Fabled Lands 3. Nad morzem ciemnym jak krew

Okładka książki Fabled Lands 3. Nad morzem ciemnym jak krew autora Dave Morris, Jamie Thomson, 9788397614901
Okładka książki Fabled Lands 3. Nad morzem ciemnym jak krew
Jamie ThomsonDave Morris Wydawnictwo: Muduko Cykl: Fabled Lands (tom 3) interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
Fabled Lands (tom 3)
2026-03-23
2026-03-23

Kup Fabled Lands 3. Nad morzem ciemnym jak krew w ulubionej księgarnii

Oceny książki Fabled Lands 3. Nad morzem ciemnym jak krew

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fabled Lands 3. Nad morzem ciemnym jak krew

[współpraca recenzencka @wydawnictwomuduko]

Fabled Lands to połączenie książki, epickiej przygody i gry, która zapewni wam rozrywkę, przeniesie do innego świata i pozwoli popłynąć oceanem wyobraźni do najodleglejszych krain.

To było moje pierwsze spotkanie z tego typu książką/grą, więc nie była do końca pewna czego się po niej spodziewać i cz ten „typ” jest dla mnie, ale nie zawiodła się i chcę więcej.

Taka gra książkowa to świetny sposób na oderwanie się od przewidywalnej fabuły. Czytelnik staje się jej części i to od nas zależy jak potoczą się losy bohaterów i sama fabuła.

Czekają Was walki z potworami, zdobywanie bogactw, przedzieranie spieprzę ukryte przejścia czy walka o przetrwanie w tym niebezpiecznym i zaczarowanym świecie. Decydowanie jak potoczy się mój kolejny ruch było niezwykle emocjonujące i satysfakcjonujące.

Przyznam, że nie mogłam się oderwać, często targały mną emocje, bo nagle spotkało mnie coś mocno nieoczekiwanego, ale nawet jeśli zawiodłam, to powróciłam do gry jako inna postać.
Jeśli macie ochotę oderwać się od codzienności i przeżyć przygodę, poczuć ją na „własnej skórze”, to ta gra książkowa jest dla Was!

[współpraca recenzencka @wydawnictwomuduko]

Macie może ochotę zabawić się w żeglarzy i przemierzyć Fioletowy Ocean, aby odkryć niesamowite wyspy? Morska bryza, wiatr we włosach i piekące słońce... dzięki książkowe grze od Muduko możecie przenieść się w fantastyczny świat z nie do końca dziecięcych marzeń.

Miałam już okazję grać w drugą część "Miasta złota i chwały", a teraz wychodzi trzecia pt. "Nad morzem ciemnym jak krew". Będziemy musieli stawić czoło nie tylko sztormom czy niesprzyjającym warunkom atmosferycznym, ale również piratom i przerażającym stworzeniom morskim. To bardzo ciekawa i mocno oryginalna pozycja na rynku wydawniczym i na początku nie byłam pewna czy się w nią wciągnę, natomiast z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że nawet mój mąż nie czytający kryminałów czy fantastyki stwierdził, że to "całkiem fajna gra" ( w jego ustach to spory konplement).

Mimo, że jest to trzecia część spokojnie możecie od niej zacząć. To są niezależne od siebie gry, różni je jedynie miejsce akcji i zmiana aury.

Walczcie z wampirami, zdobywajcie kryształy i dobrze się bawcie! Bardzo wszystkim polecam, nawet tym, którzy są sceptyczni 😉

Q: Lubicie gry solo?

Jeśli odpowiedź brzmi tak, to mam dla Was idealną rozrywkę. W marcu w Polsce premierę miał trzeci tom z serii "Fabled Lands. Nad morzem ciemnym jak krew", czyli taki książkowy RPG, tym razem skupiający się na przygodach morskich. Przed tym tomem miałem do czynienia jedynie z drugą częścią tego cyklu, dlatego postanowiłem dokupić sobie również tom rozpoczynający przygody. Ale, ale, nie musicie się martwić, do rozpoczęcia rozgrywki wystarczy Wam jeden tom, który tylko sobie wybierzecie, a do tego ołówek oraz kostki do gry.

Do tego tomu postanowiłem podejść dwojako: najpierw zagrać tylko w ten tom, a potem zrobić sobie wielką przygodę przez trzy tomy, bo swoją postacią możecie przechodzić przez poszczególne części (każdy tom to inna kraina na kontynencie). Przy graniu tylko w tom trzeci pojawiały się te same problemy, co przy graniu osobno w tom drugi jakiś rok temu. A mianowicie, niektóre z przygód kończyły się nieszczęśliwie dosyć szybko. Miałem wrażenie, że jeśli zaczynamy od kolejnego tomu to te przygody mają już wyższy próg wejścia, przez co ciężej rozwinąć sensownie swojego bohatera. Ale wszystko zmienił tom pierwszy...

Po spędzeniu nieco czasu tylko w tomie trzecim, postanowiłem zacząć epicką przygodę od tomu pierwszego. I był to strzał w dziesiątkę! Dzięki rozpoczęciu przygody od tomu pierwszego moje perypetie stały się o wiele ciekawsze. Udało mi się rozwinąć nieco bohatera, dzięki czemu nawet jeśli przytrafiła się jakaś wpadka, to nie kończyła się śmiercią. Już pierwsza taka przygoda sprawiła, że mój bohater przechodził od tomu do tomu i w pełni mogłem zaznać radości z tej serii.

Jeśli planujecie taką porządną, epicką przygodę przez kilka tomów to zarezerwujcie więcej czasu, bo nie ma szans, że pogracie godzinkę i odłożycie to na kolejny dzień. Próbowałem, nie sprawdza się.

Choć spędziłem kilka godzin nad "Fabled Lands" to jeszcze mnóstwo zabawy i nieodkrytych przygód przede mną. Was również zachęcam do sięgnięcia po te gry paragrafowe, bo to wspaniała zabawa, tutaj możecie być kim tylko zechcecie i robić to, na co macie ochotę.

Więcej moich recenzji znajdziecie na Instagramie @chomiczkowe.recenzje oraz TikToku o tej samej nazwie, gdzie serdecznie zapraszam.

Q: Lubicie gry solo?

11 użytkowników ma tytuł Fabled Lands 3. Nad morzem ciemnym jak krew na półkach głównych

Okładka książki Fabled Lands 2. Miasta złota i chwały Dave Morris, Jamie Thomson
Fabled Lands 2. Miasta złota i chwały Dave Morris, Jamie Thomson
Okładka książki Fabled Lands 1. Rozdarte Królestwo Dave Morris, Jamie Thomson
Fabled Lands 1. Rozdarte Królestwo Dave Morris, Jamie Thomson
Okładka książki Jaki naprawdę jest twój umysł Ian Livingstone, Jamie Thomson
Jaki naprawdę jest twój umysł Ian Livingstone, Jamie Thomson

Cytaty z książki Fabled Lands 3. Nad morzem ciemnym jak krew

Dodaj cytat z książki Fabled Lands 3. Nad morzem ciemnym jak krew