Po nitkach babiego lata

Okładka książki Po nitkach babiego lata autorstwa Marta Fox
Okładka książki Po nitkach babiego lata autorstwa Marta Fox
Marta Fox Wydawnictwo: Siedmioróg Cykl: Pierwsza miłość (tom 4) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Pierwsza miłość (tom 4)
2000-01-01
2000-01-01
Podobno wszystkie osiągnięcia techniki są bezduszne. Zatem skąd tyle uczucia w listach elektronicznych wymienianych między Dorotą a Rafałem? Fale miłości szybko przekroczą zaporę komputerów i internetu. Jednak czy ich miłość przetrzyma kontakt z rzeczywistością? Co jest prawdziwsze: słowo pisane czy wypowiadane prosto w oczy?

Kup Po nitkach babiego lata w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Po nitkach babiego lata

710 68

Oceny książki Po nitkach babiego lata

Opinie i dyskusje o książce Po nitkach babiego lata

Fajna

Fajna

Zacznę od tego, że uwielbiam Martę Fox chyba od podstawówki aż do teraz mam prawie wszystkie książki tej autorki, ale ta mnie tak mocno irytowała, że sama nie wiem jak przez nią przebrnęłam. Rafał nic nie napiszę o tej postaci bo szkoda mojej klawiatury dodam, że mocno przewidywalny i o zgrozo ... Dorota zwykła nastolatka, która zakochała się, ale wypisywanie ciągle wiadomości to już ogromna przesada ... Jedyna, która w miarę się broni to przyjaciółka Doroty - Beata. Chociaż jedna, która stąpa twardo po ziemi. Nastolatką pewnie spodoba się to opowiadanie, ale ja chyba jestem za dorosła jednak.

Książka dobra dla 13 latek, które chcą dać się ponieść marzeniom miłosnym, dla starszych okaże się zbyt błaha.

624 użytkowników ma tytuł Po nitkach babiego lata na półkach głównych
64 użytkowników ma tytuł Po nitkach babiego lata na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Po nitkach babiego lata

Okładka książki Konkursy Exodusu - Proza 23 Augustyn Baran, Marta Fox, Włodzimierz Jędrzejczak, Patrycjusz Pająk, Artur Pałyga, Radosław Rzeszotek, Maciej Antoni Suszek, Przemysław Szulgit, Tadeusz Żuczkowski
Marta Fox
Marta Fox
Wydała 30 książek (powieści, opowiadania, poezja, eseje). W poezji oswaja z najbardziej jaskrawymi i mrocznymi stanami duszy, drąży stany świadomości i podświadomości. Erotyzm jej wierszy koresponduje z konwencją współczesnej amerykańskiej liryki konfesyjnej. W wierszach potrafi być namiętnie romantyczna, zmysłowa i równocześnie uciekać w symbole lub znaczenia z innego wymiaru. Skupia się na widzeniu personalistycznym, ceni wysublimowane i jednostkowe doświadczenie emocjonalne. Przez krytykę została nazwana objawieniem polskiej powieści młodzieżowej. Z ogromną odwagą porusza sprawy płci, dojrzewania młodzieży. Jej pisarstwo skupione jest wokół zagadnień, które wymagają rewizji postawy życiowej, podjęcia odpowiedzialności za własne decyzje. Marta Fox nie moralizuje, ale widać w jej powieściach wyraźny krąg wartości. Jej powieści charakteryzują się głębią psychologiczną i świetnie przedstawiają obyczajowość polskiej szkoły oraz mentalność młodzieży. Młodzieżowe powieści Marty Fox od kilku lat określane są mianem bestsellerów i znajdują się na pierwszym miejscu w rankingach czytelniczych.

Czytelnicy Po nitkach babiego lata przeczytali również

Lot nad pawilonem X Krystyna Boglar
Lot nad pawilonem X
Krystyna Boglar
Książkę „Lot nad Pawilonem X” dostałam na czternaste urodziny. Byłam wtedy w fazie niezwykle wyczulonej na wątki romantyczne w książkach (do tej pory serducho mi się cieszy i uważam to za atut, kiedy w lekturze/filmie pojawi się historia miłosna :)),zaczytywałam się w serii „Nie dla mamy, nie dla taty, lecz dla każdej małolaty” wzdychając i wzruszając się losami prezentowanych w tych książkach bohaterów. Powracam do tej lektury mając prawie dwa razy tyle lat. Jak ją odebrałam teraz? Nie wiem jak to się stało, ale do tej pory nie znam pierwszej części tej historii, czyli „Zatrzymajcie świat, chcę wysiąść!”. Zdecydowanie wystarczało mi poznanie Ewy, głównej bohaterki, na kartach tej powieści (dziewczyna wspomina wielokrotnie co się wydarzyło w jej życiu, zanim trafiła do tytułowego Pawilony X, więc można się domyślić jej losów sprzed kilku lat),bo obawiam się, że nasza zbyt długa znajomość byłaby ciężkostrawna. O tym za chwilę. Czym jest tytułowy Pawilon X? To miejsce, w stylu pensjonatu, dla młodych ludzi z problemami. Nie jest to typowy szpital psychiatryczny (w każdej chwili można opuścić to miejsce, tylko nie będzie już do niego powrotu),choć mamy tu przypadki różnych fobii i innych blokad wewnętrzno-zewnętrznych, które uniemożliwiają normalne funkcjonowanie i życie w społeczeństwie (myślę, że inspiracją był”Lot nad kukułczym gniazdem” Kena Keskey’a). Poznajemy Fredkę (bulimiczkę),Lenorę (ślepo wierzącą reklamom),Alberta (przeżył wojnę w byłej Jugosławi),Michała (utalentowany fagocista, który nie może przestać miętosić kulki ciasta) i Rafała (zdrapującego politurę z wszystkiego, łącznie z sobą). Pojawia się także postać Wiktora (dziecko milionerki, komputerowy geniusz) i jego goryla Mateusza. Ta plejada osobliwych postaci będzie dostarczać nam wrażeń, zarówno odgrywając role w tworzonej w Pawilonie sztuce teatralnej, jak również na poletku kryminalnym i sensacyjnym. Oczywiście pewnie byłoby nudniej, gdyby nie Ewka – prawie dwudziestoletnia dziewica, notorycznie latająca bez stanika pod koszulką, borykająca się z wizjami żółtodziobego ptaka (które prześladują ją odkąd była świadkiem zamachu terrorystycznego w samolocie),nie mogąca usiedzieć na tyłku blondynka, która chcąc nie chcąc pomaga osobom, z którymi się styka (to na pewno zasługa jej dziewiczych mocy! :P ). Pewnego wieczoru za jej plecami wyrośnie mężczyzna, który obróci ją ku sobie (podziwiając zapewne kusą koszulkę z Kaczorem Donaldem i wspomniany przeze mnie brak stanika) i gorącymi pocałunkami zawróci jej w głowie, dodając pawilonowej historii szczyptę erotyzmu i pikanterii. Czy Ewka zdecyduje się pójść z nim do łóżka? Co ten zalotnik ma do zaoferowania, prócz namiętności i sprawnego pe… perfekcyjnego ciała? :P Krystyna Boglar serwuje nam całkiem przyjemną opowieść, dbając o to, żeby przemycić wartościowe kwestie, dodać porywy serca i wpleść w to jeszcze wątek kryminalny. Wszystko tworzy spójną całość, którą dobrze i szybko się czyta. Mając lat czternaście pochłaniałam tę lekturę z wypiekami na twarzy, teraz powracam do niej z sentymentem i uśmiecham się, bo dostrzegam rzeczy, które były mi zupełnie obce w dzieciństwie (jak chociażby nazwiska Junga, Freuda czy Adlera i wzmianki psychologiczne, teraz o wiele bardziej zrozumiałe). To niezła młodzieżówka, która nie tylko łechta czytelnika spragnionego wątku miłosnego, ale przede wszystkim rozszerza horyzonty i pokrzepia zagubionego nastolatka (i nie tylko!),pokazując, że problemy można rozwiązywać, wystarczy tylko otworzyć się i dać sobie pomóc. Zwłaszcza odpowiedzialną miłością. :) Opinia opublikowana na moin blogu: www.erpgadki.pl/blog
Stworek_vel_Oka - awatar Stworek_vel_Oka
oceniła na810 lat temu
Nie da rady bez czekolady Caroline Pitcher
Nie da rady bez czekolady
Caroline Pitcher
"Nie da rady bez czekolady" ma właściwości tej brązowej słodyczy. Świetnie nadaje się jako przekąska, wypełniacz między cięższymi posiłkami. Sprawia, że czujemy przyjemność i zadowolenie. I odbija swe pozytywne skutki na wskaźniku wagi, powoduje wyrzuty sumienia u osób stosujących dietę lub utrzymujących zdrowy tryb życia.

Szesnastoletnia Emily (dla przyjaciół Em) do szkoły jeździ autobusem. Jest on bardzo ważnym miejscem spotkań i dobrą okazją do obserwacji. Em spotyka w nim swoje przyjaciółki- Star oraz Lizzie, a także (jakżeby inaczej) Pana Okropnego, który zna jej wstydliwy sekret i bardzo chce wyjawić go światu, jak również Chłopca z Tubą, Panią z Wózkiem i wiele innych ciekawych postaci. W szkole nadchodzą egzaminy, w weekend impreza, a w nocy ciasto czekoladowe. Czego chcieć więcej?

Ja chciałam więcej.Więcej stron. Wiem, że gdyby ta książka miała kilka kartek więcej, spełniłby się kiczowaty scenariusz zakończenia, jaki przyszedł mi na myśl po przeczytaniu opisu książki. Gdybym spotkała się w niej z tym zakończeniem, odłożyłabym ją na bok bez zastanowienia, momentalnie o niej zapominając, klasyfikując ją jako odmóżdżacz i już. Ale ta pozycja nie mieści się w tej rubryce. Gdzie mogę ją więc zakwalifikować?

Bez wahania mogę powiedzieć, jak zamierzałam ją zaszufladkować: jako lekką, mało ambitną lekturę do przeczytania dla odciążenia zmęczonego szkołą umysłu. Chciałam przy tej pozycji po prostu odpocząć. Udało mi się to. Prawie. Książka wciągnęła mnie na tyle, że nie przerwałam lektury aż do ostatniej strony. Wiąże się to z tym, iż poszłam spać później niż zwykle i nie wyspałam się. A w sumie warto było. Tak myślę. Choć... co właściwie tak mnie urzekło?

Na pewno język powieści. Choć czytało się szybko, irytowało mnie używanie wyrażeń typu 3maj się, xaminy itd. Główna bohaterka też nie. Choć dziewczę było miłe, nie odznaczało się powalającą osobowością, w dodatku większość czasu spędzała na pielęgnacji i medytacji na temat własnych stóp. Podobnie banalnie przedstawiono jej przyjaciółkę Lizzie. Została obdarzona pospolitymi cechami szalenie ładnej podrywaczki. Po 2 dniach od przeczytania książki nie potrafiłam przypomnieć sobie jej imienia. Na pamięć się nie uskarżam, więc to chyba o czymś świadczy.

Niepochlebnych słów nie znajduję jednak dla drugiej przyjaciółki Em, Star. Jej prawdziwe imię- Amarylis pewnie na długo pozostanie mi w pamięci. Podobnie jak jej charakter. Może i sztampowy, ale taki... znajomy. (tak, Star to książkoholiczka) I naprawdę miły.
Będąc przy bohaterach warto wspomnieć o rewelacyjnym Jono i postaciach epizodycznych- Chłopcu z Tubą czy Pani z Wózkiem- świetni!

Choć akcję dało się przewidzieć, nie była nudna. Miłe urozmaicenie stanowiły przepisy na różne potrawy (choć może lepiej ich nie wypróbowywać?). Zaskoczyła mnie trochę fabuła- nie spodziewałam się po tej książce żadnych poważnych tematów, realnych problemów, tylko samych kłopotów miłosnych. Była to miła niespodzianka i odmiana w stosunku do typowych młodzieżówek, takich jak "Nie da rady bez czekolady" mogłoby być więcej.

Książkę polecam nastolatkom lubiącym takie tematy i dopiero rozpoczynającym przygodę z czytaniem. Doświadczonym czytelnikom- tylko do odprężenia w ciężkie dni. Inaczej cała czekolada może pójść w boczki,a tego byśmy nie chcieli, prawda?
ffer - awatar ffer
Dobranoc, słonko Heidi Hassenmüller
Dobranoc, słonko
Heidi Hassenmüller
Chyba zaczynam być za stara na niektóre młodzieżówki. Albo po prostu bardziej wymagająca. „Dobranoc, słonko” to książka trudna, obciążająca emocjonalnie i zdecydowanie nielekka w odbiorze. Poznajemy historię Gaby, dziewczynki dorastającej w powojennych Niemczech lat 50. Wojna zabrała jej ojca, a codzienność wypełnia bieda, choroba babci i ciężka praca matki. W pewnym momencie do ich domu wprowadza się przyjaciel zmarłego ojca i żeni się z matką Gaby. Od tej chwili życie rodziny zamienia się w koszmar. Mężczyzna jest agresywny wobec pasierba, despotyczny wobec żony, a wobec Gaby posuwa się jeszcze dalej. Dziewczynka przez lata doświadcza przemocy fizycznej, psychicznej i seksualnej. To lektura, która nie oszczędza czytelnika. Narracja prowadzona jest z perspektywy młodej bohaterki, a autorka kieruje tę historię do innych ofiar. Nie stosuje półśrodków – opisuje wydarzenia wprost, bez łagodzenia i zbędnej cenzury, co nadaje całości autentyczności. Gaby jest postacią wyrazistą, szczerą i prostolinijną, dzięki czemu łatwo ją zrozumieć i jej współczuć. Oprawca został przedstawiony konkretnie i realistycznie, budząc wstręt oraz przerażenie. Najbardziej frustrujący pozostaje brak reakcji ze strony matki. Jej naiwność i ślepota są trudne do zaakceptowania, nawet biorąc pod uwagę realia epoki. To element, który wywołuje złość i poczucie bezsilności. To książka ważna i potrzebna, szczególnie dla młodszych czytelników. Mam jednak wrażenie, że kilka lat temu odebrałabym ją silniej. Dziś doceniam jej przekaz, choć emocjonalnie nie poruszyła mnie aż tak bardzo.
COOL-turowo - awatar COOL-turowo

Cytaty z książki Po nitkach babiego lata

Dodaj cytat z książki Po nitkach babiego lata