historia prawdziwa
W książce tej Lucjan Kydryński opisuje historię znanego duetu Marek i Wacek. Przedstawia początek ich przyjaźni, drogę do kariery, a także ostatnie tournee. Książka zilustrowana jest unikalnymi archiwalnymi fotografiami. Marek i Wacek - fenomenalny duet fortepianowy założony w 1966 r. przez Wacława Kisielewskiego (1943–1986) i Marka Tomaszewskiego (1943- ). Duet stworzył wiele własnych ciekawych i nowatorskich kompozycji, m.in. "Rytm czasu", "Melodia dla Zuzi", "Lato", jak również nagrał wiele wiele interpretacji muzyki klasyczne, m.in utworów Moniuszki, Chopina czy Liszta. Lekkość stylu gry duetu potrafiącego łączyć muzykę klasyczną z elementami jazzu zaowocował licznymi koncertami oraz około 30 płytami wydanymi zaróno w kraju jak i za granicą (m.in. Niemcy, Francja, Anglia). Działalność duetu zakończyła się w 1986 r. po tragicznej śmierci Wacława Kisielewskiego.
Kup Marek i Wacek: Historia prawdziwa w ulubionej księgarni
Oceny książki Marek i Wacek: Historia prawdziwa
33 użytkowników ma tytuł Marek i Wacek: Historia prawdziwa na półkach głównych- Przeczytane 19
- Auto-,biografia 1
- (57) BIOGRAFIE i WSPOMNIENIA 1
- Księgozbiór w S. 1
- TEMAT: Biografie, znani ludzie 1
- Małgosia biblioteka papierowa 1
- TEMAT: Muzykologia 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Marek i Wacek: Historia prawdziwa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ pianistami - Markiem Tomaszewskim i Wackiem Kisielewskim - zetknęłam się po raz pierwszy, czytając Urbankowego „Waldorffa. Ostatniego barona Peerelu”. Potem, podczas lektury „Kisielewscy. Jan August, Zygmunt, Stefan i Wacek” dowiedziałam się o nich o wiele więcej i już wtedy ich interpretacje, o których mówiono: „klasyków grają tak, jak się gra przeboje, przeboje grywają tak, jak się gra klasyków" zachwyciły i mnie. Stałam się absolutną postfanką nieistniejącego od lat duetu. Entuzjazm zobowiązuje, dlatego na jego fali sięgnęłam po „Marka i Wacka. Historię prawdziwą”.
Lucjan Kydryński, który muzycznej parze towarzyszył zawodowo, jeżdżąc z nią na koncerty, przeglądy i festiwale, ale i prywatnie, biorąc udział w ich życiu towarzyskim, świetnie sprawdził się w roli biografa, bo obu muzyków znał od podszewki. Ta książka jest więc zapisem wspomnień wspólnych przeżyć. Ma niekiedy emocjonalny i nostalgiczny charakter, ale wydaje się napisana rzetelnie i z dbałością o fakty, bez mitomanii, bez wątków sensacyjnych, a nawet z uwagą o to, by nie przekroczyć pewnej granicy prywatności. Kydryński ciepło i serdecznie pisze o Wacku Kisielewskim, jak prawdziwy przyjaciel o przyjacielu, dlatego napomyka jedynie o tej mrocznej stronie życia muzyka, ale ani jej nie ocenia, ani nie osądza.
W książce zamieszczonych jest sporo zdjęć łącznie z tym z Marleną Dietrich, do którego tak trudno było im się ustawić. A sam fakt występowania młodego duetu, obaj pianiści mieli wówczas po dwadzieścia trzy lata, podczas polskiego tournée gwiazdy takiego formatu jak Marlena Dietrich, robi wrażenie.
W 1966 roku powstał nawet o nich krótki film muzyczny, pod znamiennym tytułem „Tandem”.
Załączam dla wyjątkowo zainteresowanych.
Z pianistami - Markiem Tomaszewskim i Wackiem Kisielewskim - zetknęłam się po raz pierwszy, czytając Urbankowego „Waldorffa. Ostatniego barona Peerelu”. Potem, podczas lektury „Kisielewscy. Jan August, Zygmunt, Stefan i Wacek” dowiedziałam się o nich o wiele więcej i już wtedy ich interpretacje, o których mówiono: „klasyków grają tak, jak się gra przeboje, przeboje grywają...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDuet Marek i Wacek był mi znany od dzieciństwa, tyle, że wtedy nie miałam świadomości, że oni to oni. Budzona rano o świcie wstawałam przy sygnałach dnia programu 1 PR i Melodii dla Zuzi. Dziś, po niemal 40 latach, chętnie słucham wszystkich nagrań duetu, ze starych (w większości starszych ode mnie) winyli. Opowieść Lucjana Kydryńskiego jest barwna i interesująca. W szarych czasach PRLu wieść tak światowe, intensywne życie, spotykać tyle sław - to robi wrażenie nawet dziś. Książka skupia się bardziej na pracy obu artystów, a ich życie prywatne jest opisane mimochodem, z pozycji przyjaciela - zatem trochę wybielone. Temat alkoholu i hazardu w życiu Wacka jest tu tylko marginesem, z pozoru nic nie znaczącym epizodem. Inaczej niż w historii opowiedzianej przez Krystynę Mazurównę, długoletnią partnerkę Wacka, która te skłonności artysty obwiniała za rozpad ich związku. Dla fanów duetu pozycja obowiązkowa. A ja idę szukać biografii Lucjana Kydryńskiego - wspaniały człowiek, jeszcze ciekawsze życie. Mam nadzieję że znajdę :)
Duet Marek i Wacek był mi znany od dzieciństwa, tyle, że wtedy nie miałam świadomości, że oni to oni. Budzona rano o świcie wstawałam przy sygnałach dnia programu 1 PR i Melodii dla Zuzi. Dziś, po niemal 40 latach, chętnie słucham wszystkich nagrań duetu, ze starych (w większości starszych ode mnie) winyli. Opowieść Lucjana Kydryńskiego jest barwna i interesująca. W szarych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria bardzo znanego duetu fortepianowego. Artyści ci w bardzo niekonwencjonalny sposób, ale jakże ciekawy wykonywali standardy muzyki klasycznej o ile dobrze pamiętam. Wiele dat, nazw, dla znawców z pewnością nic nowego, ale dla tych wszystkich, którzy chcą poznać historię tego wyjątkowego, polskiego duetu to lektura obowiązkowa. Ciekawostką dla mnie było to, że Wacek (o ile pamięć mnie nie myli) to syn Stefana Kisielewskiego - wielki, antykomunistyczny autorytet.
Generalnie dobrze się to czytało.
Historia bardzo znanego duetu fortepianowego. Artyści ci w bardzo niekonwencjonalny sposób, ale jakże ciekawy wykonywali standardy muzyki klasycznej o ile dobrze pamiętam. Wiele dat, nazw, dla znawców z pewnością nic nowego, ale dla tych wszystkich, którzy chcą poznać historię tego wyjątkowego, polskiego duetu to lektura obowiązkowa. Ciekawostką dla mnie było to, że Wacek...