Tylko razem z córką

Okładka książki Tylko razem z córką autora Betty Mahmoody, 9788385477365
Okładka książki Tylko razem z córką
Betty Mahmoody Wydawnictwo: Tenten biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Not Without My Daughter
1992-01-01
1992-01-01
Maria Kwiatkowska

Kup Tylko razem z córką w ulubionej księgarnii

Tylko razem z córką

Oceny książki Tylko razem z córką

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tylko razem z córką

Poruszająca i pełna napięcia historia matki walczącej o wolność i bezpieczeństwo swojej córki – wstrząsająca i prawdziwa.

Książka, którą warto przeczytać. Dobro czy zło? A może różnice kulturowe? Przecież mąż bohaterki wydaje się zupełnie innym człowiekiem, zanim przyjedzie do Teheranu. Tam się zmienia. Czy też zawsze taki był? Warto przeczytać.

Książka którą warto przeczytać... Szybka akcja, wciagajaca fabula, szczegółowy opis tamtejszej kultury i miejsca. Porusza trudne tematy. Duzym plusem jest ze jest relacją historii, która wydarzyła się naprawdę.
Czesto odwołuje się do niej w rozprawkach🫣

Czesto odwołuje się do niej w rozprawkach🫣

3060 użytkowników ma tytuł Tylko razem z córką na półkach głównych
426 użytkowników ma tytuł Tylko razem z córką na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tylko razem z córką

Okładka książki Sprzedane przez ojca Betty Mahmoody, Zana Muhsen
Sprzedane przez ojca Betty Mahmoody, Zana Muhsen
Betty Mahmoody
Betty Mahmoody
Amerykańska działaczka na rzecz praw dzieci i kobiet; pisarka – autorka książki "Tylko razem z córką". W swej książce opisuje losy podróży do Iranu, gdzie rodzina męża nie pozwoliła jej oraz córce powrócić do Stanów Zjednoczonych. Po 18 miesiącach udało się jej wraz z córką przedostać do Turcji, gdzie zgłosiła się do amerykańskiej ambasady i stamtąd została przewieziona do USA. Książka "Tylko razem z córką" jest światowym bestsellerem. Miliony sprzedanych egzemplarzy na całym świecie spowodowały, że książka trafiła do Księgi rekordów Guinnessa.

Żegnaj, Afryko. Dalsze losy Białej Masajki Corinne Hofmann
Żegnaj, Afryko. Dalsze losy Białej Masajki
Corinne Hofmann
Druga część fascynującej trylogii kenijskiej opowiada dalsze losy Corinne i jej córeczki po ich ucieczce z Kenii do Szwajcarii. Wszystko to odbyło się w ogromnych nerwach, konspiracji i niepewności czy w ogóle uda się opuścić Kenię i wsiąść do samolotu. Nawet na lotnisku przed samym odlotem piętrzyły się przed nimi trudności. Co się zaś wydarzyło już po przylocie do Szwajcarii? Kobieta nie mogąc dłużej znieść życia z mężczyzną, który zrobił się chorobliwie zazdrosny, zaborczy, w dodatku trwoni pieniądze, które ona z takim trudem zarabia – na alkohol i zioło, postanawia razem z córeczką Napirai porzucić go na zawsze i wrócić do domu matki. Organizm Corinne jest wycieńczony przebytą malarią oraz głodem jaki panował w Afryce. Jednak pod skrzydłami matki i jej partnera, szybko powraca do zdrowia. Ma też ,mnóstwo szczęścia, gdyż błyskawicznie znajduje pracę, przytulne mieszkanie oraz opiekę dla córki na czas pobytu w pracy. Nie mniej jednak powrót do cywilizacji po kilku letnim pobycie w buszu wcale nie jest taki prosty. Pomocne w załatwieniu wielu spraw okazują się znajomości nawiązane w klubie dla matek samotnie wychowujących dzieci. Co ciekawe, kobieta wciąż utrzymuje korespondencyjny kontakt ze swoją afrykańską rodziną i przez cały czas wspomaga ich finansowo. Na początku trochę mnie to irytowało, że łoży na ich utrzymanie, jednak zrozumiałam, że ona autentycznie kocha tych ludzi i się o nich troszczy. Pomimo tego, że z czasem zaczyna odbudowywać swoje życie w rodzinnej Szwajcarii, wciąż tęskni za Kenią, jednak ma świadomość, iż nie dałaby rady już tam żyć, tym bardziej, że jej mąż tak bardzo się zmienił na gorsze. Znajoma namawia ją aby spisała swoje wspomnienia i wydała książkę. Początkowo ma opory, jednak w końcu decyduje się na ten krok i ku jej zaskoczeniu, książka staje się bestsellerem, przetłumaczonym na wiele języków a historia jej życia sfilmowana. W ostatnim rozdziale książki obserwujemy jej katharsis, którym jest wejście na szczyt Kilimandżaro, aby stamtąd spojrzeć na Afrykę. Przy okazji warto przytoczyć cytat, mówiący, iż:” Trzeba po prostu robić coś, co odwraca uwagę. W przeciwnym razie człowiek zajmuje się tylko swoim złym stanem i wyczerpaniem.” Dzielna Corinne kierowała się ta zasadą zarówno żyjąc w buszu jak i podczas ekstremalnej wspinaczki na Kilimandżaro. Mogę śmiało powiedzieć, że urzekła mnie ta historia. Dalsze losy Corinne okazały się równie ciekawe i dramatyczne jak w części pierwszej, pomimo że akcja toczy się wyłącznie w Europie, nie licząc zagranicznych urlopów kobiety. Jej losy są tak nieprawdopodobne, że aż trudno uwierzyć, że to wszystko wydarzyło się naprawdę. Jest tu wiele silnych emocji, wzruszeń, emocjonalnych powrotów do przeszłości. Targa nią tyle sprzecznych ze sobą uczuć, że czasami aż „serce klęka” i te emocje przechodzą na czytelnika. Jestem ciekawa czy ciemnoskóra córeczka spotka się kiedyś z ojcem, dlatego od razu zabieram się za część trzecią.
Agafitness - awatar Agafitness
Moje skradzione życie Renée Villancher
Moje skradzione życie
Renée Villancher
Często się słyszy, że do Rosji (a kiedyś tym bardziej do Związku Radzieckiego) łatwo jest wjechać, ale trudniej stamtąd wyjechać. Bohaterka tego reportażu utknęła tam na ... 57 lat i dopiero po takim czasie mogła ponownie postawić nogę na ojczystej, francuskiej ziemi. Wydaje się to nieprawdopodobne, a przecież w tamtych czasach nie był to wcale odosobniony przypadek, o czym świadczy fakt, iż dziennikarze z Francji poszukiwali takich osób po całym terenie Rosji. Pomimo iż książka objętościowo niewielka, to zawiera tragiczną, trudną do ogarnięcia rozumem historię życia francuskiej kobiety – Rene Villancher. Francuska dziewczyna, mając 19 lat poznaje rosyjskiego żołnierza i zachodzi z nim w ciążę, czym nie jest specjalnie zachwycony. Jednak tuż po II wojnie światowej, Rene wyjeżdża z nim, swoją matką i dwutygodniową córeczką do Związku Radzieckiego mając nadzieję na szczęśliwe życie. Na miejscu okazuje się, że Iwan ma już żonę, która odnosi się do Rene bardzo wrogo. Wszyscy mieszkają „na kupie” w małym pomieszczeniu, śpią na podłodze, jedzą z jednej, wspólnej dla wszystkich miski. Kobieta nie może przywyknąć do takich warunków życia i stwierdza, że: „ Mój Boże, to już musi być piekło. Żyję tu, w tej osadzie pośród bydła! To nie są istoty ludzkie; to jest bydło.” Sytuacji nie ułatwia fakt, że mąż Iwan okazuje się sadystą i pijakiem. Jednak rodzi mu kolejne dzieci, podejmuje pracę w kołchozie, bo w ZSRR panuje zasada, że kto nie pracuje ten nie je. Gdy zapada żelazna kurtyna, ,kobieta traci możliwość wyjazdu do ojczystej Francji, chociaż podejmowała rozpaczliwe próby wyrwania się z sowieckiej ziemi i powrotu do Francji, ale szybko je udaremniono. Po jakimś czasie wychodzi drugi raz za mąż i przeprowadza się ze znienawidzonego Morozowa do Sołncewa, gdzie od władz otrzymuje parterowy domek i znajduje lepiej płatną pracę. Rodzi kolejne dzieci. Końcówka książki niezwykle wzruszająca. Dobrzy ludzie z Francji, dowiedziawszy się o losie rodaczki, organizują specjalny komitet na rzecz zebrania pieniędzy dla Rene, aby umożliwić jej u schyłku życia (miała wówczas 76 lat) podróż do ojczyzny i rodzinnej miejscowości. Niezwykła opowieść, bardzo emocjonalna. Plus za to, że w książce nie ma taniego sentymentalizmu. Wszystko jest opisane „na chłodno”, a mimo to, w wielu momentach łzy same cisną się do oczu. Ciężko uwierzyć, że ta historia wydarzyło się naprawdę. Jak widać – życie potrafi pisać niesamowite scenariusze...
Agafitness - awatar Agafitness
Uwięziona w Teheranie Marina Nemat
Uwięziona w Teheranie
Marina Nemat
Siła przebaczenia – historia Mariny Nemat Marina Nemat napisała swoje wspomnienia już po wielu latach spędzonych w bezpiecznej Kanadzie. Urodziła się i wychowała w Teheranie, w rodzinie o chrześcijańskich korzeniach. Jako nastolatka Marina nie mogła pozostać obojętna wobec brutalnej rzeczywistości islamskiej rewolucji pod wodzą ajatollaha Chomeiniego. Otwarcie sprzeciwiła się niesprawiedliwości i ograniczaniu podstawowych praw, za co w wieku zaledwie szesnastu lat została aresztowana i osadzona w owianym złą sławą więzieniu Evin — miejscu, gdzie tortury i egzekucje były na porządku dziennym. W swoich wspomnieniach Marina Nemat nie tylko wstrząsająco opisuje własne przeżycia, ale również z ogromną szczerością dzieli się refleksjami na temat przemocy, wolności i ludzkiej godności. To opowieść o niewyobrażalnym cierpieniu, ale także o niezwykłej sile ducha i odwadze. Autorka nie zatrzymuje się jednak na opisie bólu — jej historia to także podróż ku przebaczeniu. W kręgu poszukiwań emocjonalnego odkupienia znajdują się nie tylko jej oprawcy, ale także mąż z rodziną oraz ojczysty kraj, który ją zdradził. Wszystkim tym ludziom Marina ofiarowuje największy z możliwych darów: przebaczenie. Historia Mariny Nemat porusza głębią emocji, autentycznością przeżyć i niezwykłą siłą wyrazu. To lektura, która zmusza do refleksji nad naturą zła, odwagą bycia wiernym sobie oraz ceną, jaką często płacimy za wolność. Historia ta na długo pozostaje w pamięci, przypominając, że nawet w najciemniejszych chwilach człowiek może zachować godność i nadzieję.
Karolina K - awatar Karolina K

Cytaty z książki Tylko razem z córką

Dodaj cytat z książki Tylko razem z córką