Fretka z Doliny Czarodziejek

- literatura dziecięca
- 2025-12-15
- 2025-12-15
Życie w Dolinie Czarodziejek to istna sielanka, ale wiadomo – nic nie trwa wiecznie. Z pozoru niewinne dziecięce kłamstwo nieodwracalnie narusza panujące tam zasady i burzy dotychczasową harmonię. Do jednej z chatek wprowadza się bowiem fretka, co niekoniecznie spodobało się wszystkim mieszkańcom.
Pewnego zimowego poranka fretka znika niemal bez śladu. Na śniegu połyskuje jedynie intrygujące wielobarwne pióro. Czyje?
Cztery siostry ruszają podopiecznej na ratunek, ale czy są wystarczająco silne, by zmierzyć się z przeciwnikiem? Fretka z Doliny Czarodziejek zabiera Czytelników do świata pełnego magii, przygód, kolorowych emocji i niezwykłej przyjaźni, która pojawia się zupełnie niespodziewanie.
Fretka z Doliny Czarodziejek: Przygoda, która porwie nie tylko młodych czytelników! Magia czeka!
Kup Fretka z Doliny Czarodziejek w ulubionej księgarni
Oceny książki Fretka z Doliny Czarodziejek
14 użytkowników ma tytuł Fretka z Doliny Czarodziejek na półkach głównych- Przeczytane 10
- Do wyszukania 1
- Literatura dziecięca 1
- Fantastyka 1
- Literatura dla dzieci 1
- Sofia 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fretka z Doliny Czarodziejek
Po dłuższej przerwie pora na powrót z nową recenzją. Dzisiaj przyszła pora na książkę wyjątkową. Jest ona dowodem na to, że swoje marzenia trzeba spełniać tak, jak zrobiła to @nolijka :)
Opowiada o przygodach małej czarodziejki Lili i jej sióstr. Wszystko w otoczce magii i dziecięcego spojrzenia na świat.
W książce urzekła mnie przede wszystkim rodzinna więź i siostrzana miłość. Mamy też ważne przekazy o odpowiedzialności, konsekwencjach pewnych decyzji i wsparciu rodziny.
Zdecydowanie przygody Lili znajdą swoich fanów wśród najmłodszych czytelników, ale starzy wyjadacze z pewnością odnajdą w niej coś dla siebie. Z czystym sercem mogę ją wam polecić jako prezent na urodziny/Dzień Dziecka/święta.
No i te ilustracje stworzone przez utalentowaną @iwonaklimaszewskailustracje , które nadają całości jeszcze większej magii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Fretka z doliny czarodziejek" to przyjemna lektura dla najmłodszych, która jest zabawna, lekka i niesie morał.
Opowiada o przygodach małej czarodziejki Lili i jej sióstr. Wszystko w...
Zapewne większość z Was, jako dzieci, marzyła o posiadaniu pieska, kotka czy też innego futrzaka. Z doświadczenia wiem, że nie jest łatwo przekonać rodziców, by spełnili nasze marzenie, ale nie jest to niemożliwe. W moim przypadku to trochę było spowodowane tym, że jako człowiek-alergik, uczulony na sierść psią/kocią, nie byłam najlepszą kandydatką do posiadania zwierzątka (był taki czas w mym dziecięctwie, że mocno chorowałam właśnie z powodu silnej alergii i mama bała się o moje zdrowie - i zapewne wywracała oczami - za każdym razem, gdy słyszała: „chciałabym kotka”). Na szczęście jakiś czas później mały kotek sam się wprosił do naszego domu i odczarował wszystkie lęki związane z moim samopoczuciem. Zresztą ci, którzy śledzą mój profil, wiedzą, że w domu - poza parą kocisk: Jerrym i Sis, mam jeszcze babuleńkę długouchą, królicę Lanę.
Z podobnym lękiem najbliższych czy wręcz niezrozumieniem spotyka się Lili, mała czarodziejka, w której łapki - dosłownie! - pewnego dnia wpada urocza fretka. Kiedy jej pozostałe siostry dowiadują się, że w ich domu zamieszkało czarno-białe zwierzątko, wcale nie były zadowolone. A że wszystkie dziewczynki są czarodziejkami, możecie się domyślić, że pewne ich zasady zostały naruszone w momencie, w którym fretka z nimi zamieszkała... Jednak pewnego dnia - ku rozpaczy Lili - stworzonko znika, a kiedy nasze bohaterki dowiadują się, kto za to zniknięcie odpowiada, bez zwłoki ruszają mu na ratunek!
„Fretka z Doliny Czarodziejek” to niezwykle baśniowa opowieść. Mamy czarodziejki, mamy magię i mamy... czarno-białą fretkę, która nie jest do końca tym, czym się wydaje. A całą historię podkreślają przepiękne malowane ilustracje Iwony Klimaszewskiej.
Jednak jest to przede wszystkim książka o tym, jak ważne są relacje z bliskimi, zwłaszcza z rodzeństwem, co nie raz bywa przecież bardzo trudne (jestem starszą siostrą, więc wiem, o czym mówię ;)); jak ważne jest ich wsparcie przede wszystkim wtedy, gdy jedno z nich wpada w kłopoty i potrzebuje pomocy.
Ewa Nowak-Banach porusza również temat odpowiedzialności za naszych braci mniejszych. Mimo że otula go szczyptą magii, to jednak podkreśla, że „stajesz się odpowiedzialny na zawsze za to, co oswoiłeś”*. I to właśnie robi Lili i jej siostry - mimo że fretka w jakiś sposób je poróżniła - wspólnie spieszą jej na ratunek. W końcu, chcąc nie chcąc, zwierzątko stało się członkiem ich rodziny.
Czy czarodziejkom uda się odnaleźć i uratować fretkę?
Czy relacje dziewczynek się rozluźnią czy zacieśnią?
Czy fretka naprawdę nie jest tym, kim się wydaje?
Tego dowiecie się, sięgając po książkę - sami lub z pociechą - „Fretka z Doliny Czarodziejek”. To powieść magiczna, to powieść pełna ciepła, to powieść pełna barw i zapachów, choć z nutką grozy i niepokoju też.
Ze swojej strony bardzo polecam i czekam na kontynuację :)
-------
*cytat z książki Mały Książę, Antoine de Saint-Exupéry
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała historia, niezwykle przyjemnie się ją czyta, polecamy!
Wspaniała historia, niezwykle przyjemnie się ją czyta, polecamy!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Fretka z Doliny Czarodziejek” to opowieść, która od pierwszych stron przenosi do świata pełnego magii, zaklęć i niezwykłych stworzeń. Tak bardzo oderwanego od codzienności, że czytając, naprawdę można poczuć się jak w innym wymiarze✨
Głównymi bohaterkami są cztery siostry czarodziejki: Zola, Rija, Raja i najmłodsza Lili. To właśnie przez niewinny żart starszych sióstr w życiu dziewczynek pojawia się tytułowa fretka – małe, futerkowe stworzenie o ogromnym charakterze, które wprowadza do domu mnóstwo chaosu, śmiechu i emocji. Szybko staje się ukochanym domownikiem… aż do dnia, w którym znika. Porwana przez złą wiedźmę, staje się kluczem do mrocznego planu. Siostry bez wahania wyruszają na niebezpieczną misję, by uratować swoją małą przyjaciółkę.
Ogromnym atutem książki jest narracja prowadzona z dwóch perspektyw – sióstr oraz samej fretki. I muszę przyznać, że rozdziały „z głowy fretki” to absolutne mistrzostwo. Jej sposób myślenia, logika, obserwacje świata i potrzeba… jedzenia 🤭 sprawiają, że uśmiech nie schodzi z twarzy.
To jednak nie tylko zabawna opowieść o psotnym zwierzaku. To historia o przyjaźni, odpowiedzialności, konsekwencjach decyzji i odwadze. Z każdą kolejną stroną fabuła nabiera tempa, pojawia się napięcie i prawdziwa magia, a zakończenie zostawia ogromną ochotę na więcej.
Nie sposób nie wspomnieć o oprawie wizualnej. Książka jest przepięknie wydana, a ilustracje Iwony Klimaszewskiej idealnie trafiają w mój gust – są magiczne, klimatyczne, pełne detali i cudownie dopełniają historię. To jedna z tych książek, które chce się nie tylko czytać, ale i po prostu oglądać.
Co więcej, ta historia nie skończyła się u nas na ostatniej stronie. Bohaterki i ich magiczny świat przeniosłyśmy do zabawy – razem z Zuzią wyobrażałyśmy sobie spiżarnię czarodziejek, wykorzystując grę „Spiżarnia Wróżki” od Muduko. Dokładnie tak ją widzimy: pełną zaklętych składników, tajemniczych słoiczków i magii. Nawet pudełko od gry idealnie wpisało się w klimat książki i stało się częścią naszej własnej Doliny Czarodziejek ✨
To była cudownie spędzona lektura – pełna śmiechu, emocji i wspólnego zanurzenia się w świecie wyobraźni. Jeśli szukacie książki, która wciągnie dzieci w magiczną przygodę (i dorosłych też!),a przy tym da po prostu ogrom frajdy z czytania – „Fretka z Doliny Czarodziejek” będzie strzałem w dziesiątkę💜
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłównymi bohaterkami są cztery siostry czarodziejki: Zola, Rija, Raja i najmłodsza Lili. To właśnie przez niewinny żart starszych sióstr w...
Nikt się nie spodziewał, że jedno niewinne kłamstwo, a wręcz psikus, może przerwać spokojny rytm życia w Dolinie Czarodziejek. Pojawienie się w domu czterech czarodziejek małej fretki rozpoczyna serię zdarzeń, której nikt by nie przewidział, a zwłaszcza Lili, najmłodsza z sióstr odpowiedzialna opiekunka fretki.
Debiut Ewy Nowak-Banach jest historią, z której można czerpać radość cała rodzina. Dzieciakom na pewno spodoba sie psotna fretka, magiczne zaklęcia i piękne ilustracje, a rodzice i starsze rodzeństwo z pewnością docenią silną siostrzaną więź, naukę płynącą z historii (nie tylka dotyczącą odpowiedzialności w opiece nad
zwierzątkiem, ale także wiedzy o tchórzofretkach. Wiedzieliście że one gugają?). Krótkie rozdziały
pozwalają dłużej utrzymać uwagę dzieci, a fragmenty z punktu widzenia fretki fajnie urozmaicają lekturę.
Mając w rękach Fretkę z Doliny Czarodziejek nie sposób nie docenić tego jak książka została pięknie wydana. Gruby papier, śliczna wyklejka, którą docenił nawet mój dwulatek wołający "ooo kwiatuszki" i cudneIlustracje stworzone przez Iwonę Klimaszewską. Bardzo spodobały mi się szkice znajdujące się na końcu. A jako że na grzbiecie widnieje "1" to wyczekuję już drugiego tomu i liczę, że tą krótką opinią zachęcę innych do lektury :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDebiut Ewy Nowak-Banach jest historią, z której można czerpać...
Książka jest wypełniona po brzegi magią i humorem, urzekając pomysłową kreacją świata. Całość jest wyważona niczym dobra magiczna mikstura: w gęstej atmosferze tajemnicy i przygody pojawiają się ważne wątki odpowiedzialności oraz relacji rodzinnych. To pozycja szczególnie godna polecenia dzieciom kochającym magię, a także rodzicom, których pociechy marzą o własnym zwierzątku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFretka z Doliny Czarodziejek to opowieść niezwykle ciepła, zabawna i mądra co jest szczególnie ważne w literaturze dziecięcej. Śledzimy losy czterech sióstr oraz tytułowej fretki, która pewnego dnia znika bez śladu. Dziewczynki ruszają na ratunek w świat pełen magii i wyzwań.
Ta przepięknie wydana książka traktuje o przyjaźni, relacjach oraz odpowiedzialności. Każde dziecko podczas czytania może wyciągnąć z niej wartościowe morały, świetnie się przy tym bawiąc. Drodzy rodzice, wy również podczas czytania waszym pociechom możecie wrócić na moment do świata, w którym wszystko było jakieś takie prostsze. Podczas lektury można skupić się na tym co w życiu ważne, podziwiając przy okazji przepiękne ilustracje utalentowanej Iwony Klimaszewskiej.
Sama nie mam dzieci ale uważam, że ta książka powinna znaleźć swoje miejsce w wielu dziecięcych pokojach. Jestem pewna, że wasze pociechy będą nią zachwycona!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa przepięknie wydana książka traktuje o przyjaźni, relacjach oraz odpowiedzialności. Każde...
Głównymi bohaterkami opowieści są 4 siostry czarodziejki, w życiu których pojawia się tytułowa fretka. Zwierzątko wprowadza sporo chaosu i emocji w codzienności dziewczynek, jednak prawdziwe kłopoty zaczynają się, kiedy pewnego dnia fretka znika... Wtedy siostry ruszają na poszukiwania i ratunek.
Książkę czytałam z prawie 6-letnim synem i oboje bardzo dobrze się bawiliśmy! To historia o magii, przyjaźni i odpowiedzialności za swoje decyzje. Autorka stworzyła uroczy świat, pełen kolorowych emocji (dosłownie) i zaklęć, z nutką tajemniczości... Niepozorna opowieść szybko nabiera tempa i z każdą przeczytaną stroną coraz bardziej nie możemy doczekać się zakończenia.
Koniecznie trzeba wspomnieć o tym, że książka napisana jest z dwóch punktów widzenia... Mamy rozdziały opowiadające o poczynaniach sióstr oraz rozdziały dziejące się w głowie fretki. Opisy jej rozmyślań i logiki to najzabawiejsze fragmenty książki i dodatkowo nasze ulubione! Rozdział o jej buszowaniu w spiżarni to mistrzostwo świata, razem z Młodym chichotaliśmy czytając te sceny 🤭
Nie zapominajmy o ilustracjach Iwony Klimaszewskiej, które pięknie ubarwiają opowieść 😍
Jeśli chcecie zarazić swoje dzieci miłością do magii i czarów, jest to świetny tytuł do wprowadzenia najmłodszych czytelników w takie klimaty. Mimo że książka opowiada o dziewczynkach, to chłopcy również będą się dobrze bawić czytając ją.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę czytałam z prawie 6-letnim synem i oboje bardzo dobrze się bawiliśmy!...
Fretka z Doliny Czarodziejek to debiut, który łączy w sobie wszystko, co w literaturze dziecięcej najpiękniejsze: humor, ciepło, magię i odrobinę futrzastego chaosu. Ewa Nowak‑Banach stworzyła historię pełną siostrzanych emocji i nieprzewidywalnych przygód, które zaczynają się w chwili, gdy w życiu czarodziejek pojawia się, pewna bardzo ciekawska fretka.
To opowieść o odpowiedzialności, relacjach i o tym, że nawet najmniejsze stworzenie potrafi wywrócić świat do góry nogami, w najlepszy możliwy sposób. Narracja przeplata się z pamiętnikowymi wpisami samej fretki, które są absolutnym hitem: pełne gugania, dramatów, obrażalskich fuknięć i zwierzęcej logiki, która bawi do łez.
Dolina Czarodziejek żyje własnym rytmem, a magia nie służy tu do popisów, podkreśla emocje, humor i charakter bohaterek. Ogromnym atutem są ilustracje Iwony Klimaszewskiej: ciepłe, zabawne, pełne detali, idealnie dopasowane do klimatu tej historii.
To książka, która poprawia humor, otula jak miękki koc i przypomina, że chaos też może być piękny. Idealna zarówno dla młodszych czytelników, jak i dorosłych, którzy lubią historie z sercem i odrobiną szaleństwa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo opowieść o...