Muzeum oprawców i bohaterów

- historia
- 2026-01-14
- 2026-01-14
- Katarzyna Tunkiel
Muzeum oprawców i bohaterów – GDY HISTORIA ZMUSZA DO ODDANIA ŻYCIA W RĘCE OBCYCH LUDZI, MOGĄ OKAZAĆ SIĘ ONI ZARÓWNO BOHATERAMI, JAK I OPRAWCAMI
Każdy rozdział tej powieści jest niczym muzealna sala pełna przedmiotów, fotografii i wspomnień, które składają się na historię tak zaskakującą, że aż trudną do wyobrażenia.
Simon Stranger opisuje tragiczne losy Rakel i Jacoba Feldmannów, zamordowanych w 1942 roku przez ludzi, którzy mieli ich uratować przed Zagładą. Równocześnie opowiada o krewnych swojej żony, którym dzięki pomocy nieznajomych udało się uciec z kraju i przetrwać, ale za cenę utraty dobytku i marzeń. Podczas pracy nad książką autor odkrywał kolejne nieznane mu wcześniej fakty z życia własnej rodziny. Rzucają one nowe światło na najmroczniejsze karty historii XX wieku i uświadamiają, że czasami nasz los zależy od dobrej woli obcych ludzi. A także, że niekiedy najbardziej obcy jesteśmy sami dla siebie.
Kup Muzeum oprawców i bohaterów w ulubionej księgarni
Oceny książki Muzeum oprawców i bohaterów
20 użytkowników ma tytuł Muzeum oprawców i bohaterów na półkach głównych- Chcę przeczytać 18
- Pobierz ebook 1
- II wojna światowa 1
- Do kupienia 1
- historia 1
- Nowość 2026 1
- Pobierz audiobook 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Muzeum oprawców i bohaterów
Rzadko sięgam po książki traktujące o drugiej wojnie światowej i Zagładzie. Boję się mocnych wrażeń, jakie może wyzwolić we mnie taka lektura, i nie specjalnie umiem o takich książkach pisać.
Czasem jednak robię wyjątek — i takim zdarzeniem było przeczytanie Muzeum oprawców i bohaterów Simona Strangera. To powieść opowiadająca historię dwóch rodzin, z których jedna ucieka przed strasznym losem i składa swoje życie w ręce drugiej, mającej umożliwić im przetrwanie.
To mroczna lektura, dotykająca najmroczniejszych kart historii XX wieku, osadzona w Norwegii. Dla autora musi być bardzo emocjonalna, bo opisuje osoby i fakty związane z rodziną swojej żony.
Wspomnienia, pamiątki i zdjęcia z tamtych czasów otwierają każdy rozdział i wraz z opowieścią pisarza tworzą coś na kształt muzeum — takiego, którego eksponaty nie pozwalają zapomnieć.
To proza wywołująca napięcie i głęboki smutek. Pokazuje, że w ekstremalnych czasach nie można ufać nikomu i że bohaterowie mogą stać się oprawcami.
Dlaczego tak się dzieje? Tego dowiecie się, sięgając po tę powieść.
Splecione są tu nie tylko losy norweskich rodzin, ale też nastroje i emocje towarzyszące postaciom — i, choć może słabiej, udzielające się czytelnikowi.
To bardzo dobra książka, spoza mojej czytelniczej strefy komfortu, ale cieszę się, że ją przeczytałem. Mogę ją z czystym sumieniem polecić.
Za egzemplarz dziękuję @wielkalitera
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzasem jednak robię wyjątek — i takim zdarzeniem było przeczytanie Muzeum oprawców i bohaterów Simona Strangera. To powieść opowiadająca historię dwóch rodzin, z których jedna ucieka...
„Dwa ciała opadają powoli, ich płuca wypełniają się wodą”.
Dwie rodziny, dwie historie, ale to samo pragnienie, uciec przed zagładą.
Tym pragnieniem jest bezpieczny kraj, ale czy obie rodziny tam dotrą.
Każda strona tej książki przepełniona jest emocjami, które niekiedy aż przytłaczają czytelnika. Pełna bólu, cierpienia i walki o przetrwanie.
Po przeczytaniu tej publikacji narzuca się refleksja. Do czego jesteśmy zdolni, żeby żyć? Główni bohaterowie zawierzyli swoje życie obcym ludziom.
I tutaj nasuwa się pytanie, kim są ci „obcy” ludzie? Czy są uczciwi, chętni do pomocy czy nie?
#wspolpracarecenzencka
„Dwa ciała opadają powoli, ich płuca wypełniają się wodą”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwie rodziny, dwie historie, ale to samo pragnienie, uciec przed zagładą.
Tym pragnieniem jest bezpieczny kraj, ale czy obie rodziny tam dotrą.
Po przeczytaniu tej...