Injustice. Punkt zerowy

- komiksy
- 2026-07-30
- 2026-07-30
Przez całą swoją przestępczą karierę Harley Quinn żyła w cieniu ukochanego Jokera. Kiedy jednak jeden z jego żartów zaszedł za daleko, co doprowadziło Supermana do popełnienia zabójstwa, Harley po raz pierwszy została sama... i połączyła siły z bohaterami, z którymi dotąd walczyła!
Ponieważ Superman został brutalnym tyranem, Batman stanął na czele ruchu oporu przeciwko rządom Człowieka ze Stali... a Harley trafiła na pierwszą linię frontu, czy Batmanowi się to podobało, czy nie! Harley nareszcie zyskała własną tożsamość, własny gang i poczucie nowego celu w życiu.
Czy Quinn rzuci wszystko, gdy jej dawny ukochany Pan J. wróci zza grobu? A może stanie się prawdziwą bohaterką?
Scenarzyści Christopher Sebela („Suicide Squad Most Wanted”) i Brian Buccellato („Detective Comics”) oraz rysownicy Pop Mhan („He-Man: The Eternity War”),Tom Derenick („Infinite Crisis: Fight for The Multiverse”) i Daniel Sampere („Green Arrow”) zagłębiają się w pokręcony umysł Harley Quinn, aby przedstawić jej punkt widzenia na wydarzenia z gry „Injustice: Gods Among Us”!
Album zawiera materiały opublikowane pierwotnie w amerykańskich zeszytach „Injustice: Ground Zero” #1–12.
Kup Injustice. Punkt zerowy w ulubionej księgarni
Oceny książki Injustice. Punkt zerowy
18 użytkowników ma tytuł Injustice. Punkt zerowy na półkach głównych- Przeczytane 11
- Komiksy 3
- Po Angielsku 1
- Komiks 1
- Komiksy 2025 1
- KOM 1
- DC Comics 1
- Komiksy DC 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Injustice. Punkt zerowy
Ciekawe, że swoją historię w świecie Injustice otrzymała Harley Quinn. Oczywiście, jest to jedna z najbardziej lubianych amtybohaterek świata DC, niemniej jednak nikt by się nie spodziewał, że to ona może grać pierwsze skrzypce w tej epopei. [...] Punkt zerowy to w gruncie rzeczy opowieść o Injustice widziana oczami Harley Quinn. Fabuła zostaje przefiltrowana przez jej chorą i nieprzewidywalną jaźń, miejscami pogłębiając wątki, które nie pojawiły się w pierwszej części gry. Tym rozszerzeniami fabularnymi są często historie o postaciach, które większą rolę odegrały w drugiej części gry (jak np. Doktora Fate’a) – trzeba jednak bardzo uważnie czytać komiks by to dostrzec. Czy Harley można ufać jako narratorowi? Niekoniecznie – ale to właśnie czyni serię ciekawszą.
Największym atutem Punktu Zerowego jest pogłębienie samej postaci. Harley, choć przedstawiana dotąd jako nieobliczalna sidekick Jokera, tutaj otrzymuje szersze pole do popisu. Po śmierci swojego „Pana i Władcy” w wykonaniu Supermana przejmuje kontrolę nad jego dawnymi zbirami i przekształca ich w coś na kształt ruchu oporu. Bohaterka zyskuje wsparcie Poison Ivy, która z czasem stanie się jej nowym obiektem miłosnym – tak to ten moment, kiedy dochodzi to zasiania głębokiego uczucia między tymi dwoma postaciami. Seria nie ucieka jednak od brutalnej prawdy: Joker był istnym przemocowcem w związku z Harley. Relacja, która w popkulturze bywał romantyzowany, tutaj został przedstawiony jako nic dobrego. Dzięki temu jest to pełnoprawna opowieść o emancypacji bohaterki, tak ważny komiks dla znawców i fanów DC.
Cała recenzja: