Poza podejrzeniem

Okładka książki Poza podejrzeniem autora Daniel Silva, 9788329100410
Okładka książki Poza podejrzeniem
Daniel Silva Wydawnictwo: HarperCollins Polska Cykl: Gabriel Allon (tom 25) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Gabriel Allon (tom 25)
An Inside Job
2025-11-26
2025-11-26
2025-07-15

Kup Poza podejrzeniem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Poza podejrzeniem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poza podejrzeniem

Rewelacja, polecam. Alon jest jak zawsze nie do podrobienia.

Rewelacja, polecam. Alon jest jak zawsze nie do podrobienia.

Wenecja, mroczna tajemnica i Gabriel Allon – legenda powraca! 🌉 "Poza podejrzeniem" to najnowsza odsłona bestsellerowej serii Daniela Silvy, która od lat zachwyca miłośników thrillerów szpiegowskich. Choć to już 25. tom z cyklu o Allonie, książkę można czytać jako odrębną historię. Zanurzyłam się w nią z ogromną ciekawością i dziś dzielę się z Wami wrażeniami.

Od pierwszych stron czuć ten charakterystyczny, elegancki klimat prozy Daniela Silvy. Akcja zaczyna się w bajkowej scenerii, która szybko okazuje się złudna. W mrokach laguny weneckiej zostaje znalezione ciało młodej kobiety. To nie jest zwykłe zabójstwo – to początek skomplikowanej gry, w której sztuka, władza i wielkie pieniądze splatają się z mrocznymi sekretami. Autor doskonale buduje nastrój, przeplatając piękno włoskiej architektury z niepokojącym poczuciem niebezpieczeństwa.

Fabuła to misternie utkana sieć. Gabriel Allon, były agent Mosadu, a teraz konserwator dzieł sztuki, zostaje wciągnięty w śledztwo w sprawie tej śmierci. Jego unikalne połączenie talentów – oko artysty i umysł szpiega – okazuje się kluczowe. Sprawa szybko wymyka się spod kontroli, prowadząc od kanałów Wenecji po salony władzy w Watykanie.
Zostałam wciągnięta w tę historię bez reszty. To solidnie skonstruowany thriller, który trzyma w napięciu do ostatniej strony.

Gabriel Allon to postać o niezwykłej głębi. Jest zmęczony, ma za sobą traumatyczną przeszłość, ale wciąż kieruje się silnym kodeksem moralnym. Śledzenie jego dedukcji to czysta przyjemność. Jego wewnętrzne rozdarcie między pragnieniem spokojnego życia z rodziną a poczuciem obowiązku jest bardzo wyczuwalne i autentyczne.
Emocje w książce są zróżnicowane. Obok napięcia i dreszczyku niebezpieczeństwa są momenty melancholii, a nawet ciepła, związane z relacjami między bohaterami. Daniel Silva nie epatuje przemocą, ale umiejętnie buduje grozę, pokazując mechanizmy działania świata władzy i pieniądza.

Tempo akcji jest dobrze wyważone. Książka nie pędzi od wybuchu do wybuchu. Są momenty refleksji, piękne opisy miejsc, które są nie tylko tłem, ale integralną częścią historii. Potem następują fragmenty intensywnego działania i zaskakujących zwrotów. Styl autora jest klarowny, szczegółowy i bardzo obrazowy. Miałam wrażenie, że razem z Gabrielem podróżuję po Włoszech, wącham wilgoć weneckich murów i czułam napięcie podczas rozmów z podejrzanymi. To właśnie ten realizm jest ogromną siłą tej powieści.

🎯 Dla kogo jest ta książka?

"Poza podejrzeniem" to gratka dla:

📍Miłośników klasycznych thrillerów szpiegowskich w stylu mistrzów gatunku.
📍Czytelników, którzy cenią sobie elegancki styl, klimat i realizm w powieściach sensacyjnych.
📍 Osób zafascynowanych światem sztuki, historii i polityki.
📍 Fanów serii o Gabrielu Allonie – tu znajdą kolejny, satysfakcjonujący rozdział.
📍Każdego, kto szuka wciągającej lektury na weekend, która oferuje więcej niż tylko pogoń i strzelaninę.

"Poza podejrzeniem" to jak dobra włoska kawa – mocna, aromatyczna i pobudzająca. Daniel Silva po raz kolejny udowadnia, że jest mistrzem inteligentnego thrillera, który bawi umysł, a nie tylko dostarcza tanich wrażeń. To książka, która szanuje inteligencję czytelnika i zabiera go w podróż pełną klasu i napięcia.

Moja ocena: 8/10 🌟

BRUNETTE BOOKS

Od...

W najwyższych kręgach władzy nie zawsze wszyscy są poza podejrzeniem🧐

Opinia powstała w ramach współpracy recenzenckiej z wydawnictwem @harpercollinspolska #współpraca

🖼️ Znany konserwator sztuki Gabriel Allon podczas spaceru po Wenecji wyławia z wody ciało. Poproszony przez policję o stworzenie portretu na podstawie zdjęć, orientuje się, że widział już tę kobietę... Trop prowadzi Gabriela do jednej z największych tajemnic w świecie sztuki, która jednocześnie może wstrząsnąć całym katolickim duchowieństwem. Rozpoczyna się gra o to by zminimalizować straty i odzyskać zaginione dzieło Leonarda da Vinci.

✒️ Przyznam, że jest to moje pierwsze spotkanie z książkami Daniela Silvy. A szkoda, bo sama seria z Gabrielem liczy aż 25 książek 😅 I wiem już, że będę musiał tą stratę nadrobić!

✒️Pierwsze co rzuciło mi się na myśl to vibe książek Dana Browna. Wiecie... Świat sztuki, tajemnice, tajne organizacje... Ale jednak w miarę czytania widzę, że jest to coś zupełnie innego. Z początku książka trzyma klimat lekkiego kryminału, ale z czasem zamienia się w pełnoprawną książkę w stylu szpiegowskim. I bardzo to pasuje.

✒️ Świetna książka to przede wszystkim bohaterowie. Ci są bardzo dobrze napisani i czuć, że każdy ma swoją role do odegrania, nawet jeśli to tylko akcja w tle. To postacie z głową na karku i potrafiący odnaleźć się w każdej sytuacji nawet jeśli wydaje się bez wyjścia.

✒️Mimo z pozoru spokojnego tempa, akcja nabiera tempa i rzuca bohaterami z miejsca na miejsce. Ale spokojnie... Nie ma uczucia zagubienia. Wiemy dokładnie co i jak.

🖼️ Podsumowując, "Poza podejrzeniem" to świetna książka dla wielbicieli tajemnic, którzy lubią też książki szpiegowskie z dużą dozą akcji. A jeśli kręcą Was tajemnice Watykanu to jest to dodatkowym plusem. Wydaje mi się, że nie trzeba znać poprzednich (24!) książek cyklu by dobrze się bawić. Ale ja napewno postaram się nadrobić by wycisnąć z fabuły jak najwięcej smaczków 🧐

W najwyższych kręgach władzy nie zawsze wszyscy są poza podejrzeniem🧐

104 użytkowników ma tytuł Poza podejrzeniem na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Poza podejrzeniem na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Poza podejrzeniem

Dodaj cytat z książki Poza podejrzeniem