Szkodliwe intencje

2000-06-14
1991-01-01
83-7120-883-9
Agnieszka Malicka

Kup Szkodliwe intencje w ulubionej księgarnii

Szkodliwe intencje

Oceny książki Szkodliwe intencje

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szkodliwe intencje

W bostońskim szpitalu dochodzi do kilku tajemniczych zgonów, podczas stosowania znieczulenia zewnątrzoponowego. Lekarze anestezjologii zostają posądzeni o zaniedbanie a nawet morderstwo. Jeden popełnia samobójstwo, drugi sądzony rok później ucieka i wraz z wdową po pierwszym próbują rozwikłać zagadkę. Jak się okazuje przypadków było więcej i dochodzi do kolejnych zgonów.
Świetny thriller medyczny, Cook jest bezapelacyjnie najlepszy w te klocki.
Bardzo polecam.

Przeczytałam kilka trillerów medycznych Cooka i przeważnie mam podobne odczucia. Z jednej strony przedstawiona jest wiarygodna sekwencja zdarzeń medycznych kończących się dramatycznie, a z drugiej fabuła zawiera wiele sytuacji mało prawdopodobnych, żeby mogły mieć miejsce - takich bajkowych, jak np. skradanie się w przebraniu w celu poszukiwania dokumentów :) Książki wciągają mnie zawsze do pewnego momentu, a potem nudzą. Ogólnie jednak jest to na swój sposób ciekawa literatura.

Znakomita historia dla miłośników zagadkowych zgonów w szpitalu. Wciąga! Polecam

1251 użytkowników ma tytuł Szkodliwe intencje na półkach głównych
197 użytkowników ma tytuł Szkodliwe intencje na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Szkodliwe intencje

Robin Cook
Robin Cook
Amerykański pisarz, z zawodu lekarz, uznawany za mistrza w gatunku thrillera medycznego. Ukończył medycynę na Uniwersytecie Columbia oraz studia podyplomowe na Harvardzie. W swojej twórczości wykorzystuje najnowszą wiedzę medyczną oraz doświadczenia z własnej praktyki lekarskiej. Jest autorem wielu powieści, w tym takich bestsellerów, jak Mutant, Epidemia, Zabójcza kuracja, Chromosom 6 czy Toksyna. Wydana w 1977 roku Coma była debiutem Cooka i przyniosła mu sławę, którą utwierdził słynny już film w reżyserii Michaela Crichtona z Genevieve Bujold i Michaelem Douglasem. W swoich powieściach między innymi porusza problemy etyki zawodowej lekarzy (np. w Comie) czy naukowców (np. w Mutancie); zagrożenia wykorzystaniem zdobyczy medycyny w złych celach (np. w Epidemii) czy też historie science-fiction będące jednak przerażająco realne (np. w Inwazji)..

Cicha kuracja Michael Palmer
Cicha kuracja
Michael Palmer
„Cicha kuracja” to jedno z wcześniejszych dzieł mistrza thrillera medycznego, Michaela Palmera. Choć nie jest to najlepsza powieść amerykańskiego pisarza (i internisty),miłośnikom wartkiej fabuły i dynamicznych zwrotów akcji przypadnie do gustu. Życie Harry’ego Corbetta, głównego bohatera książki, nie układa się pomyślnie. Problemy małżeńskie, widmo ograniczenia uprawnień lekarza medycyny rodzinnej, pojawiające się znienacka bóle w klatce piersiowej. Wszystko to wydaje się niczym w obliczu niespodziewanej śmierci żony. Śmierci, za którą z automatu zostaje oskarżony Harry – wszak chłodne stosunki z partnerką wydają się całkiem niezłym motywem. Szanowany przez pracowników szpitala i uwielbiany przez pacjentów Corbett przekonuje się, czym są zaufanie i lojalność. Kto będzie trwał przy jego boku nawet w najtrudniejszych chwilach, a kto przy pierwszej okazji zmieni front? Śledztwo nabiera rozpędu. Kolejne, niezwiązane ze sobą osoby, umierają w niewyjaśnionych okolicznościach. Grono antybohaterów rośnie. Niedomówienia mnożą się niczym bakterie na pożywce. Jaki związek z zabójstwami ma stowarzyszenie firm ubezpieczeniowych? Jaką rolę w rozwiązaniu zagadki odegra przypadkowy pacjent, który okazuje się prywatnym detektywem? Czy zmarła żona głównego bohatera była tym, za kogo ją uważał? Te pytania pozostawiam bez odpowiedzi, by nie psuć frajdy czytania. Na koniec: wybaczam Palmerowi napisanie jednej, nieco gorszej od innych, książek. Ale redakcję, gdyby planowane było wznowienie, uprzejmie proszę o poprawienie błędów, których niestety jest dość sporo. Zwycięzcą w moim prywatnym konkursie okazał się wcześniak urodzony w 26. miesiącu ciąży 😊
themedicalbookshelf - awatar themedicalbookshelf
Ostatni dyżur Paul Carson
Ostatni dyżur
Paul Carson
Ponieważ lubię thrillery medyczne, więc nie mogłem odpuścić sobie Paula Carsona. Na pierwszy ogień poszedł "Ostatni dyżur" i mogę napisać, że schemat powieści niemal całkowicie podobny jest do wielu thrillerów medycznych największego mistrza tego gatunku - Robina Cooka czy niektórych powieści Michaela Palmera. Tutaj też mamy młodego, niezwykle zdolnego i ambitnego lekarza, który kosztem wielu wyrzeczeń osiąga lukratywne stanowisko w renomowanym szpitalu. Jednak awans okupiony jest niezwykle ciężką pracą, brakiem czasu na cokolwiek, przez co najwięcej cierpi rodzina i ogromnym stresem. No i intryga. Potężny koncern farmaceutyczny chcąc wypromować swój nowy lek zabiega o pozytywne opinie największych kardiochirurgów. Nasz bohater - Jack Hunt - jest jednak wrogiem wszelkich tego typu działań i nie zgadza się na spotkania z ludźmi koncernu. Ci jednak nie dają za wygraną i rujnują życie naszego bohatera. Zniesławiony i pozbawiony pracy Jack rozpoczyna samotną walkę o przywrócenie dobrego imienia... Klasyka jak u Cooka, jednak styl i sposób konstrukcji tej powieści nieco odbiega od mistrza. Nie mniej jednak Carsonowi udało się napisać naprawdę dobry thriller, który trzyma w napięciu, z wartką akcją nie pozbawioną zaskakujących zwrotów i niezwykle dramatycznych momentów. Zakończenie i rozwiązanie intrygi to kompletne zaskoczenie, które w moim odczuciu nie do końca pasowało do całości powieści. Kilka zdań wyjaśnienia na koniec nie do końca mnie przekonało. Ale co tam - powieść naprawdę dobra! Polecam gorąco!
spectator_zm - awatar spectator_zm
Szlak łez A. J. Quinnell
Szlak łez
A. J. Quinnell
Mam z Quinnellem pozytywne skojarzenia dzięki 'Człowiekowi w ogniu'. Wielu kojarzy ten tytuł dzięki adaptacji z Denzelem Washingtonem w roli tytułowej. Adaptacji mocno zmienionej, dodam. Była też adaptacja bardziej zgodna z książką, z doskonale dobranym Scottem Glenem w roli Creasy'ego. 'Człowieka w ogniu' czytałem na kryminale. Tak mi się spodobał, że kolejną książkę Quinnella odpaliłem na ślepo! To nie jest taki mięsisty akcyjniak jak ww. Bardziej bym to określił jako global conspiracy thriller w stylu Ludluma. Potężna tajemna organizacja- jest. Everyman w jej szponach- obecny. Idealiści różnych proweniencji chcący złą hydrę ukatrupić- na miejscu. Wątki romantyczne też w dobrym stylu. Te ostatnie wyjątkowo lubię :) W sensacjach działają lepiej niż w tradycyjnych romansach, bo są niby na drugim planie. W 'Szlaku łez' są nawet dwa, a jeden niezwykle uroczy. Sami zrozumiecie który :) Dziwi mnie sam tytuł książki, a raczej jego zbyt mało istotna obecność w książce. Jakby to był jeden z wątków, który autor zaczął, a nie miał czasu skończyć. Szkoda. To o tyle ważne, bo łączy się z dość kontrowersyjnym- wg mnie- wątkiem mniejszości rasowo- etnicznych. Zauważyliście, że w klasycznych sensacjacj większość 'tych złych' to biali republikanie, a inni to zwykle pozytywni bohaterowie? Bym się nie czepiał, gdyby mi to dramaturgii nie psuło, a psuje. Japończyk, Latynos albo Indianin to zwykle dobry gość. W 'Szlaku łez' zwróciło to moją uwagę też z powodu błędnego acz politycznie poprawnego wyjaśnienia sensu indiańskich skalpów. Obecnych w kulturze prekolumbijskiej na długo przed białymi! Niby drobiazg, ale jednak stereotyp. O naukowe wartości książki się nie zakładam, bo się nie znam. W kilku momentach bohaterowie zachowują się dziwnie, jakby urągali własnej inteligencji. Kilka wątków się urywa albo nie jest do końca przemyślanych. 7/10. Ale ogólnie porządnie, fajnie napisany klasyczny sensacyjniak. Nie ten poziom co 'Człowiek w ogniu', ale daje radę. Wersję audio czyta Leszek Filipowicz. Jego zaśpiew może niektórych denerwować, ale ja go uwielbiam. Jeszcze bardziej uwielbiam staromodną wersję tego nagrania. Kto zna audiobooki ten zrozumie: 'Szlak łez, taśma druga, koniec ścieżki pierwszej' :) Od czasu do czasu muszę sobie włączyć tego typu nagranie. Cudeńko! Często zdarzają się w tych wersjach problemy techniczne, ale nie tym razem. Czysta robota, bez szumów i charkotów.
Topieleccc - awatar Topieleccc
Człowiek firmy Joseph Finder
Człowiek firmy
Joseph Finder
Joseph Finder to ekspert od thrillera „korporacyjnego”, opisującego sposób funkcjonowania wielkich firm. Fabuła dzieli się na dwie drogi: kryminalną i firmową. Pierwsza przeprowadza nas przez interesujące wątki, a druga to takie trochę lanie wody. Przez tą drugą książka jest sztucznie wydłużona i spokojnie mogłaby być dużo krótsza. W “Instynkcie zabójcy” wątki firmowe były ściśle powiązane z fabułą, a tutaj mogłyby zejść na dalszy plan i nie być tak bardzo eksponowane. Za to pierwsza droga trochę przypomina motyw ze “Zbrodni i kary” Dostojewskiego. Nick jako główny bohater zachowuje się nijako. Nie jest panikarzem, ani też zbyt pewny siebie jeżeli chodzi o sytuację stresowe. Lepiej wychodzi to Eddiemu Rinaldiemu, który trzyma rękę na pulsie. Początkująca śledcza Audrey ma wiele do zaoferowania, ale cały czas jest pomijana w męskim świecie policji. Gdy dostaje sprawę zabójstwa może w końcu pokazać swoje umiejętności. Historia ma jeden wielki zwrot akcji zawarty w zakończeniu. Według mnie trochę zbyt przekombinowany, ale nie zmienia to faktu, że samo zakończenie jest oryginalne. Reasumując książka byłaby lepsza gdyby nie pewne wątki, które wydają się tu być zbędne. Nick to dyrektor finansowy wielkiej firmy, który jest nękany przez włamywacza wandalistę. Zbiega się to z redukcją zatrudnienia w jego firmie. Policja jednak lekceważy incydenty w jego domu. Dlatego Nick postanawia wziąć sprawy we własne ręce, przez co doprowadza do tragedi. Ten problem zmieni całkowicie jego życie.
Hendoslaw - awatar Hendoslaw

Cytaty z książki Szkodliwe intencje