Fretka z Doliny Czarodziejek

Okładka książki Fretka z Doliny Czarodziejek autora Ewa Nowak-Banach, 9788397785007
Okładka książki Fretka z Doliny Czarodziejek
Ewa Nowak-Banach Wydawnictwo: Wydawnictwo Kartkorożec literatura dziecięca
literatura dziecięca
2025-12-15
2025-12-15

Kup Fretka z Doliny Czarodziejek w ulubionej księgarnii

Oceny książki Fretka z Doliny Czarodziejek

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fretka z Doliny Czarodziejek

Po dłuższej przerwie pora na powrót z nową recenzją. Dzisiaj przyszła pora na książkę wyjątkową. Jest ona dowodem na to, że swoje marzenia trzeba spełniać tak, jak zrobiła to @nolijka :)

"Fretka z doliny czarodziejek" to przyjemna lektura dla najmłodszych, która jest zabawna, lekka i niesie morał.
Opowiada o przygodach małej czarodziejki Lili i jej sióstr. Wszystko w otoczce magii i dziecięcego spojrzenia na świat.

W książce urzekła mnie przede wszystkim rodzinna więź i siostrzana miłość. Mamy też ważne przekazy o odpowiedzialności, konsekwencjach pewnych decyzji i wsparciu rodziny.

Zdecydowanie przygody Lili znajdą swoich fanów wśród najmłodszych czytelników, ale starzy wyjadacze z pewnością odnajdą w niej coś dla siebie. Z czystym sercem mogę ją wam polecić jako prezent na urodziny/Dzień Dziecka/święta.

No i te ilustracje stworzone przez utalentowaną @iwonaklimaszewskailustracje , które nadają całości jeszcze większej magii.

Opowiada o przygodach małej czarodziejki Lili i jej sióstr. Wszystko w...

Zapewne większość z Was, jako dzieci, marzyła o posiadaniu pieska, kotka czy też innego futrzaka. Z doświadczenia wiem, że nie jest łatwo przekonać rodziców, by spełnili nasze marzenie, ale nie jest to niemożliwe. W moim przypadku to trochę było spowodowane tym, że jako człowiek-alergik, uczulony na sierść psią/kocią, nie byłam najlepszą kandydatką do posiadania zwierzątka (był taki czas w mym dziecięctwie, że mocno chorowałam właśnie z powodu silnej alergii i mama bała się o moje zdrowie - i zapewne wywracała oczami - za każdym razem, gdy słyszała: „chciałabym kotka”). Na szczęście jakiś czas później mały kotek sam się wprosił do naszego domu i odczarował wszystkie lęki związane z moim samopoczuciem. Zresztą ci, którzy śledzą mój profil, wiedzą, że w domu - poza parą kocisk: Jerrym i Sis, mam jeszcze babuleńkę długouchą, królicę Lanę.

Z podobnym lękiem najbliższych czy wręcz niezrozumieniem spotyka się Lili, mała czarodziejka, w której łapki - dosłownie! - pewnego dnia wpada urocza fretka. Kiedy jej pozostałe siostry dowiadują się, że w ich domu zamieszkało czarno-białe zwierzątko, wcale nie były zadowolone. A że wszystkie dziewczynki są czarodziejkami, możecie się domyślić, że pewne ich zasady zostały naruszone w momencie, w którym fretka z nimi zamieszkała... Jednak pewnego dnia - ku rozpaczy Lili - stworzonko znika, a kiedy nasze bohaterki dowiadują się, kto za to zniknięcie odpowiada, bez zwłoki ruszają mu na ratunek!

„Fretka z Doliny Czarodziejek” to niezwykle baśniowa opowieść. Mamy czarodziejki, mamy magię i mamy... czarno-białą fretkę, która nie jest do końca tym, czym się wydaje. A całą historię podkreślają przepiękne malowane ilustracje Iwony Klimaszewskiej.

Jednak jest to przede wszystkim książka o tym, jak ważne są relacje z bliskimi, zwłaszcza z rodzeństwem, co nie raz bywa przecież bardzo trudne (jestem starszą siostrą, więc wiem, o czym mówię ;)); jak ważne jest ich wsparcie przede wszystkim wtedy, gdy jedno z nich wpada w kłopoty i potrzebuje pomocy.

Ewa Nowak-Banach porusza również temat odpowiedzialności za naszych braci mniejszych. Mimo że otula go szczyptą magii, to jednak podkreśla, że „stajesz się odpowiedzialny na zawsze za to, co oswoiłeś”*. I to właśnie robi Lili i jej siostry - mimo że fretka w jakiś sposób je poróżniła - wspólnie spieszą jej na ratunek. W końcu, chcąc nie chcąc, zwierzątko stało się członkiem ich rodziny.

Czy czarodziejkom uda się odnaleźć i uratować fretkę?

Czy relacje dziewczynek się rozluźnią czy zacieśnią?

Czy fretka naprawdę nie jest tym, kim się wydaje?

Tego dowiecie się, sięgając po książkę - sami lub z pociechą - „Fretka z Doliny Czarodziejek”. To powieść magiczna, to powieść pełna ciepła, to powieść pełna barw i zapachów, choć z nutką grozy i niepokoju też.
Ze swojej strony bardzo polecam i czekam na kontynuację :)
-------
*cytat z książki Mały Książę, Antoine de Saint-Exupéry

Wspaniała historia, niezwykle przyjemnie się ją czyta, polecamy!

Wspaniała historia, niezwykle przyjemnie się ją czyta, polecamy!

14 użytkowników ma tytuł Fretka z Doliny Czarodziejek na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Fretka z Doliny Czarodziejek na półkach dodatkowych