Injustice. Punkt zerowy

2026-07-30

Kup Injustice. Punkt zerowy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Injustice. Punkt zerowy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Injustice. Punkt zerowy

Ciekawe, że swoją historię w świecie Injustice otrzymała Harley Quinn. Oczywiście, jest to jedna z najbardziej lubianych amtybohaterek świata DC, niemniej jednak nikt by się nie spodziewał, że to ona może grać pierwsze skrzypce w tej epopei. [...] Punkt zerowy to w gruncie rzeczy opowieść o Injustice widziana oczami Harley Quinn. Fabuła zostaje przefiltrowana przez jej chorą i nieprzewidywalną jaźń, miejscami pogłębiając wątki, które nie pojawiły się w pierwszej części gry. Tym rozszerzeniami fabularnymi są często historie o postaciach, które większą rolę odegrały w drugiej części gry (jak np. Doktora Fate’a) – trzeba jednak bardzo uważnie czytać komiks by to dostrzec. Czy Harley można ufać jako narratorowi? Niekoniecznie – ale to właśnie czyni serię ciekawszą.

Największym atutem Punktu Zerowego jest pogłębienie samej postaci. Harley, choć przedstawiana dotąd jako nieobliczalna sidekick Jokera, tutaj otrzymuje szersze pole do popisu. Po śmierci swojego „Pana i Władcy” w wykonaniu Supermana przejmuje kontrolę nad jego dawnymi zbirami i przekształca ich w coś na kształt ruchu oporu. Bohaterka zyskuje wsparcie Poison Ivy, która z czasem stanie się jej nowym obiektem miłosnym – tak to ten moment, kiedy dochodzi to zasiania głębokiego uczucia między tymi dwoma postaciami. Seria nie ucieka jednak od brutalnej prawdy: Joker był istnym przemocowcem w związku z Harley. Relacja, która w popkulturze bywał romantyzowany, tutaj został przedstawiony jako nic dobrego. Dzięki temu jest to pełnoprawna opowieść o emancypacji bohaterki, tak ważny komiks dla znawców i fanów DC.

Cała recenzja:

18 użytkowników ma tytuł Injustice. Punkt zerowy na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Injustice. Punkt zerowy na półkach dodatkowych

Okładka książki Liga Sprawiedliwości kontra Godzilla kontra Kong Brian Buccellato, Tom Derenick, Christian Duce Fernandez
Okładka książki Injustice Gods Among Us - Compendium Vol. 1 Brian Buccellato, Bruno Redondo, Tom Taylor
Okładka książki Godzilla i Kong. Polowanie Brian Buccellato, Drew Johnson
Godzilla i Kong. Polowanie Brian Buccellato, Drew Johnson
Okładka książki Injustice. Bogowie pośród nas: Rok piąty Juan Albarran, Brian Buccellato, Iban Coello, Tom Derenick, Mike S. Miller, Bruno Redondo, Marco Santucci, Xermanico
Okładka książki Injustice. Bogowie pośród nas: Rok czwarty Juan Albarran, Brian Buccellato, Tom Derenick, Mike S. Miller, Bruno Redondo, Sergio Sandoval, Jordi Tarragona, Tom Taylor, Xermanico
Okładka książki Injustice. Bogowie pośród nas: Rok trzeci Juan Albarran, Brian Buccellato, Sergio Davíla, Ray Fawkes, Mike S. Miller, Bruno Redondo, Tom Taylor, Pete Woods, Xermanico
Okładka książki Injustice: Gods Among Us: Year Three - The Complete Collection Brian Buccellato, Bruno Redondo, Tom Taylor

Cytaty z książki Injustice. Punkt zerowy

Dodaj cytat z książki Injustice. Punkt zerowy