Okładka książki Wszystko dobrze, mamo autorstwa Agnieszka Kowalska
poradniki
2025-01-01
2025-01-01
"Wszystko dobrze, mamo"
To zdanie, które potrafi ukoić, ale też... złamać serce

Ta książka to zapis refleksji z perspektywy dorosłego dziecka i rodzica. To opowieść o relacjach, które bywają skomplikowane, o emocjach, które trudno nazwać, i o próbach zbliżenia się mimo różnic, milczenia i starych ran.

O czym i dla kogo jest ta książka?
Dla rodziców, którzy wypuścili swoje dzieci w świat i zostali z ciszą.

Dla młodych dorosłych, którzy próbują ogarniać życie, ale nie zawsze mają siłę o tym mówić.

Nie ma w niej gotowych rad, jest prawda, emocje i przestrzeń do refleksji. Jest czułość, której wszyscy dziś potrzebujemy.

Jeśli jesteś rodzicem dorosłego dziecka lub jesteś dorosłym dzieckiem, ta książka jest dla Ciebie. To początek rozmowy, która może naprawdę wiele zmienić.

Mówię do rodziców dzieci, którzy uczą się kochać je takimi jakie są, łamiąc swoje schematy wychowania.

To idealny prezent dla rodziców, którzy kochają, ale nie wiedzą jak to okazać, którzy mieli dobre intencje, ale dziedziczyli złe schematy.

„Wszystko dobrze, mamo” to nie poradnik. To list, który zawsze chcieliście przeczytać i słowa, które chcieliście usłyszeć. To rozmowa, której nigdy nie było i próba dotarcia do siebie nawzajem, przez milczenie, przez złość i wstyd.

Pisałam ją dla każdego, kto kiedyś nie został wysłuchany. Dla tych, którzy byli zbyt czuli, zbyt głośni i zbyt inni.

Dla tych, którzy jako dzieci próbowali zasłużyć na miłość, a jako dorośli próbują zrozumieć swoich rodziców i siebie samych.

Ta książka może stać się początkiem rozmowy, albo końcem walki. Albo jednym i drugim.

Bo wszyscy jesteśmy dziećmi, nawet jeśli dziś mamy własne.

Kup Wszystko dobrze, mamo w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

953 952

Oceny książki Wszystko dobrze, mamo

Opinie i dyskusje o książce Wszystko dobrze, mamo

„Wszystko dobrze, mamo” to książka, która naprawdę porusza. Pokazuje, jak trudne, a jednocześnie ważne są rozmowy między rodzicem a dorosłym dzieckiem, i jak łatwo umyka prawdziwe zrozumienie w codziennym pośpiechu. Autorka pisze szczerze i z dużą empatią dzięki czemu można odnaleźć w tej historii własne emocje i doświadczenia. Pojawiające się pytania i ćwiczenia nie są obowiązkowe, a raczej zapraszają do przyjrzenia się własnym relacjom z uważnością. To lektura, która pokazuje, że prawdziwa bliskość nie polega na udawaniu, że wszystko jest w porządku, ale na odwadze do szczerej rozmowy i zrozumienia drugiej strony.

„Wszystko dobrze, mamo” to książka, którą naprawdę powinien mieć w domu każdy rodzic - zwłaszcza rodzice dorosłych dzieci. Nie dlatego, że daje gotowe recepty na wychowanie, ale dlatego, że uczy patrzeć na własne dziecko z większą uważnością i czułością. Autorka łączy osobiste refleksje z praktycznymi ćwiczeniami i pytaniami, które potrafią zatrzymać czytelnika w miejscu i zmusić do szczerego przyjrzenia się swoim reakcjom, przekonaniom i nawykom.

To nie jest klasyczny poradnik, choć znajdują się w nim konkretne wskazówki i narzędzia do pracy nad relacją. To bardziej lustro, w którym każdy rodzic może zobaczyć, jak wiele wyniósł z własnego domu i jak wiele z tego nieświadomie przekazuje dalej. Książka otwarcie porusza temat trudnych emocji, niewypowiedzianych oczekiwań i tego, jak łatwo zgubić kontakt z dorastającym lub dorosłym dzieckiem.

Zawarte w niej ćwiczenia zachęcają do rozmowy ze sobą samym, do zadawania pytań, których zwykle unikamy: czego się boję, czego naprawdę chcę dla swojego dziecka, co powtarzam tylko dlatego, że słyszałem to w swoim domu. Dzięki temu lektura staje się nie tylko emocjonalnym doświadczeniem, lecz także praktycznym narzędziem zmiany.

„Wszystko dobrze, mamo” to książka dla rodziców, którzy chcą kochać bardziej świadomie, zrozumieć swoje dorosłe dzieci, naprawić to, co da się naprawić, i nauczyć się mówić o uczuciach, które dotąd były zamiatane pod dywan. To ważna, potrzebna lektura, która otwiera oczy, porusza i daje impuls, by w końcu zacząć rozmowę, na którą obie strony czekały latami.

rodziców, których dzieci planują się wyprowadzić, bądź już to zrobiły. Jest on napisany nie tylko z perspektywy rodzica, ale również z perspektywy dorosłego dziecka.

Okazuje się, że sporo rodziców nie potrafi sobie poradzić z "odejściem" dziecka, bo tak na to patrzą. Emocje ich przytłaczają, są nadopiekuńczy, obrażają się, kiedy dziecko nie odzywa się regularnie czy też nie odwiedza ich dłużej niż zwykle.

Z książki dowiesz się między innymi, jak sobie poradzić z taką sytuacją, ale też jak zbudować bliskość z dzieckiem, by po wyprowadzce samo z siebie chciało zostać w dobrym kontakcie, by wiedziało, że jest wspierane na każdym kroku, może liczyć na pomoc, nie będzie oceniane. Jest tu sporo ćwiczeń, czy pytań, na które możesz sobie w zaciszu domu odpowiedzieć, by zrozumieć, co się dzieje w Waszych relacjach i dlaczego jest tak, jak jest.

Na końcu poradnika, autorka zamieściła listę z kontaktami do poradni i osób, u których możesz znaleźć pomoc, kiedy nie dajesz sobie rady w życiu.

Książkę czyta się bardzo szybko, ale skłania do refleksji. Osobiście nie jestem rodzicem, ale bardzo zaciekawiło mnie, jak to jest, kiedy dziecko dorasta, bo dzięki temu mogłam dostrzec, jak mogła czuć się moja mama, kiedy ja i moje rodzeństwo poszliśmy "na swoje". Polecam każdemu, kto ma dzieci, ale też tym, którzy ich nie mają. 😉

67 użytkowników ma tytuł Wszystko dobrze, mamo na półkach głównych
6 użytkowników ma tytuł Wszystko dobrze, mamo na półkach dodatkowych

Czytelnicy Wszystko dobrze, mamo przeczytali również

Uzależnieni od lęku. Jak porzucić nawyk niepokojenia się Owen O'Kane
Uzależnieni od lęku. Jak porzucić nawyk niepokojenia się
Owen O'Kane
Bardzo lekko napisana (z licznymi, czasem może zbyt licznymi podsumowaniami i powtórzeniami treści) książka o schemacie zapętlenia się czy uwikłania w sytuację lęku (według autora: sytuację "uzależnienia od lęku"). Owen O'kane zachęca nas, czytelników do przyjrzenia się źródłom swoich lęków (refleksji: dlaczego tkwi we mnie ta lękowa część?). Wyjaśnia, co się dzieje w naszej głowie w sytuacji lęku i jak reaguje nasze ciało. Dostrzega pewną łatwość "pójścia drogą lęku", unikania, wyparcia, tłumienia, odraczania, neutralizacji, znieczulenia, zakopywania, udawania czy izolacji. . Omawia eskapizm, nadmierne analizowanie, kompulsywność, zapracowanie, nadmierną czujność, poszukiwanie otuchy, gadatliwość, przebodźcowanie, nadkompensację i wyczerpanie. Podaje swoje sposoby na "dezaktywację zagrożenia" i "stworzenie nowej przyjaznej mentalnej przestrzeni". Zaleca oddech, uścisk, wywołanie myśli tak jak przed skokiem z samolotu, że właśnie tego chcemy, że jest to w istocie nie straszne, a ekscytujace;). Zachęca podjęcie konkretnych działań (krok po kroku z równoczesnym notowaniem postępów). Wzbudza nadzieję, uczy, jak nie blokować własnej energii, zachęca do zmiany! Ps. Lęk zawsze towarzyszył ludziom i w istocie jest dobry;) tak jak każda emocja. "Emocje postrzegam [zaznacza autor] jako kanał komunikacyjny, który często informuje o niezaspokojonych potrzebach i sumie wszystkich życiowych doświadczeń. Emocje będą zawsze chciały wam coś przekazać. Są jak drogowskazy ustawiane dla was, nie przeciwko wam. Oczekują i potrzebują waszej uwagi. Dlatego właśnie należy je poczuć, by umożliwić jakąś odpowiedź".
Anna_Kowalska - awatar Anna_Kowalska
oceniła na63 miesiące temu
W poszukiwaniu siebie. Każdy ma swoją opowieść do odkrycia Agnieszka Kozak
W poszukiwaniu siebie. Każdy ma swoją opowieść do odkrycia
Agnieszka Kozak
Czytałam tę książkę długo, ale mam poczucie, że mogłabym zacząć znowu, od początku… tak jest bogata w treści, które warto odkryć i przepracować! Agnieszka Kozak wykorzystuje w niej terapeutyczną moc bajek. Opowiada je w sposób barwny i angażujący emocjonalnie, ale najważniejsze jest to, że obrazuje za ich pomocą wiele różnych problemów, zaburzeń czy rozterek. A ponieważ posługuje się bogatą symboliką, bajki są wielowymiarowe i każdy może w nich odnaleźć siebie. Bo „każdy ma swoją opowieść do odkrycia”! Mamy więc opowieść o ostrydze, gnomie, piłeczce, szafie czy pszczółce i mrówce… Brzmi niewinnie, a może nawet infantylnie, ale w głębi kryją się takie poważne i ważne treści jak: -przemoc i współuzależnienie -narcyzm i perfekcjonizm -nadopiekuńczość i więzienie -wartość i poczucie sensu… Każdą z bajek omawia Autorka, odwołując się do swojej praktyki i przywołując problemy, z którymi zmagali się Jej pacjenci. Czyni to z wyczuwalną empatią. Wyraźnie zależy Jej na tym, by każdy z czytelników „przejrzał na oczy”, czyli zrozumiał siebie, swoję lęki, przekonania czy mechanizmy działania. Chce, by docenił dar życia i umiał wziąć za nie odpowiedzialność. Do każdej z bajek dołączona jest też jej artystyczna i emocjonalna ilustracja w postaci obrazu autorstwa Aleksandry Wagi-Mizery. Ma ona dodatkowy (według mnie bardzo duży) wpływ na interpretację i przeżycie opowieści. Zapraszam! Odkryjcie je dla siebie!💚
mojezachwycenia Edyta - awatar mojezachwycenia Edyta
oceniła na91 miesiąc temu
Zdrowy egoizm Sunita Osborn
Zdrowy egoizm
Sunita Osborn
🌿 Jeśli wciąż dajesz więcej innym niż sobie, ta lektura może być punktem zwrotnym. ✨ "Zdrowy egoizm. Bycie miłym nie powinno kosztować Cię zdrowia" – Sumita Osborn✨ Tytuł od razu przyciągnął moją uwagę, bo ile razy zdarzyło mi się stawiać innych ponad siebie i płacić za to własnym zdrowiem czy energią... 📖 W pracy z drugim człowiekiem, szczególnie w edukacji czy w pracy z problemem (a praca nauczyciela specjalisty się z tym łączy),bardzo łatwo zapomnieć o sobie. To zawody, w których stawianie innych na pierwszym miejscu staje się normą, a brak granic może prowadzić do wypalenia. Ta książka przypomina, że troska o siebie nie jest egoizmem, a fundamentem, by móc skutecznie pomagać innym. To lekki poradnik z ćwiczeniami, które prowadzi czytelnika przez najważniejsze obszary m.in.: 💛 self-love 💛 zaufanie do siebie 💛 samokontrola i samodyscyplina 💛 samoopieka i szacunek do siebie Autorka pokazuje, że egoizm nie musi być czymś złym, wręcz przeciwnie, zdrowy egoizm to umiejętność stawiania granic, dbania o siebie i wybierania tego, co naprawdę nam służy. Dzięki prostym ćwiczeniom łatwiej zatrzymać się, zajrzeć w głąb siebie i wyciągnąć wnioski, które pomagają w codziennym życiu. Jedna ważna lekcja dla mnie wyniesiona z tej lektury to bycie miłym nie powinno oznaczać rezygnacji z siebie. 👉 Jeśli pracujesz z ludźmi, często dajesz więcej niż otrzymujesz i potrzebujesz równowagi ta książka to wartościowa inspiracja.
Wioletta Ginter - awatar Wioletta Ginter
Przemyśl to! Alex Bellos
Przemyśl to!
Alex Bellos
Alex Bellos jest brytyjskim pisarzem i publicystą. Studiował matematykę w Corpus Christi College na Uniwersytecie Oksfordzkim. Jego pierwsza książka,"Alex's Adventures in Numberland" (Przygody Alexa w krainie liczb) zdobyła wiele nagród i nominacji zarówno w Wielkiej Brytanii, jak i w Stanach Zjednoczonych. Jego książki zostały przetłumaczona na ponad 20 języków. Alex Bellos tworzy rubrykę z zagadkami w "The Guardian" i prowadzi audycje dokumentalne w BBC Radio 4. Myślisz, że jesteś nieomylny? Pomyśl jeszcze raz. Przed tobą 70 zagadek logicznych, które wydają się banalnie proste! A jednak – większość osób ma kłopot z ich poprawnym rozwiązaniem. Czy podejmiesz to wyzwanie? Psychologia, statystyka, iluzje i złudzenia optyczne – to tylko nieliczne z kategorii, w których zostaniesz przetestowany. I już teraz wiemy, że popełnisz błąd! Dlaczego tak się stanie? I jak trenować swój umysł, aby nie dać się znów oszukać? Alex Bellos, twórca zagadek publikowanych w poniedziałkowych wydaniach „The Guardian”, zabierze cię w podróż pełną łamigłówek, eksperymentów psychologicznych i zaskakujących faktów. Z ogromną przyjemnością wystawi cię na próbę, a później wyjaśni, gdzie ukrył pułapkę i jak można było jej uniknąć. To nie tylko książka. To ekscytująca gra, dzięki której dowiesz się o sobie i swoim mózgu więcej niż kiedykolwiek! Książka „Przemyśl to” to ciekawa i inspirująca propozycja dla czytelników, którzy lubią intelektualne wyzwania i nieszablonowe myślenie. Autor w przystępny sposób zachęca do zatrzymania się, spojrzenia na problemy z innej perspektywy i samodzielnego dochodzenia do rozwiązań. Nie jest to typowa książka popularnonaukowa – Bellos stawia na aktywne zaangażowanie czytelnika, prowokując go do myślenia. Dużym atutem publikacji jest lekki styl pisania oraz poczucie humoru autora. Nawet trudniejsze zagadnienia logiczne czy matematyczne przedstawione są w sposób zrozumiały, często w formie zagadek lub krótkich historii. Dzięki temu książka nie nuży. "Przemyśl to" to kolejna książka znaleziona pod choinką. Lekka i przyjemna lektura, która daje rozrywkę dla ducha i umysłu. Moim zdaniem może być świetnym wyborem zarówno dla miłośników matematyki, jak i dla osób, które na co dzień z nią nie obcują, ale chcą poćwiczyć umysł. To książka, która pokazuje, że myślenie może być prawdziwą przyjemnością.
Marcela - awatar Marcela
oceniła na63 miesiące temu
Co ćpać po odwyku Juliusz Strachota
Co ćpać po odwyku
Juliusz Strachota Jakub Żulczyk
Powiedzieć, że tytuł jest kontrowersyjny, to nic nie powiedzieć. Jeśli jednak temat ważny - każdy sposób dobry, by przyciągnąć czytelnika. Dwaj twórcy z bogatym dorobkiem i wachlarzem używek - Juliusz Strachota i Jakub Żulczyk - napisali w sumie nie poradnik, ale coś, co jednak jest drogowskazem dla tych, którzy mierzą się lub mierzyli z nałogami. Ta książka to jedna długa rozmowa podzielona na wiele odnóg tematycznych. Panowie opowiadają o swoich nałogach, wychodzeniu z nich i utrzymaniu trzeźwości (szeroko pojętej). Dużo tu swobody, która może być zarzutem, chociaż w moim odczuciu nie jest. Autorzy się znają, ale nie są to "kumpelskie pogaduchy", tylko rzeczowa wymiana zdań, która - oparta na własnych doświadczeniach - jest odczuwalnie autentyczna. Żulczyk i Strachota nie starają się wejść w rolę nieomylnych autorytetów, mówią o tym, co im pomogło i zachęcają - spróbujcie, może i wam się uda, warto. Zasadnicza część książki jest o tym, co PO. Jak poradzić sobie po wyjściu z nałogu, czym zastąpić ten złudny haj, jak dźwignąć trudy życia. To może być medytacja, to może być sport, musi jednak być coś. Nie trzeba mieć przeszłości z uzależnieniem, żeby przeczytać tę książkę i coś sobie z niej wziąć. Rady autorów mają sens, z którego mogą czerpać wszyscy. Znalezienie równowagi życiowej, istoty tego życia, tarczy przeciw włóczni złego (że tak sparafrazuję Tetmajera) - przecież nie ma nic ważniejszego!
ola_gratka - awatar ola_gratka
oceniła na71 miesiąc temu
101 cytatów, które zmienią twój sposób myślenia Brianna Wiest
101 cytatów, które zmienią twój sposób myślenia
Brianna Wiest
Jeśli ktoś przeczytał wszystkie dotychczasowe wydania poradnikowe (w języku polskim przynajmniej) autorstwa Brianny Wiest, ta książka okaże się niestety największym negatywnym zaskoczeniem, wręcz ogromnym rozczarowaniem jeśli chodzi o dorobek literacki pisarki, ponieważ te wszelkie cytaty składające się na ową drobną książeczkę (wydaną w kieszonkowym formacie, w twardej oprawce),pochodzą ze spisanego dotychczasowego dorobku autorki. Innymi słowy, autorka w żaden sposób nie przedstawiła Czytelnikowi nowej propozycji do własnej refleksji, a wyciągnęła cytaty ze swoich poprzednio wydanych książek, które stanowiły najczęściej początek rozdziału i jego zagadnieniowe dalsze pociągnięcie i rozwinięcie tematu, co też uważam to za nadwyraz słabe zagranie... Jeśli ktoś jest zupełnie nowym Czytelnikiem pisarki i to jest jego pierwsza w rękach książka pisarki, można by ten krótki dziennik z cytatami uznać za i tak średnie opracowanie, ponieważ owe cytaty stanowią różnorodną tematycznie zbieraninę przemyśleń o wartościach, czyli niby coś konkretnego i ubranego w mądrze brzmiące słowa, jednak nienawiązujące stricte do czegoś przejrzystego, ujednoliconego i skonkretyzowanego psychologicznego rozważania o życiu. Podsumowując, ta książeczka to zbiór chaotycznych, losowych autorskich przemyśleń o wszystkim i o niczym tak naprawdę.  Dlatego warto jednak sięgnąć po pełne tytuły pióra Brianny Wiest, w których to książkach przedstawia autorskie przemyślenia, ale już na daną wartość życiową ukierunkowane.
Kinga Ortyl - awatar Kinga Ortyl

Cytaty z książki Wszystko dobrze, mamo

Nie zawsze da się wrócić. Nie zawsze jest miejsce na naprawę. Ale zawsze można spróbować się zatrzymać (...)Bo nawet jeśli nie ma powrotu do tego, co było, to być może jest jeszcze szansa na coś nowego.

Agnieszka Kowalska Wszystko dobrze, mamo Zobacz więcej