ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać419
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać15
LubimyCzytać12
Córka słońca

- literatura obyczajowa, romans
- Daughter of the Sun
- 2008-01-01
- 2008-01-01
- Anna Maria Nowak
Autorka przenosi czytelnika dziewięć wieków wstecz w świat kultury prekolumbijskiej. Z typowym dla siebie rozmachem i sprawnością warsztatu tworzy fascynującą sagę o miłości i namiętności, osadzoną w egzotycznej scenerii kultury Anasazi. Siedemnastoletnia Hoshitiwa trafia na dwór Mrocznego Pana. Swoją niezwykłą urodą i temperamentem młodziutka garncarka podbija serce samego władcy Tolteków, Jakála, tym samym narażając się możnym i wpływowym rywalom. Osamotniona, zdana tylko na siebie Hoshitiwa musi stoczyć walkę, by ratować siebie i odkryć swoje prawdziwe powołanie, wyznaczone przez bogów.
Kup Córka słońca w ulubionej księgarnii
Córka słońca
Oceny książki Córka słońca
560 użytkowników ma tytuł Córka słońca na półkach głównych- Przeczytane 309
- Barbara Wood 5
- 2013 2
- Obyczajowe 2
- 2012 2

Cytaty z książki Córka słońca
Dlaczego lękasz się śmierci? Śmierć to tylko zmiana scenerii.
Dlaczego lękasz się śmierci? Śmierć to tylko zmiana scenerii.
Każde ludzkie istnienie jest darem i błogosławieństwem. Musimy przyjąć je z miłością, nawet jeśli boimy się, że będzie ułomne.
(...) mamy do czynienia z nieustannie powtarzającą się historią, bez początku i końca.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Córka słońca
Dziwna przygodowa książka. Dziwna, bo czasami wciągająca, a czasami infantylna. Trochę historii, trochę fantazji, a trochę o ludziach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wciągająca historia młodej Indianki sprzed 800 lat (?),którą los wyznaczył na uchronienie jej plemienia od zapomnienia.
Wspólczesna część to niezwykle dramatyczna historia Morgany i jej ojca, który opętany najpierw poszukiwaniem boga a potem plemion indiańskich Anasazi, sprowadza na swoją rodzinę i ukochaną serię dramatycznych wydarzeń a w konsekwencji śmierci. Sam też umiera w koszmarnych okolicznościach. Córka całkowicie osamotniona mierzy się najpierw z prawdą o swojej morderczej ciotce-opiekunce a później nie może zaznać spokoju bo nie wie co jest prawdą o ojcu. Dopiero miłość otwiera ją na życie, Niestety wojna znowu sprowadza śmierć. Jest zdesperowana- musi poznać prawdę.
Czy pustynia odda jej ojca?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspólczesna część to niezwykle dramatyczna historia Morgany i jej ojca, który opętany najpierw poszukiwaniem boga a potem plemion indiańskich Anasazi, sprowadza na swoją rodzinę i ukochaną serię dramatycznych wydarzeń a w konsekwencji śmierci. Sam...
Kolejna pełna magii, kobiecych mocy, zanurzona w zaginionej cywilizacji. Powieść którą trudno odłożyć nawet na chwilę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPochodząca z ludu Słońca nastoletnia garncarka Hoszitiwa zostaje uprowadzona przez jaguarów Mrocznego Pana, by ulepić deszczowy dzban i sprowadzić deszcz na miasto. Jej imię w języku indiańskim oznacza ta, która sprowadza deszcz. Jednak jej wielomiesięczna praca w cechu garncarek nie przynosi efektów dlatego, że zamiast uczucia szczęścia i miłości przelewa na glinę ból i tęsknotę za domem oraz nienawiść do Mrocznego Pana. Przez swoje plemię bowiem została uznana za nieczystą. Jej stosunek do księcia Jakala zmienia się, gdy Mroczny Pan ułaskawia Ahotego, dawnego narzeczonego Hoszitiwy, który wyruszył do miasta na jej poszukiwania, a nieświadomie złamał tabu naruszając jedno ze świętych miejsc. Przepełniona wdzięcznością dziewczyna lepi piękny dzban, który zostaje nazwany olią.
Doktor Faraday Hightower przez większość życia uważa się za bardzo wierzącego człowieka. Jednak, gdy w jeden wieczór traci ukochaną żonę i zostaje z maleńką córeczką Morganą o swoją stratę obwinia Boga. Chcąc odzyskać spokój ducha i na nowo odnaleźć Boga przez wiele lat podróżuje odwiedzając różne kontynenty i zgłębiając różne religie. To jednak nie przynosi efektów. Gdy dowiaduje się że do niedawna na pustyni żyło plemię zwane Anasazi postanawia je odnaleźć, by dzięki mądrości szamanów ponownie odnaleźć w sobie utraconą wiarę. Wyruszając na swoje poszukiwania nie przypuszcza, że pozna kobietę, która wyleczy jego złamane serce oraz dostąpi wizji dzięki którym odnajdzie Hoszitiwę i jej zaginione plemię.
Córka Słońca to moim zdaniem przede wszystkim opowieść o ...
Pochodząca z ludu Słońca nastoletnia garncarka Hoszitiwa zostaje uprowadzona przez jaguarów Mrocznego Pana, by ulepić deszczowy dzban i sprowadzić deszcz na miasto. Jej imię w języku indiańskim oznacza ta, która sprowadza deszcz. Jednak jej wielomiesięczna praca w cechu garncarek nie przynosi efektów dlatego, że zamiast uczucia szczęścia i miłości przelewa na glinę ból i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawie napisana, jak zwykle w stylu autorki, chociaż dalej uważam, że "Ulica rajskich dziewic" i " Zielone miasto w słońcu " nie mają sobie równych
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna książka, na zimowe wieczory. Trochę dramatyczna, bo dużo ludzi umiera. Ciekawa, wprowadza wątek z przebiegunowaniem ziemi. Fakt, jest to czysta fikcja literacka, ale coś musiało autorkę natchnąć do napisania powieści. Akcja toczy się w czasach przed pierwszą wojną i w czasie drugiej. Niektórym może okazać się nudne, mnie Indianie (chociaż ja wolę nazwę prawdziwi Amerykanie) oczarowali.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawie skonstruowana powieść, miejscami trochę przydługa, ale pełna etnicznych detali. Prawie fantastyka, chociaż na końcu odkrywa to, co faktycznie istotne i rzeczywiste.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy ma się dużo na głowie i mało czasu na lekturę,wówczas warto sięgnąć właśnie po tego typu książki- szybko czytające się, wciągające, pomagające odpocząć. Fabularnie jest dość ciekawie ze względu na rozbicie opowieści w czasie, bohaterowie całkiem "charakterni" i chociaż nie zaliczyła bym tej książki do ulubionych, to z czystym sumieniem mogę polecić. Dobrze napisana i przyjemnie się czyta.
Kiedy ma się dużo na głowie i mało czasu na lekturę,wówczas warto sięgnąć właśnie po tego typu książki- szybko czytające się, wciągające, pomagające odpocząć. Fabularnie jest dość ciekawie ze względu na rozbicie opowieści w czasie, bohaterowie całkiem "charakterni" i chociaż nie zaliczyła bym tej książki do ulubionych, to z czystym sumieniem mogę polecić. Dobrze napisana i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka!
Opowieść o losach rodziny Hightowerów pozwoliła oderwać się od trudów rzeczywistości, ale też inaczej spojrzeć na siłę miłości, wartości rodziny i Boga. To trochę taka podróż w głąb własnej duszy, emocji. A przy tym napisana przepięknym językiem - bez wulgaryzmów, bez przykrych, drastycznych scen - choć drastycznych i smutnych chwil w książce nie brakowało...
Polecam do przeczytania każdemu - i młodzieży i starszym (chyba podrzucę do przeczytania teściowej),bo każdy znajdzie w tej książce coś dla siebie. :)
Świetna książka!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBarbara Wood jak zwykle mnie nie zawiodła. Chociaż może nie tak wybitna, jak "Szamanka z nawiedzonego kanionu" czy "Kobieta tysiąca tajemnic", ale też wciągnęła mnie bez reszty. Czytałam w każdej wolnej chwili i w każdym możliwym miejscu.
37/52/2016
37/52/2016
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohistoria opisana w książce jest niesamowita ciekawa,inna przede wszystkim. fajna akcja. wydarzenia sie fajnie łączą i przeplatają. gruba ale ciekawa książka. polecam!